Ο Γιούνκερ ερευνά τον Μπαρόζο..

Ακολουθώντας τον κώδικα ηθικής της Κομισιόν, ο νυν πρόεδρος της ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για το εάν ο προκάτοχος του Ζοζέ Μπαρόζο παραβιάζει...
την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποδεχόμενος τη θέση συμβούλου στην Goldman Sachs. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαλέξει ή την τράπεζα ή τα παχυλά συνταξιοδοτικά του δικαιώματα από την Ε.Ε.   

Ο Γιούνκερ ενημέρωσε γραπτώς ότι έχει ζητήσει «διευκρινήσεις» από τον  Μπαρόζο «για τα καινούργια καθήκοντα» που θα αναλάβει, διαβεβαιώνοντας ότι ο προκάτοχός του «θα γίνει δεκτός από την Κομισιόν όχι ως πρώην πρόεδρος της, αλλά ως εκπρόσωπος άλλων συμφερόντων», πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγγράψει το όνομα του στη λίστα «διαφάνειας» της Ε.Ε. με τους λομπίστες.

Ο Μπαρόζο, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 έως το 2004 και στη συνέχεια πρόεδρος της Κομισιόν επί μια δεκαετία, από το 2004 μέχρι το 2014, αποδέχθηκε τον Ιούλιο την θέση του ανώτατου συμβούλου και προέδρου της διεθνούς θυγατρικής της Goldman Sachs, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων να συμβουλεύσει την τράπεζα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. 

Ο Γιούνκερ αναφέρει ότι ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε «την δέσμευση του να συμπεριφερθεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα».

Ωστόσο επειδή ήταν πρόεδρος της Κομισιόν, πρέπει να συνεδριάσει για το θέμα και η επιτροπή ηθικής που εξετάζει τις δραστηριότητες πρώην επιτρόπων για μια περίοδο 18 μηνών μετά την αποχώρηση τους από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να χάσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα εάν δεν συμπεριφερθεί αναλόγως στις δουλειές που αναλαμβάνει μετά την αποχώρηση του. 

Και χρυσό «αλεξίπτωτο» και παχυλός μισθός

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Ζοζέ ΜπαρόζοΜε νομικούς όρους, ο πρώην πρόεδρος δεσμεύεται από την υπόσχεση να αποφύγει σύγκρουση συμφερόντων παλαιάς και νέας δουλειάς μόνο για 18 μήνες μετά την αποχώρηση του από την Κομισιόν.

Επομένως από τον Μάιο του 2016 ο Πορτογάλος πολιτικός δεν έχει την υποχρέωση να συμβουλευτεί το Κολέγιο των Επιτρόπων για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Και εδώ φαίνεται η αδυναμία του συστήματος σε μια Ευρώπη που, για τους υπόλοιπους πολίτες της, συνεχώς σφίγγει το ζωνάρι.

Για τρία χρόνια μετά την αποχώρηση τους οι πρώην πρόεδροι της Κομισιόν δικαιούνται να εισπράττουν το 60% των μισθών τους δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ μηνιαίως.  

Στην θεωρία βέβαια αυτό το γενναιόδωρο πακέτο προσφέρεται για να κάνει τις προσφορές όπως αυτή της Goldman Sachs λιγότερο ελκυστικές.

Στην περίπτωση του Μπαρόζο ωστόσο, με την πρόσληψη του να ανακοινώνεται 20 μήνες μετά το τέλος της δεύτερης θητείας τους στις Βρυξέλλες, το κονδύλι αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό.