ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, 2017
«Πρόνοιες για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων της Ουκρανίας
Σειρά δεσμεύσεων έμπρακτης στήριξης της ομογένειας της Ουκρανίας από την ελληνική Πολιτεία, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ελληνικά χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Μιλώντας σ' ένα κατάμεστο ακροατήριο από ομογενείς στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Μαριούπολης, ο κ. Κουίκ εξέφρασε καταρχάς τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει άμεσα το θέμα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Αν και δεν έκρυψε πως υπάρχει ένα ζήτημα συνεννόησης μεταξύ των ομοσπονδιών των παλιννοστούντων και των Ποντίων για το ποιος θα ορίσει εκπροσώπους στις 4 επιτροπές της Θεσσαλονίκης και τις 4 στην Αθήνα, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε για τους δικούς τους λόγους να καθυστερούμε άλλο σε βάρος εκατοντάδων αδελφών μας μιας εμπόλεμης περιοχής που ζητούν λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας ή της ταυτότητας». Τους διεμήνυσε, όπως εκμυστηρεύθηκε, να τα βρουν «γιατί δεν θα έχετε τη δική μας οργή, αλλά των ανθρώπων εδώ που ζητούν τα ελάχιστα από την πατρίδα».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η ελληνική Πολιτεία έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των χειμαζόμενων ομογενών της Ουκρανίας.
Τρίτον, παρείχε τη διαβεβαίωσή του σχετικά με τη διάθεση στο ελληνικό ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη ενός οχήματος, με τη συνδρομή ιδιωτικών χορηγιών. Επίσης, έκανε γνωστό πως μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού εξετάζουν και τη διάθεση δύο ιατρικών μηχανημάτων που έχει ζητήσει η διοίκηση του «Ιπποκράτη» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η λύση θα βρεθεί».
- Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, 2017
«Αποστολή στην Μαριούπολη
Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ελληνικά χωριά της Ουκρανίας που επλήγη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα δεινά του πολέμου, το Σαρτανά, με περίπου 10.000 Έλληνες κατοίκους, ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
Με ελληνική μουσική και τραγούδια στην είσοδο της κωμόπολης, κάτοικοι και Αρχές, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κούρκτσης, μέλη της ελληνικής κοινότητας, περήφανοι γι' αυτή την επίσκεψη της «Ελλάδας» στο πρόσωπο του υφυπουργού στον τόπο τους, για το ενδιαφέρον και την αξία που τους προσδίδει σε τόσο δίσεκτους καιρούς, υποδέχθηκαν με συγκίνηση και θέρμη τον κ. Κουίκ.
Ποταμός οι αφηγήσεις τους από τις δραματικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, τους βομβαρδισμούς του 2014 και 2015 που άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια του πολέμου στα σπίτια τους, τα οποία θέλησαν να δείξουν στον κ. Κουίκ και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου - η οποία τον συνόδευε μαζί με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία- τους νεκρούς που θρήνησαν, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους».
- Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, 2017
«Αποστολή στη Μαριούπολη
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες της Ουκρανίας και ότι θα παρέχει «συνέχεια το μέγιστο δυνατό» που μπορεί, έστειλε με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Μαριούπολη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.
«Τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, όταν επισκέφτηκε επίσημα το Κίβεο και συνάντησε το προεδρείο της Ομοσπονδίας και την Αλεξάνδρα Προτσένκο, τις προέδρους και τους προέδρους των ελληνικών κοινοτήτων, βρίσκομαι σήμερα στη Μαριούπολη και στην ευρύτερη περιοχή της, δίπλα στη γραμμή των εχθροπραξιών, σε μια εμπόλεμη ζώνη και ερχόμαστε εδώ, σε αυτή την ειρηνική διπλωματική αποστολή, ελπίζοντας ότι ο ήχος αυτής της αποστολής θα σκεπάσει τον ήχο των όπλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα η περιοχή αυτή θα ξαναβρεί την ηρεμία που της αξίζει με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τον σεβασμό των συνόρων. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά «που ζουν αυτή τη φρίκη και την αγωνία της αβεβαιότητας, σε αυτή τη δύσκολη περιοχή» και ζητούν ξανά την ηρεμία και την ειρήνη, και τόνισε πως αυτό «μας κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους απέναντι στους 90.000 και πλέον ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη νοτιοανατολική περιοχή, του να παρέχουμε συνέχεια το μέγιστο δυνατό που μπορούμε».
- Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2017
«Αποστολή στη Μαριούπολη
Με ανοικτές αγκάλες και ιδιαίτερη συγκίνηση που σε αυτήν τη δύσκολη και εύθραυστη συγκυρία επισκέπτεται Έλληνας υπουργός τα χωριά τους, υποδέχτηκαν τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ και την ελληνική διπλωματική αποστολή οι Έλληνες της Ουκρανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.
Στο Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, όπου έφτασε μέσα από δύσβατους δρόμους με στρατιωτικά οδοφράγματα, ξεκίνησε επίσημα σήμερα η τριήμερη περιοδεία του κ. Κουίκ στα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της ζώνης των εχθροπραξιών. Ο υφυπουργός έφτασε στη Μαριούπολη νωρίς το πρωί με ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού από τη Ζαπορίτσα, όπου διανυκτέρευσε χθες βράδυ φτάνοντας από την Ελλάδα στην Ουκρανία.
Στην «πόλη της Παναγιάς» τον υποδέχθηκαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης - το οποίο αποτελεί και τη μοναδική διπλωματική αρχή δυτικής χώρας στην πόλη - και μαζί αναχώρησαν για τους σημερινούς σταθμούς, το Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο υφυπουργός στην αζοφική περιφέρεια».