Ερώτηση Δημοσχάκη για τις αποζημιώσεις των αγροτών στην περιοχή Σουφλίου

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (16/11) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των πληγέντων από καιρικά φαινόμενα αγροτών.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση σύμφωνα και με τα πορίσματα του τοπικού ΕΛΓΑ, 45.000 περίπου στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουφλίου πλημμύρισαν το 2015, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι παραγωγές. Απ’ αυτά περίπου το 10% εξαιτίας των φερτών υλικών (άμμος, χώμα κ.α.) καταστράφηκαν από τότε και έμειναν τελείως ακαλλιέργητα μέχρι σήμερα. Κι επίσης αυτά που καλλιεργήθηκαν δεν είχαν αποδόσεις.
Οι Υπουργοί ερωτώνται για το τι σκοπεύουν να κάνουν για το συγκεκριμένο θέμα και για το ποια είναι τα σχέδιά τους για την περιοχή του Σουφλίου και γενικότερα για τον Νομό Έβρου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                     κ. Υπουργό Εσωτερικών
κ.  Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Αθέτηση υποσχέσεων στις αποζημιώσεις των πληγέντων από καιρικά φαινόμενα αγροτών
Έχουν περάσει δυο χρόνια περίπου από τις καταστροφικές πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στο Νομό Έβρου και η αγροτική παραγωγή στον Έβρο έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο, λόγω και των καθυστερήσεων και προβλημάτων στις αποζημιώσεις, καθυστερήσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακ. - Θράκης. Σύμφωνα και με τα πορίσματα του τοπικού ΕΛΓΑ, 45.000 περίπου στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουφλίου πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι παραγωγές. Απ’ αυτά περίπου το 10% εξαιτίας των φερτών υλικών καταστράφηκαν κι έμειναν τελείως ακαλλιέργητα. Και ενώ πέρυσι είχε δοθεί υπόσχεση στους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι  θα τους επιχορηγηθούν de minimis ενισχύσεις, λόγω μειωμένης παραγωγής, φέτος, όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις, αλλά συνεχίζονται να εμφανίζονται νέα προβλήματα.
Μετά από παρότρυνση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επισκέψεις του  στο Νομό Έβρου (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Νέα Βύσσα, τον Μάιο του 2015) οι παραγωγοί προχώρησαν έστω και αργοπορημένα στη σπορά των χωραφιών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανοποιητική απόδοση σε παραγωγή, επωμίζοντάς τους με ένα μεγάλο κόστος. Μέχρι σήμερα παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί εξεύρεσης τρόπου αποζημίωσης, χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), δεν έχει συμβεί  κάτι τέτοιο.
Έπειτα από σχετική απάντηση που δόθηκε στις 12-7-2016 από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη στην Ερώτηση 6044/9-6-2016 ότι δύναται να ενταχθούν τέτοιου είδους ζημίες στο εν λόγω πρόγραμμα, έως και σήμερα δεν έχει ενταθεί η περιοχή.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για το συγκεκριμένο πρόβλημα; Θα εντάξετε τη συγκεκριμένη περιοχή στο εν λόγω πρόγραμμα;
  2. Ποια είναι τα σχέδιά σας, εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, για την περιοχή του Σουφλίου, αλλά και γενικά για τον Νομό Έβρου;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Δημοσχάκης