H συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο φεστιβάλ «Break the chain 2»

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) συμμετείχε ως συνδιοργανώτρια στο φεστιβάλ  «Break the Chain 2», μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Αφύπνιση, ενεργοποίηση και δράση, με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. «Δε μένουμε αμέτοχοι. Σπάμε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Σπάσε την αλυσίδα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 στο αμφιθέατρο 9,84 του χώρου της Τεχνόπολης, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η ΓΓΙΦ, με στόχο την καταπολέμηση του trafficking.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν προσδιορίζεται με όρους της προσφοράς και της ζήτησης. Απεναντίας, το δικαίωμα να ορίζει ο κάθε άνθρωπος ελεύθερα τη ζωή του, είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο και μη εξαγοράσιμο. Προς την κατεύθυνση αυτής της ελευθερίας και της ισότητας όλων των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ζωή, είναι καιρός να βοηθήσουμε όλοι και όλες, ώστε να «σπάσει η αλυσίδα της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων».

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε συνοπτικά σε ορισμένες από τις δράσεις της ΓΓΙΦ για το trafficking, όπως:

·         η επιτυχία μεγάλης επένδυσης ευρωπαϊκών πόρων, ώστε, παρά την κρίση, η ΓΓΙΦ να καταφέρνει να αναπτύσσει τις πολιτικές της
·         Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης (μέχρι το 2018) για το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ (24ωρη Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη τη χώρα)
·         H έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου της γραμμής SOS σε 4 γλώσσες, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και αναφορά στο trafficking
·         Το άνοιγμα των δομών της ΓΓΙΦ σε γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες είναι η κινδυνεύουν να πέσουν θύματα trafficking
·         Οι παρεμβάσεις στα σχολεία με ενημερώσεις για θέματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλες σχέσεις για δράσεις πρόληψης του trafficking
·         Οι σημαντικές  προσπάθειες για την επικύρωση της
Σύμβασης του Συμβούλιου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης)
·         Η διατήρηση και ανάπτυξη της εξαιρετικής συνεργασίας της ΓΓΙΦ με τον Εθνικό Εισηγητή για το trafficking, η οποία και συνέβαλε στην σύσταση υποεπιτροπής στη Βουλή για το θέμα
·         Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ για δεύτερη συνεχή χρονιά στο φεστιβάλ “Break the chain 2».

Επιπλέον, για τη διάσταση του φύλου στην εμπορία ανθρώπων αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία της η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της ΓΓΙΦ.

Την ημερίδα πλαισίωσαν πλήθος ενδιαφερουσών εισηγήσεων, που ως στόχο είχαν την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση των πολιτών γύρω από τη σοβαρότητα του ζητήματος της  εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και τις ανησυχητικές διαστάσεις, που αυτό λαμβάνει.