Κατάθεση Αναφοράς Δημοσχάκη για τον Κίνδυνο διακοπής Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δράσης, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής με κοινοβουλευτική Αναφορά, επιστολή του Συλλόγου Αλληλεγγύης Πολιτών Β. Έβρου «Ακρίτες» προς τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη  Πέτροβιτς, αναφορικά με τον κίνδυνο διακοπής Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου Ορεστιάδας, όπως αυτή κοινοποιήθηκε σε φορείς και ΜΜΕ της περιφέρειας ΑΜΘ.


Συνοπτικά, το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώνει για την παρούσα δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα του Άρδα, καθώς έχει υποστεί μερική διάρρηξη και καθίζηση και ελλοχεύει κίνδυνος κατάρρευσής του. Προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης, ενώ παράλληλα ζητάει από τους αρμοδίους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, την άμεση εφαρμογή των τεχνικών μέτρων στήριξης του σιφονιού, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Β. ΕΒΡΟΥ  “ΑΚΡΙΤΕΣ”
Τηλ/ Fax:  25531 10225
Κιν: 6973055628                                                          Διδυμότειχο 31-8- 2016

                              ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
        
ΠΡΟΣ:  Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη  Πέτροβιτς

KOIN:   Όπως Πίνακας Αποδεκτών  

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος διακοπής Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου


            
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
      Σας γνωρίζουμε ότι για το σοβαρό πρόβλημα του θέματος της παρούσης
επιστολής, που προκλήθηκε εξ αιτίας των γενομένων αμμοληψιών από τον ποταμό Άρδα, αναφερθήκαμε αρχικά στην εφημερίδα του Συλλόγου μας, («ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» αριθ. φύλλου 19), τον Οκτώβριο του 2014. Τότε το σιφόνι του Φράγματος του Άρδα είχε απογυμνωθεί και παρουσίαζε, με τον περιβάλλοντα χώρο, την εικόνα που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Για την εξουδετέρωση του κινδύνου κατάρρευσης του σιφονιού και της διακοπής της ροής του νερού από το
φράγμα στον κάμπο του Τριγώνου για την άρδευση των αγροκτημάτων των κατοίκων της περιοχής, προτείναμε τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
να γεμίσει με φερτά υλικά, σαζανέτι, ο χώρος μεταξύ του σιφονιού και της Γέφυρας του Κυπρίνου, τα οποία να δεθούν με πλέγμα, για να μη παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του Άρδα, σε περιόδους μεγάλων πλημμυρών. Τέλος προτείναμε και την εκβάθυνση της κοίτης του Φράγματος  Άρδα ποταμού, δεδομένου ότι το Φράγμα των Κομάρων  είναι άχρηστο.(Δεν  κρατά νερά για να χρησιμοποιηθούν για τον κάμπο του Τριγώνου).
 

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, το σιφόνι έχει υποστεί μερική  διάρρηξη και καθίζηση, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία:


με αποτέλεσμα να υπάρχει  ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ κατάρρευσης  και, ως εκ τούτου, διακοπής της Άρδευσης του κάμπου του Τριγώνου. Μάλιστα, (σύμφωνα με τη γνώμη συντοπιτών μας τεχνικών μηχανικών), η κατάρρευση αυτή μπορεί  να γίνει ακόμη και εντός του επομένου έτους 2017, εάν δεν ληφθούν από τον  Οκτώβριο τρέχοντος έτους, ΑΜΕΣΑ τεχνικά μέτρα στήριξης του εν λόγω σιφονιού και του περιβάλλοντος χώρου, που προτείναμε από το έτος 2014.
  Για τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε, να μεριμνήσετε επειγόντως, ως καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την αποκατάσταση των ζημιών του σιφονιού, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η άρδευση του κάμπου του Τριγώνου, συνολικής έκτασης πενήντα έξη χιλιάδων (56.000) στρεμμάτων.  
 
                                      Με τιμή
                   Για   το  Διοικητικό  Συμβούλιο

    Ο  Πρόεδρος                                         Ο  Γενικός Γραμματέας

Καραφεϊζης Βασίλειος                                 Καλαϊτζής Ευάγγελος








Αποδέκτες Προς Κοινοποίηση:
  • Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης κ. Παυλίδη Γεώργιο
  • Βουλευτές Έβρου
  • Περιφερειακοί Σύμβουλοι Περιφ. Ενότητας Έβρου
    -     Δήμαρχο  Ορεστιάδας k.Βασίλη Μαυρίδη
  • Αντιδήμαρχο Τριγώνου κ. Παξεβανίδη Σαράντη
  • Δημοτικούς Συμβούλους Ορεστιάδας:
  • κ.Πάλλα Δημ., κ.Δεληδήμου Δημοσθένη,κ. Σασκαλώση Κων-νο
  • Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητα Κομάρων – Μαρασίων – Άρζου- Πλάτης-
  •      -/-             -/-          -/-        Ελιάς        - Σπηλαίου  και Κριού                 
     - Αποκεντρωμένο Τμήμα Τεχνικών  Έργων Ορεστιάδας
      - ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ΤΟΕΒ Τριγώνου (Πλάτης)
       -Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»,- «ΓΝΩΜΗ», «ΜΕΘΟΡΙΟΣ»
       -Τηλεοπτικός Σταθμός ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ- ΤV ΔΕΛΤΑ- ORTV ,
       - Mέλη Συλλόγου & Παραρτήματος Κυπρίνου- Τριγώνου