ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940...ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΛΑΟΥ..ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΠΤΗ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Ήταν η 28η Οκτωβρίου 1940 ξημερώματα, όταν ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, ανακοίνωνε την Ιταλική εισβολή των φασιστικών στρατευμάτων, του υπερόπτη Μουσολίνι, στην μικρή και άσημη τότε Ελλάδα. Ένας υπερστρατός, ενάντια στην μικρή αλλά λυσσαλέα, όπως πάντα ορμή των Ελλήνων, για την προάσπιση των ιστορικών εδαφών της και φυσικά την ελευθερία της πατρίδος τους, που σήμαινε και ανεξαρτησία των σπιτιών, όλων των Ελλήνων. Και φυσικά τον υπερόπτη Μουσολίνι,  που η μοίρα του τον έβαλε να τα βάλει με τους Έλληνες και η ήτα του, θα τον ακολουθούσε στο ολισθηρό μονοπάτι της Πυρείου νίκης, ο εταίρος σύμμαχος του, που έτρεξε εις βοήθεια, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο ψυχασθενής αρχηγός 50 εκατομμυρίων Γερμανών ..που στη τρέλα τους οδηγούσαν την χώρα τους στην τελική καταστροφή. Η μεγάλη καθυστέρηση στην κατάκτηση της Ελλάδος, λόγω της μεγάλης αντίστασης που βρήκε, η χρονοβόρα διαδικασία της αποστολής ενισχύσεων και στρατευμάτων στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, η μάχη της Κρήτης, που κόστισε στον στρατό των ναζί, το πολυτιμότερο σώμα τους, αφού αποδεκατίστηκε το καμάρι του Γερμανικού στρατού αυτό των αλεξιπτωτιστών, στην μάχη της Κρήτης, κόστισε στον Χίτλερ και στον κτηνώδη λαό του, που τυφλά τον ακολουθούσε …τον πόλεμο..
Η μετάβαση ξανά στο Ρωσικό μέτωπο τον έφερε αντιμέτωπο με μια παράμετρο μεγαλύτερη από αυτόν …την Θεά φύση. Ο χειμώνας που ήρθε ήταν καταστροφικός και η ήτα και καταστροφή αναμενόμενη. Και φυσικά στην Ελλάδα το μόνιμο πρόβλημα της διατήρησης ισχυρών στρατευμάτων για την σταθεροποίηση αφού η ηρωική αντίσταση έφερνε καίρια πλήγματα στους Ναζί κατακτητές. Ναι, βέβαια η διαφορά είναι ότι ο Χίτλερ κέρδισε τον πόλεμο. Η διαφορά είναι ότι πάτησε στην Ελλάδα σαν κατακτητής. Η διαφορά είναι ότι σε 5 χρόνια Χιτλερικής κατοχής εξολοθρεύθηκε το 10% του τότε Ελληνικού πληθυσμού, κάπου στους 700.000 χιλιάδες νεκρούς άφησαν οι ναζί στο πέρασμα τους. Σε λιγότερο από 4  χρόνια, τέτοια θηριωδία και κυνική κτηνωδία δεν πέρασε κανένας λαός κατακτητής. Ούτε οι Οθωμανοί δεν είχανε αφήσει τέτοια κληρονομιά στην Ελλάδα. Κάηκαν ολόκληρα χωριά από τον Έβρο έως την Κρήτη. Κατέστρεψαν κάθε υποδομή της φτωχής τότε Ελλάδος που προσπαθούσε να ανακάμψει, ενώ σαμποτάρισαν όλες τις υποδομές προσπαθώντας να τις καταστρέψουν στην υποχώρηση τους. Αθρόες οι εκτελέσεις αμάχων και παιδιών, ενώ η κυνικότητα τους, έφτανε στο σημείο να κλείνουν τους άμαχους σε εκκλησιές και να τους βάζουνε φωτιά ζωντανούς. Ο πολιτισμένος Γερμανικός λαός ….για άλλη μια φορά φανέρωνε την πολιτιστικότητα του. Ήτανε 40 χρόνια πριν ..που την είχε εκδηλώσει και πάλι ….με τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ..όπου τα γκάζια των αυτοκρατορικών τμημάτων του Γερμανικού στρατού τότε, είχαν αφήσει εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών. Κατά την διάρκεια της κατοχής των πολιτισμένων Γερμανοναζιστών, λεηλατήθηκε ο χρυσός της Ελλάδος αφού δόθηκε αναγκαστικά σαν δάνειο, για την συνέχιση του πολέμου, λεηλατήθηκε ο πλούτος της Ελλάδος σε αρχαία, αφού πολλά αγάλματα και έργα τέχνης μεταφέρθηκαν από τους φιλεύσπλαχνους πλιατσικολόγους Γερμανούς στην Γερμανία και στις ιδιωτικές συλλογές, τους. Στο κάτω-κάτω ..ήθελαν να πουν και αυτοί ότι είναι στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό ..τι να λέγανε ότι κατέβηκαν πριν μερικά χρόνια από τα δέντρα ..που κάνανε τους χιμπατζήδες και το παίζουν πολιτισμένοι …
Βέβαια ο πολιτισμός φαίνεται και από τα έργα που αφήνεις πίσω σου ….Σε αυτήν την περίπτωση ..τα έργα ήταν στάχτες ..ανθρώπινα κόκκαλα ..και κάρβουνο….. στην θέση των σπιτιών των σχολίων και των εκκλησιών και των ανθρώπων, που βρήκαν. Και ας πούμε ότι τα αντικείμενα μπορούν αν οικοδομηθούν ….οι ανθρώπινες καταστραμμένες ψυχές όμως όχι.
Η καταστροφή των Ναζί, ήρθε όπως αναμενότανε με αγαλλίαση από όλον τον υγιή σκεπτόμενο κόσμο ..που σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση με την καταστροφή του υπερόπτη  και κτηνώδους Γερμανικού εκτρώματος….
Κατά την Ναζιστική περίοδο στην Ελλάδα ακολούθησε πείνα και δυστυχία. Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους άφησαν εκατοντάδες νεκρούς, ενώ η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων συνεχίστηκε στα βουνά από τον ανορθόδοξο αλλά πατριωτικό πόλεμο των ανταρτών. Ατόμων που δεν υποτάχθηκαν στην ιδέα της υπόδουλης Ελλάδος και της υποδούλωσης ενός Έθνους.
Στην περιοχή της Θράκης και της Μακεδονίας, η Βουλγαρική κατοχή ακόμα πιο βάρβαρη.
Άρχισε με την εισβολή στις 20/4/1941 και οι Βούλγαροι πήραν την περιοχή παραχώρησης από τους Γερμανούς μέχρι τις 15/5/1941.
Η διαφορά όμως ήταν ότι οι Βούλγαροι είχαν έρθει για να μείνουν και να εκπορθήσουν τον Ελληνικό πληθυσμό.
Αντικατέστησαν όλες τα Ελληνικές υπηρεσίες με Βουλγαρικές, ενώ απαγορεύτηκε ακόμα και η Ελληνική γλώσσα.
Και όταν λέμε όλες, όλες. Από τις Εκκλησιαστικές αρχές που αντικαταστήθηκαν από Βούλγαρους ή Βουλγαρόφωνους ιερείς έως και όλες τις άλλες υπηρεσίες και σχολεία.
Με διάταγμα που δεν προχώρησε, επιχείρησαν να υποχρεώσουν τον Ελληνικό πληθυσμό σε αλλαγή των ονομάτων σε Βουλγαρικά. Ενώ όποιος αντιστεκότανε τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις ήταν πολλοί περισσότερα από αυτά των Γερμανών.
Η παραγωγή πλούσια και ιδίως σε σιτηρά και ελαιόλαδο όπως και τυροκομικά προϊόντα κατασχέθηκαν και οι κάτοικοι στράφηκαν στην καλλιέργεια καλαμποκιού με το οποίο θα μπορούσαν να επιβιώσουν.
Οι δάσκαλοι εκδιώχτηκαν από τα σχολεία και αντικαταστήθηκαν με Βούλγαρους που φυσικά έρχονταν με καλούς μισθούς που δίνονταν έως και 50% υψηλότερους για να μετεγκατασταθούν.
Άλλαξαν τις ονομασίες πολλών πόλεων και χωριών με Βουλγαρικά ονόματα, έτσι ώστε να αφανίσουν την Ελληνικότητα της περιοχής.
 Σε όλη τη βουλγαροκρατούμενη περιοχή καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα η βουλγαρική (12.5.1941). Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού διατάγματος: α) επιβλήθηκε στους εργαζομένους η υποχρεωτική εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας· 6) οι καταστηματάρχες υποχρεώθηκαν να απευθύνονται στους πελάτες τους στα βουλγαρικά (υπέγραψαν και σχετική υπεύθυνη δήλωση)· γ) απαγορεύτηκε με ποινή προστίμου η δημόσια χρήση της ελληνικής γλώσσας. Τέθηκαν υπό στρατιωτικό έλεγχο οι βιβλιοθήκες, τα βιβλιοπωλεία και τα Μουσεία Απαγορεύτηκε η έκδοση, κυκλοφορία, κατοχή και χρήση ελληνικών ιστορικών βιβλίων και εντύπων (περιοδικών, γεωγραφικών χαρτών, εφημερίδων)· οι βιβλιοθήκες των σχολείων, των συλλόγων, αλλά και των ιδιωτών είτε καταστράφηκαν είτε αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία Απαγορεύτηκε η λειτουργία των ελληνικών τυπογραφείων, των στοιχειοθετικών μηχανών και η χρήση ελληνικών γραφομηχανών και πολυγράφων. Στην κατεχόμενη περιοχή κυκλοφορούσαν μόνον οι βουλγαρικές εφημερίδες της Σόφιας και ορισμένες που εκδίδονταν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Η λευτεριά άργησε να έρθει αλλά ήρθε το 1944 μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι νεκροί πολλοί, από την πείνα, την τρομοκρατία και φυσικά από τις μαζικές εκτελέσεις για αντίποινα. Αλλά κυρίως της τρομοκρατίας που επέβαλαν οι Βούλγαροι σε κάθε υπόνοια ότι κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει ή να σκεφθεί Ελληνικά.