Την ένταξη του νομού Έβρου στην Α' κλιματική ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ζητά με ερώτηση της προς το Υπουργείο Οικονομικών η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Αναστασία Γκαρά.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 20160 σχόλια

Το ζήτημα της άνισης κατανομής των περιοχών της Ελληνικής επικράτειας στις κλιματικές ζώνες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και συγκεκριμένα τη μεταφορά του νομού Έβρου από τη Β΄ στην Ά κλιματική ζώνη, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιείται ο υπολογισμός του ύψους του επιδόματος, αναδεικνύει με ερώτησή της στη Βουλή η Αναστασία Γκαρά.
Η Βουλευτής θέλησε να υπογραμμίσει τις αδικίες που παρατηρούνται στα κριτήρια κατανομής της Ελληνικής Επικράτειας στις κλιματικές ζώνες, και τα προβλήματα που προκαλούν οι αποκλίσεις όσον αφορά το κλίμα και τις θερμοκρασίες που σημειώνονται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο ακόμη και μέσα στα όρια ενός και μόνο νομού.
Συγκεκριμένα, δεδομένων των έντονων καιρικών συνθηκών  και της χαμηλής θερμοκρασίας που σημειώνονται στο νομό ΄Εβρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κα. Γκαρά εξέθεσε το ζήτημα μιας δικαιότερης  γεωγραφικής κατανομής και μιας καλύτερα στοχευμένης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής μας με τα αντίστοιχα  ποσά επιδόματος της Ά κλιματικής ζώνης.
Με τα σημερινά δεδομένα και με τις δεσμέυσεις του Υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση των κριτηρίων κατανομής στο επίπεδο των νομών, αναμένεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ερωτήματα που θέτει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά ολόκληρου του νομού ή ενός τμήματός του (Βόρειος Έβρος) στην Ά κλιματική ζώνη και να καταβληθούν τα ανάλογα ποσά σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το Γραφείο Τύπου
* Ολόκληρη η ερώτηση όπως κατατέθηκε:   
Αθήνα, 12/10/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Ένταξη του νομού Έβρου στην Α' κλιματική ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της  ΠΟΛ 1262 – ΦΕΚ B 2677 – 11.12.2015 για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος, αναφέρεται πως για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ-ΝΟΜΟΙ:
ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων 

Ωστόσο, παρατηρείται μια μερική αδικία στα κριτήρια κατανομής της Ελληνικής Επικράτειας σε αυτές τις κλιματικές ζώνες, καθώς υπάρχουν νομοί στην ίδια κλιματική ζώνη, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους όσον αφορά το κλίμα, τα καιρικά φαινόμενα και τις θερμοκρασίες που σημειώνονται κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.
Συγκεκριμένα το κλίμα του νομού Έβρου,  χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δριμείς χειμώνες και τους χειμερινούς μήνες, κυρίως στην περιοχή του Βορείου Έβρου, το χιόνι είναι συνηθισμένο φαινόμενο, το έδαφος παραμένει σκεπασμένο από χιόνι για αρκετό καιρό και  επίσης σημειώνεται  έντονος παγετός. 
Επίσης, εξαιτίας των αντικυκλωνικών συστημάτων, υπό την επίδραση των οποίων βρίσκεται η περιοχή κατά την ψυχρή περίοδο οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου είναι πολύ χαμηλές: κατά μέσο όρο οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες σε όλη την έκταση του νομού κατέρχονται στους 5°C,  περισσότερο υπό το μηδέν στα παράκτια τμήματα και κάτω από τους  0°C στα εσωτερικά και βόρεια του νομού.

Κυρίως στο Βόρειο Έβρο οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο  κυμαίνονται  στους -8°C έως και -10°C με έντονες χιονοπτώσεις και εκτεταμένο παγετό. Σημαντικό μειονέκτημα της περιοχής αποτελούν και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας λόγω της γειτνίασης με τον ποταμό Έβρο.
Εκτός αυτού, η διαφορά της ανώτατης κατανάλωσης ανά τετραγωνικό μεταξύ της Α΄και της Β΄ζώνης (25 λ./ τ. μ και 15λ/τ.μ. αντίστοιχα) είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί με την πραγματική κατανάλωση του πετρελαίου, ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως και τα αντίστοιχα ποσά του επιδόματος ανά ζώνη δεν δύνανται να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Δεδομένου ότι στο παρελθόν έχουν αποκατασταθεί αδικίες στην κατανομή των νομών σε κλιματικές ζώνες, (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία),
Δεδομένου ότι το Υπουργείο έχει στο παρελθόν δεσμευτεί για μια καλύτερα στοχευμένη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, με μια νέα γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να εξετάσει τη μεταφορά του Νομού Έβρου  ή τμήματος του νομού (Βόρειος Έβρος) από την Β' Κλιματική Ζώνη στην Α΄ Κλιματική Ζώνη λόγω των έντονων καιρικών και κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρούνται σε αυτόν;
2. Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να πραγματοποιηθεί μια δικαιότερη γεωγραφική κατανομή του επιδοτούμενου καυσίμου στην Ελληνική Επικράτεια και να ενισχύονται οι κάτοικοι των περιοχών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου λόγω των καιρικών συνθηκών;Οι ερωτώντες βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger