Ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, το 1ο Διεθνές συνέδριο για την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας Ρουμανίας και Ελλάδας, στην Ορεστιάδα. Η συμμετοχή από τις γειτονικές χώρες, υπήρξε πρωτόγνωρη σε σχέση με αντίστοιχες δράσεις στο παρελθόν. Στο σύνολο τους οι συμμετέχοντες από τις γειτονικές χώρες ξεπέρασαν τις 45 συμμετοχές, με πλειοψηφία τις επιχειρήσεις. Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου και Καβάλας με την υποστήριξη του ΕΕΝ, του δικτύου ΠΡΑΞΗ, και του ΙΝΕΒ του ΕΚΕΤΑ.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στις 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας. Την συνάντηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό και τους στόχους της πρωτοβουλίας και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Στην συνέχεια ο κάθε εκπρόσωπος επιχειρήσεων και φορέων παρουσίασε την φύση της δραστηριότητας του ενώ δήλωσε, τι προσδοκεί και τι προσφέρει στα πλαίσια μιας δυνητικής συνεργασίας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας.
Τη δεύτερη ημέρα στις 17 Φεβρουαρίου, το συνέδριο είχε τρία σκέλη. Στο πρώτο πραγματοποιήθηκαν εισαγωγικές ομιλίες, εργαστήρια Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το δίκτυο ΠΡΑΞΗ και μια ιδιαίτερη εισήγηση από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών Αγροδιατροφής (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ. Το πρώτο σκέλος έκλεισε με την παρουσίαση της Διευθύντριας του Επιμελητηρίου Καβάλας, Σούζη Μαυρομάτη η οποία επίσης παρουσίασε τον ρόλο του «Enterprise Europe Network» Ευρωπαϊκού Δικτύου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 70 διεπιχειρηματικές συναντήσεις, μεταξύ επιχειρήσεων απο τις γειτονικές χώρες. Στο τρίτο σκέλος, πραγματοποιήθηκε ένα στρόγγυλο τραπέζι για τους φορείς. Ο σκοπός του στρόγγυλου τραπεζιού υπήρξε η διερεύνηση αναγκών και ο στόχος του η χάραξη κοινής στρατηγικής, προς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Η θεματολογία του στρογγυλού τραπεζιού, εστίασε στην αγροδιατροφή (τρόφιμα-ποτά) και τον Τουρισμό.
Ο απολογισμός της εκδήλωσης ενισχύει τις προοπτικές τόσο για την απορρόφηση των κονδυλίων, όσο και στην διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με την δημιουργία συστάδων και επιχειρηματικών δικτύων. Αντίστοιχα οι φορείς εντοπίσανε σημεία κλειδιά για παρέμβαση, με κατεύθυνση την διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, και βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο για τον σχεδιασμό δυνητικών παρεμβάσεων. Οι επιχειρήσεις πέραν απο τις εμπορικές συνεργασίες, ενημερώθηκαν για την προοπτική αξιοποίησης ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης.
Με το πέρας της εκδήλωσης, το Σαββάτο 18 Φεβρουαρίου, οι εμπειρογνώμονες του δικτύου ΠΡΑΞΗ, ΙΝΕΒ και η Client First Associates συναντήθηκαν με τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την ενημέρωση για τα νέα πακέτα και πολιτικές χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνάντηση ανακοινώθηκε από τους φορείς μεταφοράς τεχνογνωσίας, ότι το Επιμελητήριο Έβρου θα λειτουργεί ώς κόμβος και σημείο επαφής, για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου.
Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δράση από τον σχεδιασμό μιας σειρά ενεργειών, με σκοπό την ενίσχυση της εμπορικής, βιομηχανικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων των τριών χωρών. Οι δείκτες μέτρησης αποτελεσμάτων εστιάζουν σε δύο άξονες, στις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων και φορέων, προς την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε..