Τσίπρας: Παιδί της διαπλοκής και της Siemens ο Κ.Μητσοτάκης-Θέλει να μπλοκάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ για να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της εκλογής του

Ελβίρα Δρακάκη 
«Η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το δεύτερο συνέδριο επιβεβαίωσε το πολιτικό μας σχέδιο. Να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής για την ανάδειξη νεου ΓΓ και νέας Πολιτικής Γραμματείας.
«Επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στις στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία. Επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή & τη διαφθορά» πρόσθεσε.
Όπως είπε, έχουμε δεσμευτεί προς τον λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μιντιακό πραξικόπημα «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται δημόσιο χρήμα από τις τράπεζες με αέρα».
«Δεν θα τους περάσει» διεμήνυσε. «Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά μεσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος της βροχή δεν τη φοβάται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, «ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια της εκλογής του».
Τόνισε ακόμη ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οφείλει να σωπαίνει». Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Τσίπρας έκανε παράλληλα λόγο για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση». Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού; ρώτησε.
Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικός, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο νόμος Παππά «δίνει λύσεις σε ένα ανεπίτρεπτο θεσμικό βραχυκύκλωμα, για το οποίο ευθύνεται η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά». Μάλιστα τον χαρακτήρισε «παιδί της Siemens» και «παιδί της διαπλοκής».
Παρέχοντας στήριξη στον κ. Παππά, είπε πως δεν πρόκειται για μάχη ενός υπουργού, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης.
Διαπραγμάτευση-χρέος
Για τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά.Όμως ταυτόχρονα – και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία- οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος».
«Η Ελλάδα δικαιούται, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Και για να ενταχθεί οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και όσο είναι στην αντιπολίτευση έχει την άποψη του ΔΝΤ για τα μέτρα δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανώς μικρότερα πλεονάσματαστο μέλλον με ακόμη πιο σκληρές και βάναυσες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις. Άποψη ταυτόσημη της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση. Και κυρίως να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015».
«Να μην ξεχνά ο ελληνικός λαός τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε.Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ;» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας» σημείωσε, ενώ μίλησε και για την «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων».