Η πολιτική ένταση στο ζενίθ για άδειες και δικαιοσύνη - Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός και ίσως πρόταση μομφής από τη ΝΔ

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για επίσπευση της εκλογής γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (την Κυριακή αντί για την επόμενη)ξάφνιασε υπουργούς, βουλευτές, ακόμη και στενούς του συνεργάτες. 
Η αίσθηση που δημιουργήθηκε είναι ότι ο πρωθυπουργόςεπείγεται για την αναδόμηση του κόμματος (θα εκλεγεί και πολιτική γραμματεία) προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης, όταν το κρίνει σκόπιμο, ακόμη και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές συχνότητες μέσα στην εβδομάδα. 
Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ανασχηματισμός μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την οποία το Μέγαρο Μαξίμου έβλεπε για το τέλος Νοεμβρίου. Όμως τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. 
Η απόφαση των εκπροσώπων των πιστωτών να διακόψουν τη διαπραγμάτευση για να κάνουν διακοπές μια εβδομάδα στις αρχές Νοεμβρίου και να επιστρέψουν μετά δείχνει, το λιγότερο, ότι δεν βιάζονται. 
Και τα μηνύματα που πήρε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τηνΓερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ είναι ότι εταίροι και πιστωτές δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη αποφάσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους που συνδέεται και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 
Εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη η άποψη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο κύβος θα ριφθεί: 
Γιατί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους είναι συμφωνημένα και επεξεργασμένα, γιατί αυτά μπορεί να αρκούν στον Μάριο Ντράγκι ώστε να κάνει το βήμα που αναλογεί στον ίδιο, γιατί η απόφαση του ΔΝΤ για τη σχέση του με το ελληνικό πρόγραμμα συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα παρθεί τον Δεκέμβριο. 
Όμως, στο επικοινωνιακό επίπεδο, τη μία ο Σόιμπλε που δείχνει επίμονα το 2018, την άλλη ο Σουλτς που διέψευσε τις φήμες ότι κάποια πρωτοβουλία θα πάρει το ευρωκοινοβούλιο, το παιχνίδι χάνεται. 
Στην ώρα του, δηλαδή σύντομα 
Από τη στιγμή που οι έξω δεν βιάζονται, η ακινησία στο εσωτερικό χάνει το νόημά της. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να γίνειανασχηματισμός μέσα στις επόμενες 15 μέρες και σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Κατρούγκαλος που χειρίζονται τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης. 
Ο ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί ως δομικός (με συγκρότηση υπερυπουργείων και αναβάθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης), με αξιοποίηση στελεχών εκτός κομματικών τειχών (όχι μόνο του Φ. Κουβέλη και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου). 
Η απροθυμία υπουργών να μετακινηθούν στο κόμμα δυσκολεύει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού που έχει δεσμευτεί σε κάτι «σαρωτικό» με βάση τα μηνύματα που στέλνει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αν, τελικά, απλώς φύγουν πολλοί υφυπουργοί για να αξιοποιηθούν βουλευτές με καλές επιδόσεις και γίνουν ενδοκυβερνητικές μετακινήσεις υπουργών, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί. 
Άλλωστε και η προσέλκυση προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ γίνεται δύσκολη όσο η αρνητική δημοσιότητα γύρω από την κυβέρνηση επιτείνεται και όσο η πόλωση με την αντιπολίτευση βαθαίνει, γιατί κάθε μεταγραφή σημαίνει υψηλό ρίσκο για όποιον την επιχειρήσει. 
Αυτό για το οποίο δεν υπάρχει καμία πληροφορία είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι αρνητική για την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι θα πρόκειται για σοβαρή πολιτική ήττα (το αναγνώρισε δημόσια ο Ν. Φίλης) αλλά δεν εύκολο να προβλέψει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί μετά και ποια θα είναι η διαχείριση της ήττας από την πλευρά του πρωθυπουργού. 
Η ΝΔ στην αντεπίθεση 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν το ΣτΕ καταλήξει ότι ο νόμος Παππά είναι προβληματικός τότε μπορεί να κατατεθείπρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να συγκροτήσει ένα μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενδεχομένως και με την Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να πιεστούν όσο το δυνατόν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. 
Βέβαιο θεωρείται ότι θα επαναληφθεί με τον πιο έντονο τρόπο το αίτημα για εκλογές και η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξουν τέτοιες κοινωνικές, συνδικαλιστικές αντιδράσεις το επόμενο διάστημα και θα είναι τόσο απογοητευτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις που ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να σκεφτεί τις κάλπες. 
Άλλωστε, ήδη στελέχη της αντιπολίτευσης διακινούν το σενάριο της «ηρωικής εξόδου» στη βάση της εκτίμησης ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει τις εκλογές για να σταματήσει τη φθορά του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά. 
Η στρατηγική της ΝΔ θα ανατραπεί εκ των πραγμάτων αν η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι αυτή που ελπίζει.