ΕΦΣΥΝ: Κρίνεται η τύχη των υποθέσεων Βγενόπουλου και άλλων


Μέσα στον Σεπτέμβρη κρίνεται η τύχη των υποθέσεων που αφορούν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και Έλληνες υπόδικους στην Κύπρο, όπως οι φυγόδικοι Ευθύμιος Μπουλούτα και Μάρκος Φόρος. Οι δυο τελευταίοι πρέπει να παρευρεθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στη διαδικασία που είναι ορισμένη στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας και μαζί με άλλους κατηγορούμενους να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον κακουργιοδικείου. Κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς και για ψευδή στοιχεία και πληροφορίες ή απόκρυψη των περί προϋποθέσεων διαφάνειας κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά, αδικήματα που αφορούν στην πρώτη υπόθεση για την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Όσον αφορά στους Ανδρέα Βγενόπουλο, Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκο Μάγειρα και Μιχάλη Φόλεϊ που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με το 1 εκατ. ευρώ που έδωσε η εταιρεία Focus προς την εταιρεία Α.C. Cristodoulou, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Η υπόθεσή τους είναι ορισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου. Το μόνο που γνωρίζουν οι ανακριτές του κλιμακίου που διερευνά τις υποθέσεις της οικονομίας, είναι πως ο Βγενόπουλος δεν πρόκειται να έρθει στην Κύπρο οικειοθελώς.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό, δωροδοκία - δωροληψία και πράξεις που υποδηλούν διαφθορά. Στην περίπτωση που οι παραπάνω δεν εμφανιστούν στη διαδικασία, τότε θα ζητηθεί η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον τους.


"Καίει" Βενιάμη-Φράγκου ο Βγενόπουλος;

Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει το δικαστικό θρίλερ “Βγενόπουλου”, καθώς η πρόσφατη ανάσυρση από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς των φακέλων που σχετίζονται με τα αδικήματα που φέρεται να έχει διαπράξει ο Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του, φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο το ρόλο και άλλων προσώπων που είχαν παραμείνει “εκτός του κάδρου ευθυνών” μέχρι σήμερα. Τα πρόσωπα αυτά αφορούν μετόχους της MIG, τους εφοπλιστές Βενιάμη και Φράγκου, οι οποίοι συνδέθηκαν με τον Α.Βγενόπουλο στηρίζοντας ενεργά την επεκτατική δραστηριότητα του Ομίλου MIG. Η συμμετοχή τους αποδεικνύεται όμως ότι δεν ήταν με το αζημίωτο, αφού μέσω των διασυνδεδεμένων τραπεζών του Ομίλου MIG απέσπασαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις τους, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν off shore και κατά συνέπεια δύσκολο να εντοπιστούν ως συσχετιζόμενες με τους ίδιους.

Σύμφωνα με τα περιεχόμενα της έκθεσης της ΤτΕ, στον ‘Ομιλο Βενιάμη είχαν δοθεί από τη Marfin Egnatia Bank €70,8εκ για αγορά μετοχών MIG και $134 εκ USD για αγορά μετοχών του ΙRF. Oι χορηγήσεις εξασφαλίζονταν με μετοχές και τα δάνεια είχαν δοθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, με αποπληρωμή κεφαλαίων στη λήξη τους, πέντε έτη από την ημερομηνία εκταμίευσής τους, και ενδιάμεσα πληρωμή μόνο τόκων. Στη συνδεδεμένη με τον Όμιλο Βενιάμη εταιρεία Mentele είχε παρασχεθεί επίσης δάνειο ύψους €25,9 εκ με ενέχυρο μετοχές IRF. O ίδιος ο κος Βενιάμης έλαβε δάνειο για αγορά μετοχών της MIG ύψους €17 εκ ευρώ. Στον Όμιλο Φράγκου, είχαν χορηγηθεί δάνεια ύψους €40,3 εκ ευρώ για αγορά μετοχών MIG με ευνοϊκούς όρους καθώς και $152 εκ για επενδυτικούς σκοπούς με και εξασφάλιση μετοχές IRF και Νavios. Στη συνδεδεμένη εταιρεία του Ομίλου Φράγκου Amadeus Maritime είχε παρασχεθεί επίσης δάνειο €14,9 εκ με ενέχυρο μετοχές IRF.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι κατά το χρονικό σημείο στο οποίο η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη διέταξε την αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από τους εισαγγελείς διαφθοράς - σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα - ήταν προτού ασκηθεί δίωξη στους εφοπλιστές Φράγκου και Βενιάμη για θέματα που σχετίζονταν με τη δραστηριότητά τους στην IRF European Finance Investments Ltd (IRF Fund). 
Όλα αυτά δημιουργούν ένα γκρίζο πέπλο περί νομιμότητας συναλλαγών, το οποίο αφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις πέραν και πίσω του Βγενόπουλου και θα πρέπει σίγουρα να εξετασθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς, την ΤτΕ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του SSM, ο οποίος και εποπτεύει πλέον τις τράπεζες επιδεικνύοντας μηδενικές ανοχές σε φαινόμενα κακοπιστίας και διαφθοράς.