«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ παρέστη στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα την αντίσταση των Κρητών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Όπως δήλωσε:
«Ήταν μία από τις εντυπωσιακότερες εκδηλώσεις που έχουν γίνει, καθώς παρουσιάστηκαν άγνωστα ντοκουμέντα από το αρχείο της Βέρμαχτ που πήραν οι Αμερικανοί μπαίνοντας στο Βερολίνο, και αντίγραφα του οποίου έδωσαν στην Ελλάδα, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Κυρίως μέσα από τις ημερήσιες διαταγές των επικεφαλής των κατακτητών, που προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη, ζήσαμε όλη τη διαδρομή, από τη Μάχη της Κρήτης μέχρι και την ημέρα απελευθέρωσης του νησιού.
Οι Κρήτες πολέμησαν στο Μάλεμε και όπου αλλού είχε σκοτεινιάσει ο ουρανούς από τους χιλιάδες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, αντιστάθηκαν σε πόλεις, σε χωριά και σε κρυψώνες στα βουνά, πλήρωσαν τις θηριωδίες των Γερμανών με ολόκληρα χωριά που κάηκαν και με εκατοντάδες πατριώτες που εκτελέστηκαν – γυναίκες και άντρες – σε απάνθρωπα αντίποινα.

Έβλεπαν να τους αρπάζουν και την τελευταία σταγόνα λάδι και το τελευταίο σπυρί σιταριού από τα σπίτια τους για να θρέφονται τα στρατεύματα κατοχής. Όταν τελείωσε ο πόλεμος μπορεί να τους βρήκε αποστεωμένους, αλλά όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα γεμάτο περηφάνια. Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη σημαντικότατη αυτή εκδήλωση».