Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους με την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη


Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του μετά από σχεδόν 20 χρόνια και ποιοί έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Ο Λαλιώτης ιστορικά είναι συνυφασμένος με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Χρεωμένος με τις αμαρτίες του «κινήματος» που μπορεί τότε να φάνταζαν «βουνό», αποδείχθηκαν όμως πεδιάδα μπροστά σε αυτό που ακολούθησε. Το σκάνδαλο Κοσκωτά άλλωστε, ήταν ισόποσο με έναν μήνα διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη ή ένα ταξιδάκι στο Άμπου Ντάμπι του Βενιζέλου. Όχι πως ο Λαλιώτης δεν χρεώνεται την επικράτηση Σημίτη το μαύρο 1996.  Δεν είναι λίγοι οι σύντροφοί του που υποστηρίζουν ότι ενώ ο Ανδρέας τον είχε ξορκίσει να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εκλογή Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτός την τελευταία στιγμή φαίνεται να υποχώρησε με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για το έθνος.  Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι η εκλογική Σημίτη ήταν αυτή που τον απομάκρυνε και από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ήταν η εποχή που ο Σημίτης μέσω Γερμανίας γινόταν ο εκτελεστικός βραχίονας των Κλίντον στα Βαλκάνια εν όψει της επέμβασης στην Σερβία. Το τρίγωνο Σημίτη – Γερμανίας – Κλίντον το είχε αποκαλύψει ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, τότε διοικητής της ΕΥΠ στον Ανδρέα Παπανδρέου σε έναν επτασφράγιστο φάκελο στον οποίον προέβλεπε ακόμα και την μεθόδευση Κλίντον – Σημίτη για τα Ίμια! Ήταν αυτός ο φάκελος που οδήγησε στην καθαίρεση Σημίτη και την συγκλονιστική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τον ολέθριο δρόμο που θα έπαιρνε η Ευρώπη.
Όταν λοιπόν ο φάκελος επιβεβαιωνόταν και ο Σημίτης άρχισε να λειτουργεί εξόφθαλμα πλέον ως φερέφωνο, τότε ο Λαλιώτης επέλεξε να αποστασιοποιηθεί και να ενεργοποιήσει τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν!
Ο Σημίτης απομάκρυνε τον Λαλιώτη για να τον αντικαταστήσει με τον πρόθυμο Χρυσοχοΐδη. Τον  Χρυσοχοΐδη που «μεγαλούργησε» λέγοντας «ναι σε όλα» από τους βομβαρδισμούς μέχρι το C4i και φυσικά την επιλεκτική εξάρθρωση της 17Ν. Του βραχίονα δηλαδή που επέμενε στα ιδεολογικά χτυπήματα και όχι μόνον σε Περατικούς.
Πέρασαν λοιπόν δεκαετίες με τον Λαλιώτη να απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Κάποιοι θεώρησαν ότι συνταξιοδοτήθηκε. Κάποιοι άλλοι όμως που τον γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του: Την τεράστια υπομονή που διαθέτει, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ για Έλληνα πολιτικό και το ότι ποτέ δεν ξεχνά. Αφού πέρασε αρκετά χρόνια μετανοωντας για το λάθος του να στηρίξει Σημίτη παρά την πολιτική διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα επιστρέφει με μοναδικό στόχο να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του. Λογαριασμούς 20ετίας. Δεν του φτάνει να τους βλέπει στο καναβάτσο όπως τον Χρυσοχοΐδη. Και όλες οι παρεμβάσεις του θα είναι χειρουργικές, όπως αυτή με τον Βενιζέλο. Του οποίου πλέκει το εγκώμιο ως… πολιτικό επικήδειο.