Στο μικροσκόπιο του Υπ. Οικονομικών οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ το 2009, τα οποία συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο «της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την εξυγίανση και τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά». Όπως αποκαλύπτεται δανείζονται περίπου 12 δισ. Ευρώ, δηλαδή οκτώ φορές πάνω από τα ετήσια έσοδα τους, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που εισπράττουν δανείζονται 8. Το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, δηλαδή διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου.
Στην πρώτη θέσης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ είναι ο ΟΣΕ και ακλουθούν ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ και ΟΔΙΕ. Το 2009 οι ζημιές για τις 11 πιο ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις έφθασαν στα 1,7 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών το κόστος μισθοδοσίας τους ξεπερνούσε το 1 δισ. 168 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός τους είναι οκτώ φορές
μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα.
Ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν θα κλείσει και θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, παρουσιάζοντας χθες Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ.
H Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ ο ΛΑΟΣ το χαρακτήρισε αποσπασματικό και αναμένεται να δηλώσει «παρών». ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και καταγγέλλουν ότι, αφού λεηλατήθηκε, ο οργανισμός θα δοθεί σε ιδιώτες, με τα χρέη του να μεταβιβάζονται στο Δημόσιο.
Εξάλλου λόγω της απεργίας των εργαζομένων σήμερα δεν θα κινηθούν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού. Δεν θα γίνονται ούτε τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντιας-Αεροδρόμιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια