«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ. ΘΑ ΜΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΝΑΡΧΑ. Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ»

«ΤΩΡΑ ΠΙΑ Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΡ. Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ»
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9»
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ, μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9» (αλλά απάντησε και σε μεμονωμένες ερωτήσεις άλλων ΜΜΕ) για τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση του ΣτΕ.
Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεών του έχουν ως εξής:
«Είναι αταλάντευτη απόφαση της κυβέρνησης να μπει μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ, το είχα πει εξάλλου, ότι είτε μας αρέσουν είτε δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να είναι σεβαστές, πόσο μάλλον η συγκεκριμένη, ανεξάρτητα με το αν έχουμε κάθε δικαίωμα να την κρίνουμε.
Όπως την κρίνουν και εκείνοι, οι οποίοι αισθάνονται, ότι είναι κερδισμένοι, έτσι έχουμε και εμείς το δικαίωμα να την κρίνουμε, μιλώντας για τις επιπτώσεις.
Εκείνοι, οι οποίοι την κρίνουν θετικά, λένε ότι μέσα στις επιπτώσεις της, για παράδειγμα, «δεν χάνονται θέσεις εργασίας και δεν πέφτει μαύρο».
Από την άλλη πλευρά, κι εμείς έχουμε το δικαίωμα, ως κυβέρνηση με διακριτές εξουσίες που υπάρχουν, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, να λέμε για τις επιπτώσεις που τις ανέπτυξε χτες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στο αποτέλεσμα 14 -11, από τα 25 μέλη του ΣτΕ, δύο ήταν εκείνοι που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν απόλυτα οριακό. Δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον εκείνοι, που έλεγαν ότι η κυβέρνηση επηρεάζει τις αποφάσεις των δικαστών και πόσο μάλλον του ΣτΕ. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν, αν το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο.
 Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό, το οποίο χτες βράδυ και τα ίδια τα κανάλια λέγανε! Ότι τώρα πια ήρθε η ώρα να μπει μια τάξη. Δηλαδή σε αυτό, που επί 27 χρόνια ήταν άναρχο… Να μπει τάξη από δω και μπρος, έλεγαν χθες βράδυ δημοσιογράφοι των καναλιών.
Τα κανάλια στήθηκαν το 1988 προς 1989 με τον πλέον άναρχο τρόπο! Επανειλημμένα έχω πει αυτές τις δεκαετίες, ότι πρώτα φτιάχτηκε η οικοδομή των ιδιωτικών καναλιών και μετά αποφάσισαν οι τότε πολιτικοί να δούνε τι θεμέλια θα χτίσουνε! Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση…
Και βεβαίως, να φύγει και κάτι άλλο από το μυαλό της Αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Παππάς απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης όλων των συναδέλφων του μέσα στην κυβέρνηση.
Και με την ευκαιρία: Δεν θυμάμαι βουλευτές της ΝΔ (και όχι μόνο) να είχαν ζητήσει τη παραίτηση του τότε αρμόδιου Υπουργού και σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν απέτυχε ο βασικός μέτοχος…
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΣΡ, αυτό το «τορπίλισε» η ΝΔ και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η ΝΔ στα πάντα πλέον θέλει να προκαλεί ένα χάος. Αυτό είναι το κύριο μέλημά της. Όμως, πια, δεν έχει κανένα επιχείρημα. Τώρα θα πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Γι’ αυτό και αναγγέλθηκε χτες το βράδυ από την Όλγα Γεροβασίλη και σήμερα το πρωί από τον Νίκο Παππά, ότι την Δευτέρα θα καταθέσουμε ως κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία - γέφυρα, με την οποία θα πάρουν προσωρινή άδεια όλα τα κανάλια και οι δύο, που έχουν πάρει τις υπερθεματικές άδειες και αναφέρομαι στα κανάλια που έχουν διεκδικήσει ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαβίδης. Για να δούμε πλέον τί θα κάνει η ΝΔ, η οποία τώρα, μετά από 27 χρόνια, σκέφτηκε ότι θα πρέπει να κάνει νομοθετικές προτάσεις για την νόμιμη λειτουργία των καναλιών. Η υποκρισία, πλέον, περισσεύει σε αυτόν τον τόπο…
Έβλεπα όλο αυτό το καιρό τα σποτάκια των ιδιωτικών καναλιών και έχουν δίκιο. Πληρώσανε φόρους. Πληρώσανε φόρους και για τον κύκλο εργασιών τους και για τους αργαζόμενους και για τα αγγελιόσημα και για τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ… Για τις άδειες όμως, έχουν πληρώσει ποτέ; Αυτά τα 255 εκατομμύρια που πήγαν να μπουν στα κρατικά ταμεία, τα πλήρωσαν ποτέ; Όχι!! Αυτό είναι γεγονός...
Σε ό, τι αφορά εμένα, ξέρω την κατάσταση από μέσα. Ήμουνα εκεί, στον ΑΝΤ1, όταν αδειοδοτήθηκαν οι πέντε εκδότες και έκαναν το MEGA. Όταν δηλαδή πήραν το προφορικό, επί της ουσίας, ΟΚ να βγουν στον αέρα. Θα ξεχάσω εγώ τις ημέρες του ΑΝΤ1, όταν πήγαμε κι εμείς να βγούμε στον «αέρα» και είχαμε στήσει καραούλι στον Υμηττό γιατί μας απαγόρευαν και έλεγαν ότι θα μας ρίξουν τους πομπούς;
Έτσι στήθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν μετά προχώρησε, με τα θετικά αλλά και τις παθογένειες που είχε. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όσοι διαμαρτύρονται σήμερα, να ψάξουν στο Google και στο YouTube το τι είχε πει η Νέα Δημοκρατία με τον Στέφανο Μάνο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με τον Τηλέμαχο Χυτήρη, δηλαδή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, τότε που έρρεε η διαφήμιση. Και τα δύο κόμματα έλεγαν ότι είναι πολλά τα κανάλια! Το βλέπαμε και εμείς μέσα στην «πιάτσα». Μη γελιόμαστε!!!
Βεβαίως, μπορεί να δημιουργούνταν θέσεις εργασίας αλλά από την άλλη πλευρά κατέληξαν θέσεις εργασίας χωρίς αμοιβές και απολύσεις. Τα τελευταία 6-7 χρόνια, κυρίως από την Lehman brothers και πέρα, είχαν αρχίσει οι σαρωτικές μειώσεις μισθών και απολύσεις. Επίσης θα θυμίσω και κάτι ακόμα. Το ΄92 ήθελαν ο Πάνος Καραγιάννης - εκδότης της Απογευματινής -, ο Δημήτρης Ρίζος - εκδότης του Αδέσμευτου Τύπου - και ο Σωκράτης Κόκκαλης - ως χρηματοδότης -, να φτιάξουν κανάλι. Και είπε ο επιχειρηματίας «εγώ για να κάνω κανάλι θέλω μελέτη της αγοράς για το αν αντέχει και άλλο κανάλι η αγορά».
Η μελέτη η οποία έγινε τότε, που ήταν πακτωλός η διαφήμιση και έτρεχε σαν τσουνάμι η διαφήμιση στην πιάτσα, έδειξε ότι πλην των τριών καναλιών της ΕΡΤ, η αγορά της Ελλάδας δεν άντεχε πάνω από δυόμιση κανάλια. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα βήματα.
Σημασία έχει, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να χάνονται θέσεις εργασίας. Σε αυτό είμαι κάθετος. Αντιλαμβάνομαι και την αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι. Την ίδια αγωνία που είχαν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ μια νύχτα του '13, που με εντολή του Σαμαρά, κατέβηκε ο διακόπτης και έχασαν τις θέσεις τους δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι.
Αλλά, θα πρέπει επίσης όλοι να σκεφτούν, ότι δεν μπορεί το τηλεοπτικό τοπία να κινείται άναρχα και χωρίς επίσημες και καθορισμένες αδειοδοτήσεις.
Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Θα κλείσει αυτό το θέμα που επί 27 χρόνια εκκρεμούσε».