Τα «τρομερά μωρά» βγάζει μπροστά ο Τσίπρας στον ανασχηματισμό

Φρέσκο αέρα με έντονη παρουσία… νεολαίας θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο νέο κυβερνητικό σχήμα που έχει στα σκαριά και όπως όλα δείχνουν πάει μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες την Τετάρτη και αναμένεται να ανακοινωθεί κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Ήδη ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, όταν σε αποστροφή του λόγου του τόνισε πως πρέπει να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι, ενώ χθες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό την πλήρη σύνθεσή της στην Κουμουνδούρου απηύθυνε μήνυμα συσπείρωσης ενόψει της αναμενόμενης κλιμάκωσης των επιθέσεων από διαπλοκή και Νέα Δημοκρατία.
Το εγχείρημα ωστόσο μονάχα εύκολο δεν είναι, καθώς εκτός όλων των άλλων, προσθέτει μία ακόμη παράμετρο στο γρίφο των ισορροπιών που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός.
Και αυτή δεν είναι άλλη από τις αντιδράσεις μηχανισμών και προσώπων του κόμματος, οι οποίοι δυσθυμούν στην ιδέα να βρεθούν εκτός των πρωθυπουργικών επιλογών.
Διότι μπορεί να έστειλε σαφές μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τα στελέχη του κόμματός του να προτιμούν κομματικές θέσεις από υπουργικά οφίτσια, αλλά όπως φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις – με αποκορύφωμα τις πρόσφατες ψηφοφορίες και το παρασκήνιο των κομματικών μηχανισμών – το μήνυμα δεν έχει καταστεί σαφές…
Τούτων δοθέντων, η στάση που θα τηρήσουν πολλοί εκ των «λοχαγών» αλλά και «βαρόνων» θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ωριμότητας για τη δύσκολη συγκυρία στην οποία έχει εισέλθει το εγχείρημα της κυβέρνησης.
Πάντως, η επιλογή για αξιοποίηση στελεχών που έχουν αποδείξει μέσα σε αυτή τη διετή πορεία διακυβέρνησης την αξία τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους φαίνεται να είναι ειλημμένη για τον Αλέξη Τσίπρα, με το ζητούμενο πλέον να είναι το εύρος του ανοίγματος που θα κάνει στη γενιά των 35άρηδων.
Βασικό μέλημα δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση νέων προσώπων που θα ανατρέψουν το σε δημοσκοπικό τέλμα, όπως αποτυπώνεται στις κρυφές δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, που ωστόσο απέχουν έτη φωτός από αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ παράλληλα θα μπορούν, θέλουν αλλά και πιστεύουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη «μεγάλη εικόνα» του χρέους και της επιστροφής στην ανάπτυξη, προκειμένου να αποφευχθούν δυσφορίες και… αντάρτικα που έχουν εσωκομματικής φύσεως παραφυάδες.
Μεταξύ αυτών τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο διευθυντής του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ιθύνων νους του πρωθυπουργικού γραφείου έχει καταφέρει να υπερκαλύψει επιτυχώς τις υποχρεώσεις του στο Μαξίμου και να περνούν από το γραφείο του όλα τα ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να θέλει να τον αξιοποιήσει, αναλογιζόμενος ωστόσο το κόστος της «απώλειάς» του.
Από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού θετικό πρόσημο παίρνει και ο οικονομικός σύμβουλός του, Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος μετά από δύο χρόνια στο «κουρμπέτι» με διαρκή διαπραγμάτευση, αποτελεί τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις εσωτερικές ισορροπίες τόσο των δανειστών όσο και του διεθνούς οικονομικού παρασκηνίου.
Στο τεφτέρι του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και ο διπλωματικός σύμβουλός του, Βαγγέλης Καλπαδάκης, με το έργο του μέχρι στιγμής να αποτιμάται θετικά, δεδομένης της μεγάλης συμβολής του στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με έντονη παρουσία από τη Νέα Υόρκη και την Ευρώπη μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Ένα ακόμα πρόσωπο που θεωρείται πως έχει κερδίσει πόντους είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, με το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ πιθανότατα να ανεξαρτητοποιείται από το Οικονομίας, δεδομένης της θετικής απόδοσης που έχει επιτευχθεί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία αποτελούν και την κινητήριο μηχανή τόσο για κοινωνικές όσο και για αναπτυξιακές δράσεις.
Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι και ο ρόλος του γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, καθώς το έργο που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής στο νευραλγικό πόστο του κρίνεται θετικό, με τα πρώτα δείγματα γραφής τόσο από το μέτωπο του λαθρεμπορίου όσο και από αυτό των πάσης φύσεως λιστών φοροδιαφυγής να έχουν δώσει σημαντικές ανάσες στο κυβερνητικό σχήμα.
Τέλος, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και στελέχη όπως η Ράνια Σβίγκου που έχει φέρει επιτυχώς σε πέρας το δύσκολο έργο της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας της ΚΟ του κόμματος με το Μέγαρο Μαξίμου.