Τι σας λέγαμε τις προάλλες ότι μόνο ο Ερντογάν δεν έβγαλε ανακοίνωση για την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης σχετικά με τη μειονοτική εκπαίδευση; Ε, τελικά κάναμε…λάθος, καθώς ούτε ο πρόεδρος του παράνομου «Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» (ΒΤΤΟΒ) Σαμή Τοραμάν είχε…βγάλει. Και μια και δεν είχε βγάλει, έσπευσε να μας…επαληθεύσει (έσω και εκ των υστέρων), προβαίνοντας σε σχετικές με το ζήτημα δηλώσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής «Μπιρλίκ». Οι δηλώσεις του μάλιστα ήταν προκλητικά απαξιωτικές για την ΕΛΜΕ, τονίζοντας ότι «δεν της δίνει καθόλου σημασία» (εμ βέβαια, τι να ξέρουν άλλωστε κι οι καθηγητές για την…εκπαίδευση, καλά που έχουμε τον ίδιο και την πρακτοροπαρέα του, που είναι οι πραγματικοί ειδήμονες)!Ο Τοραμάν, που έχει προκαλέσει άπειρες φορές με τη δεδηλωμένη κεμαλολατρεία του (βλ. και τη 2η φωτογραφία), τη στενή σχέση του με το προξενείο και με μέλη τουρκοαλυτρωτικών οργανώσεων του εξωτερικού, αλλά και την ευρύτερη ανθελληνική του στάση, μίλησε μάλιστα και για το νομικό status του BTTOB, ζητώντας ευθέως την αναγνώρισή του από το ελληνικό κράτος. Δείτε στη συνέχεια μέρος της συνέντευξης του λεγάμενου στη«Μπιρλίκ» (μετάφραση tourkikanea.gr):
«Μπιρλίκ»: Ως πρόεδρος του BTTOB πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ;
Σ.Τοραμάν: Καταρχάς φορείς όπως η ΕΛΜΕ δεν είναι σε θέση να δώσουν κατεύθυνση προς την μειονοτική εκπαίδευση. Υπάρχουν θεμέλια στα οποία βασίζεται η μειονοτική εκπαίδευση. Στα θεμέλια αυτά συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάννης και το ελληνοτουρκική συμφωνία του 1951… Κατά την γνώμη μου αυτό που έκαναν δεν ήταν σωστό. Αλλά εάν η ΕΛΜΕ σύμφωνα με τα μυαλά της έφτασε να δίνει κατευθύνσεις για την μειονοτική εκπαίδευση, τότε είναι ανάγκη να σκεφτούν λιγάκι και οι δικοί μας σύλλογοι που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση μας και οι φορείς που μπορούν να επιφέρουν κάποιες ευκολίες σε αυτήν. Θέλω να πως αν ο καθένας κάνει ότι θέλει, τότε η εκπαίδευση δεν περπατά.
Η ιδιαιτερότητα και η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν καταργούνται. Για αυτό και εγώ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στις σκέψεις της ΕΛΜΕ. Για την ακρίβεια καθόλου δεν ενδιαφέρθηκα. Διότι η μειονοτική μας εκπαίδευση δεν εξαρτάται από την ΕΛΜΕ. Υπάρχουν άλλα θεμέλια στα οποία στηριζόμαστε. Υπάρχουν οι αρχές της αμοιβαιότητας. Για αυτό η ΕΛΜΕ ας κρατήσει για τον εαυτό της τις απόψεις της. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο που ξέρουμε. Τέλος θα ήθελα να πω το εξής. Για να υπάρξει μια σύγχρονη εκπαίδευση, για να βγούνε σύγχρονοι δάσκαλοι και για να οργανωθούν καλύτερα τα σχολεία μας, είναι ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με εμάς και έτσι μαζί να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα πάει μπροστά η μειονοτική εκπαίδευση. Επιθυμώ να αναφέρω πως ως φορέας είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την βοήθεια μας.
«Μπιρλίκ»: Πως σχολιάζετε τη νομική υπόσταση του BTTOB ;
Σ.Τοραμάν: Στη Δυτική Θράκη υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι με την λέξη ¨τουρκικός¨. Εμείς λοιπόν είμαστε ένας από τους συλλόγους που μοιραζόμαστε αυτή την μοίρα. Περιμένουμε την τελευταία απόφαση που λήφθηκε το 2009 για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Όταν την πάρουμε, περιμένουμε να αποτελέσει προηγούμενο και για εμάς και για τους άλλους συλλόγους. Πλέον δεν πρέπει να φοβούνται τους πολιτισμούς. Πιστεύω πως το σταμάτημα των λαθών αποτελεί αρετή. Πιστεύω πως είναι δικαίωμα μας να περιμένουμε και εμείς την αναγνώριση μας από ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος»…
Εμείς τι να πούμε! Πραγματικά εκφράζουμε την απορία μας πώς μπορεί το ελληνικό κράτος να ανέχεται φωνές άσχετων, όπως π.χ. οι καθηγητές της ΕΛΜΕ, και να μην καθιστά επίσημο συνομιλητή του στα εκπαιδευτικά θέματα (αλλά και στα άλλα, βρε, γιατί όχι;) τον Σαμή Τοραμάν, τουτέστι έναν τέτοιο τιτάνα της σκέψης – τόσο…τιτάνα μάλιστα, που πρόσφατα βραβεύτηκε και στην Τουρκία από τον «Σύλλογο Ατατουρκικής Σκέψης»(στη φωτογραφία βλέπετε και τη σχετική πλακέτα)! Ναι, καλά ακούσατε: Ατατουρκικής! Οπότε, μετά και από αυτό, τι έτι χρείαν έχετε μαρτύρων;
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου