Η Αθήνα σε ανοικτή σύνδεση με Τραμπ και Κλίντον...

Επαφές και με τους δύο υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε η ελληνική κυβέρνηση και, μάλιστα...
σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε εγγράφως να συναντηθεί με τα ηγετικά στελέχη των επιτελείων Τραμπ και Κλίντον από το περασμένο καλοκαίρι.

Η Αθήνα, ως όφειλε, είχε προνοήσει να έχει ανοιχτούς διαύλους προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ και η ομογένεια διατηρεί παραδοσιακά πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Η πρώτη επαφή με στελέχη του επιτελείου Τραμπ έγινε με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος στην αρχή του καλοκαιριού, στην Αθήνα. Ο δρ Παπαδόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο DePaul, είναι ειδικός σε θέματα ενέργειας, ανήκει στην ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ και είναι υπέρμαχος της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Τη συνεργασία αυτή την προωθεί από το 2011, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος εταιρειών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με δύο ηγετικά στελέχη του επιτελείου Τραμπ, στην κεντρική έδρα τους, στο «Trump Tower», στην 5η Λεωφόρο.

Τον υποδέχτηκαν ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος, επικεφαλής επιχειρήσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου προέδρου, και ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος, απόστρατος στρατηγός των αμερικανικού στρατού, ο οποίος πιθανότατα θα συμβουλεύει τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Ο Τζιτζίκος, ιδρυτής της εταιρείας «Telion Corp» με έδρα τη Νότια Φλόριντα, που παρέχει υπηρεσίες στρατηγικής επικοινωνίας, διοργανώνει πολιτικές εκστρατείες, κάνει δημόσιες σχέσεις και διαχειρίζεται «κρίσεις», ήταν ο άνθρωπος στον οποίο προσέφυγε η BP για να διαχειριστεί τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ μετά την καταστροφή στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου «Deepwater Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού.

Ηταν στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του διδύμου των Ρεπουμπλικανών Μακ Κέιν - Πέιλιν το 2008 και υπεύθυνος για την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ διατηρεί δεσμούς με τους Ρεπουμπλικανούς από την εποχή του προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Δεύτερης γενιάς ομογενής, έχει στενούς δεσμούς με την Αρχιεπισκοπή, είναι αυτοδημιούργητος και θεωρείται χαρισματικός.

Στη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, άκουσε με προσοχή τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Μέση Ανατολή.

Στο παρελθόν, ο κ. Τζιτζίκος έχει εκφραστεί υπέρ της άμεσης διευθέτησης του ελληνικού χρέους και έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την Κύπρο. Επίσης υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και θέλει να τη στηρίξει.

Τα ίδια θέματα ανέπτυξε ο κ. Κοτζιάς και στο επιτελείο των Δημοκρατικών, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ντέιβιντ Ποντέστα, στο αρχηγείο της εκστρατείας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ποντέστα έχει Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα και έχει διατελέσει προσωπάρχης του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο και σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα...

efsyn