Ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας η απάτη, όχι άλλα παραμύθια για την Τράπεζα Ανατολής


Πολλά ακούγονται για την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής, και οι απόψεις που εκφράζονται άλλες φορές έχουν σχέση με την πραγματικότητα, άλλες φορές είναι τραγικά απατηλές. Συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν επενδύσει πολιτικά πάνω στην υπόθεση, με απολιτίκ περιεχόμενο κατηγορίας συλλήβδην κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος, εκφράζοντας ακραίες απόψεις, με εύληπτο περιτύλιγμα αλλά δηλητηριώδες περιεχόμενο.Αν κάποιος αφιερώσει τον αναγκαίο χρόνο να αναλύσει τις συγκεκριμένες τακτικές και κινήσεις, θα ανακαλύψει πως η πλειοψηφία των επιχειρημάτων τους αποτελούν μυθεύματα και δημιουργούν προβλήματα στη γενικότερη υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής.Η απάτη σε βάρος των μετόχων της Τράπεζας Ανατολής είναι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός.
Για μια ακόμη φορά το banquedorient.org προχωράει σε εξειδικευμένη ανάλυση με βάση ιστορικά στοιχεία και όχι με παραμύθια, και φυσικά χωρίς πολιτικές προεκτάσεις. Η απάτη σε βάρος των μετόχων της Τράπεζας Ανατολής είναι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός και όχι urban legend, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν κάποιοι.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

Μετοχές της Τράπεζας Ανατολής βρίσκονται στα χέρια εκατοντάδων ανθρώπων, είτε απευθείας από την οικογένεια τους, είτε μέσω αγοραπωλησιών. Η υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής αφορά όλους τους κατόχους μετοχών της και δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, όσο και αν το νομίζουν ή αν το επιθυμούν διακαώς κάποιοι καιροσκόποι.
Κανείς δεν είναι “αποκλειστικός και μοναδικός νομέας της Τράπεζας της Ανατολής” και η δήλωση αυτή από μόνη της αποτελεί ύβρη για τους μετόχους και τις οικογένειες τους, που έχασαν τα χρήματα τους από την προφανή απάτη που διέπραξε η Εθνική Τράπεζα το 1936. Όσοι έχουν στα χέρια τους μετοχές της Τράπεζας Ανατολής έχουν νόμιμο συμφέρον για την πορεία της υπόθεσης και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί την αποκλειστικότητα της υπόθεσης.
Πόσο μάλιστα όταν μόλις τα τελευταία δύο χρόνια που κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα τηλεοπτικά, το έφτασαν σε σημεία διακωμώδησης με λάθη, γενικεύσεις και εμπλέκοντας πολιτικές επιδιώξεις, δημιουργώντας προβλήματα στην ίδια την αξιοπιστία της υπόθεσης.
Η οικογένεια Ebay Inc μπορεί να είχε πολλούς απογόνους, αλλά είναι τραγελαφικό όταν ένας από αυτούς υποστηρίζει ότι “η διαδικασία των μετοχών της Ανατολής ήταν, είναι και θα είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του” και “καμία χειραγώγηση δεν πρόκειται να μεταφέρει τη λύση σε άλλο φορέα” που δεν ελέγχεται από αυτόν.
Όσο και αν σεβόμαστε την οικογένεια Ebay Inc, η οποία κληροδότησε τις μετοχές στον συγκεκριμένο μέτοχο, δεν θα σεβαστούμε καμία κίνηση αποκλεισμού κατόχων μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής στην εκούσια δικαιοδοσία στις 19 Μαρτίου 2013.
Για εμάς είναι δεδομένο ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη διαδικασία που προκάλεσε ο ίδιος μέτοχος, αλλά με χαρά θα τον ενημερώσουμε ότι πολλοί ακόμη μέτοχοι θα τον υποστηρίξουν στο δικαστήριο και την υπόθεση θα την κερδίσει, ακόμη κι αν δεν θέλει!
 Άλλωστε, η απόφαση του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών απευθύνεται σε έντεκα πρόσωπα και όχι σε ένα, όσο και αν θέλει κάποιος να σφετεριστεί την υπόθεση για τον εαυτό του.  Μάλιστα οι δύο δικηγόροι (Μήλιος και Ελευθερίου από το ίδιο γραφείο – www.4law.gr) εκπροσωπούν πλέον και άλλους κατόχους μετοχών της Τράπεζας Ανατολής, οι οποίοι καρτερικά αναγκάζονται να παρακολουθούν τις προσωπικές απολιτίκ εμφανίσεις κάποιου ευεργέτη που δεν είναι φιλάνθρωπος…
 

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Πριν από ένα χρόνο ο συγκεκριμένος κάτοχος μετοχών, ο οποίος διαθέτει και μια σειρά από παράνομα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε, προέβη σε αίτημα δήλωσης δωρεάς προς τη Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών.
Η Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών του απάντησε ότι αν νομίζει ότι η αξία των μετοχών που δωρίζει είναι αυτή που πιστεύει, το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι 13.5 δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε δωρεά, χωρίς ουσιαστικά να αναγνωρίζει την αξία της κάθε μετοχής. Ο “δωρητής”, που κάποιες από τις μετοχές που δώρησε τις έχει ακόμη στην κατοχή του και συνεχίζει να μην είναι φιλάνθρωπος, αποδέχεται πλέον ότι για τις δύο δωρεές χρωστάει στην εφορία το ποσό των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το κωμικό στην υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος “δωρητής” επιθυμεί να συμβιβάσει το χρέος του με μια μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής και να του επιστραφεί η διαφορά! Δηλαδή να χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιστροφή φόρου, και σε αυτό έχει βρει υποστήριξη από τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Νικολόπουλο!
Αυτό που έχει ξεχάσει ο “δωρητής” είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε αγωγή αποζημίωσης κατά της Εθνικής Τράπεζας, για να βρει τα χρήματα να πληρώσει το φόρο δωρεάς. Αν δεν τελεσιδικήσει η απόφαση για τον προσδιορισμό της αξίας κάθε μετοχής, δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να πληρωθεί η φορολογική υποχρέωση με μετοχές.
Η δικαστική υπόθεση που κερδήθηκε αφορά ασφαλιστικά μέτρα επίδειξης εγγράφων, τα οποία ο “δωρητής” δεν έχει λάβει ποτέ, γιατί για κάποιο περίεργο λόγο η δικαστική απόφαση δεν περιλαμβάνει ποινές για τη μη επίδειξη των εγγράφων και η Εθνική Τράπεζα μπορεί να αρνείται την επίδειξη χωρίς καμία συνέπεια για αυτήν. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία αίτηση διόρθωσης της απόφασης που βολεύει την Εθνική Τράπεζα και αυτό μας βάζει σε σκέψεις.
Ευτυχώς που ο “δωρητής” έχει τα “ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου” και έτσι θα μπορέσει να πληρώσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες…

ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ & Η “ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ”

Η Τράπεζα Ανατολής δεν ιδρύθηκε από τους Γάλλους, ούτε έχει καμία σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Είναι απόλυτα ατυχές, οποιοσδήποτε να συνδυάζει “Κινέζους επενδυτές”, με την Τράπεζα της Ανατολής το 1904. Η Τράπεζα της Ανατολής (Banque D’ Orient) ιδρύθηκε το 1904 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Nationalbank für Deutschland οι οποίες ανέλαβαν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο. Η Nationalbank für Deutschland (Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας) δεν είναι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αυτής, αλλά μια τράπεζα συγγενών συμφερόντων και ιδιοκτησίας με την Ε θνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο ρόλος της Nationalbank für Deutschland ήταν απλά σκιώδης στην όλη επιχείρηση και οι δύο πλευρές δεν είχαν την υποχρέωση ή τη θέληση να κρατήσουν τις μετοχές της Τράπεζας Ανατολής. Απλά θέλησαν να δημιουργήσουν τη ψευδαίσθηση ότι κυοφορείται μια νέα διεθνής τράπεζα για να προσελκύσουν τα κεφάλαια των ελληνικών πληθυσμών στην Αίγυπτο και την οθωμανική αυτοκρατορία. Μόλις το 1905 το ποσοστό της γερμανικής πλευράς έπεσε στο 4%, ενώ η Εθνική Τράπεζα διατήρησε ένα ποσοστό 49.51%. Το υπόλοιπο ποσοστό πωλήθηκε σε επενδυτές και τράπεζες.
Το όλο εγχείρημα έγινε λόγω της απαγόρευσης ίδρυσης ελληνικών τραπεζών στην τότε οθωμανική αυτοκρατορία και με την συνίδρυση μιας διεθνούς Τράπεζας έγινε δυνατή η παρουσία της Τράπεζας Ανατολής στις αλύτρωτες πατρίδες.
Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα εξακριβωμένο, ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση της Τράπεζας της Ανατολής με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία της ίδρυσης της Τράπεζας Ανατολής είναι τραγικά λανθασμένη.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Η δεδομένη για εμάς απάτη της Εθνικής Τράπεζας στην ειδική εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ακέραια την ευθύνη αποζημίωσης των μετόχων. Οι καταθέτες της Τράπεζας Ανατολής στην πλειοψηφία τους διατήρησαν τα χρήματα τους στο ακέραιο, αφού οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν άμεσα στην Εθνική Τράπεζα και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Ανατολής έγιναν υποκαταστήματα της Εθνικής αμέσως μετά τη συγχώνευση.
Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα είναι ανώνυμη εταιρεία. Όποιοι και αν είναι οι μέτοχοι της, η ευθύνη για την υπόθεση της Τράπεζας Ανατολής περιορίζεται μόνο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η ανώνυμη εταιρεία δεν μεταφέρει τις ευθύνες στους μετόχους της.
Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπάρχει άνθρωπος σήμερα που να υποστηρίζει ότι απαιτώντας από την Εθνική Τράπεζα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ, θα αναγκάσει τους Rothchild να πληρώσουν για να τη διασώσουν. Η Εθνική Τράπεζα, μαζί με τη Eurobank, διαθέτουν ένα ενεργητικό μικρότερο από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και όσο και να πιστεύει οποιοσδήποτε σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν αρκεί για να καλύψει τρισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί μια δικαστική απόφαση να έχει οποιοδήποτε ύψος, αλλά στην πράξη η εταιρική περιουσία της Εθνικής Τράπεζας είναι συγκεκριμένη, ακόμη και σÏ �ην περίπτωση διάλυσης της.
Εικασίες για πληρωμές από την παγκόσμια τράπεζα και τον όμιλο Rothchild μπορεί να ακούγονται ευχάριστες, αλλά είναι δυστυχώς απατηλές και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Στην περίπτωση που δικαστική απόφαση θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας, δυστυχώς η υπάρχουσα νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, της επιτρέπει με απλές διαδικασίες να μπει σε εκκαθάριση και να ιδρύσει νέα τράπεζα μέσα σε ημέρες, με επιλεγμένα τμήματα του ενεργητικού και του παθητικού της (όπως έγινε με την Proton Bank και την Αγροτική Τράπεζα).

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ακόμη μια τραγικά κωμική θέση κάποιων είναι ότι η Τράπεζα Ανατολής διέθετε χρυσό, ο οποίος δόθηκε στη Γαλλική Κεντρική Τράπεζα (Bank de France) για να εγγυηθεί τις αποδόσεις των μετοχών της Τράπεζας Ανατολής.
Σαν παραμύθι μπορεί να βρίσκει το στόχο της μια τέτοια υπόθεση, όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα 125 φράγκα χρυσού κάθε μετοχής αποτέλεσαν το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Ανατολής. Αν δεν υπήρχε μετοχικό κεφάλαιο και αυτό είχε δοθεί για κάποιο λόγο στη Γαλλία, τότε η Τράπεζα Ανατολής δεν θα είχε χρήματα να αγοράσει χαρτομάντιλα για να κλάψουν οι μέτοχοι.
Η εγγύηση της Bank de France δεν προκύπτει από πουθενά, όπως είναι φυσικό. Η δεξιά πλευρά της μετοχής είναι μια απλή μετάφραση στη γαλλική γλώσσα και τίποτα παραπάνω, μια και τα γαλλικά ήταν η επικρατούσα γλώσσα της εποχής. Μάλιστα, στη δεξιά “γαλλική” πλευρά βρίσκεται η υπογραφή του Έλληνα συμβούλου της Τράπεζας Ανατολής και όχι κάποιου Γάλλου αξιωματούχου.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα φράγκα χρυσού της μετοχής της Τράπεζας Ανατολής ήταν γαλλικά, η ευθύνη της Γαλλίας είναι όση θα ήταν της Ιαπωνίας αν ανοίγατε σήμερα λογαριασμό συναλλάγματος σε γιεν σε μία ελληνική Τράπεζα. Αν η ελληνική τράπεζα πουληθεί, θα ζητήσετε την ευθύνη από το Ιαπωνικό δημόσιο γιατί οι καταθέσεις σας ήταν σε γιέν ή θα ζητήσετε ευθύνες από την τράπεζα την ίδια και το ίδρυμα που την απέκτησε;
Παράλληλα, οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής αγοράστηκαν από τους μετόχους σε συνάλλαγμα ή δραχμές μια και τα χρυσά φράγκα δεν ήταν κυκλοφορούν νόμισμα. Ουσιαστικά, κάθε μέτοχος έδωσε ποσό ίσο με 125 χρυσά φράγκα για κάθε μετοχή. Η πληρωμή αυτή μπορεί να ήταν σε δραχμές, σε γαλλικά φράγκα, σε γαλλικά φράγκα σε βάση χρυσού (κάποιες χρονολογίες), σε μάρκα, σε δολάρια, σε λίρες Αιγύπτου, ακόμη και σε δραχμές με βάση χρυσού (“χρυσή δραχμή” κάποιες εποχές).
Το μετοχικό κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε ήταν κυρίως σε συνάλλαγμα λόγω της περιοχής δράσης της Τράπεζας Ανατολής. Η Τράπεζα Ανατολής δραστηριοποιήθηκε με κέρδη εκτός Ελλάδος και φυσικό είναι τα έσοδα της, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το ενεργητικό της να βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό υπό τη μορφή επενδύσεων, χρεογράφων και ποσών σε συνάλλαγμα. Για λόγους που θα αναφέρουμε σύντομα, οι δραστηριότητες της Τράπεζας Ανατολής εντός Ελλάδας είχαν πάντα ζημίες (νόμιμο κόλπο εξαγωγής συναλλάγματος), οι οποίες καλύπτονταν εύκολα από τα κέρδη εκτός Ελλάδας.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η Τράπεζα Ανατολής δεν διατηρούσε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της σε χρυσό, γιατί δεν θα είχε τα απαραίτητα χρήματα για επενδύσεις. Σίγουρα λοιπόν δεν έφευγε ένα καράβι με τόνους χρυσού προς τη Γαλλία σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
  

“Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ”

Δυστυχώς  η Τράπεζα Ανατολής  δεν ήταν μεγαλύτερη από την Εθνική Τράπεζα, αλλά  ήταν μία από τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες της εποχής.  Άλλωστε η Τράπεζα Ανατολής ιδρύθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας, ιδρύματα που ήταν για λίγα χρόνια οι βασικοί μέτοχοι της.
Η Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας αποχώρησε μέσα σε λίγα έτη, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας διατήρησε ένα ποσοστό άνω του 30% μέσα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο λόγος που η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το ποσοστό αυτό ήταν γιατί  ήδη από το 1906 υπήρχε η σκέψη συγχώνευσης της με την Τράπεζα Ανατολής και πάντα η διοίκηση της Εθνικής κοιτούσε με όρεξη την περιουσία της νέας τράπεζας. 
Αυτό που μπερδεύουν κάποιοι, που δεν γνωρίζουν καλά το θέμα γιατί αναλώνονται σε ανούσιες συνεντεύξεις πολιτικολογώντας κατά πάντων, είναι το γεγονός ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Ανατολής ήταν μεγαλύτερο από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.
Πραγματικά, το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας ήταν μόλις 20 εκατομμύρια δραχμές, ενώ της Τράπεζας Ανατολής ήταν 35 εκατομμύρια φράγκα χρυσού. Αυτό γινόταν γιατί η νομοθεσία εκείνης της εποχής δεν απαιτούσε μεγαλύτερο ελάχιστο κεφάλαιο και μετοχές της Εθνικής Τράπεζας δεν δίνονταν εύκολα σε τρίτους. Πάντως, το ενεργητικό και οι καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας ήταν μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα της Τράπεζας Ανατολής.
Βέβαια, η Τράπεζα Ανατολής ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό τραπεζικό ίδρυμα εκείνης της εποχής, και η εκκαθάριση της κατά τη συγχώνευση με την Εθνική Τράπεζα είναι ένα σκάνδαλο που επί 80 έτη παραμένει στην αφάνεια.
 

“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ”

Πρόσφατα, ακόμη ένα παραμύθι που σκαρφίστηκε ο πρόεδρος της End National Debt με τα παράνομα ομόλογα είναι ότι ο επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας είναι διαχρονικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του γηραιού Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Δεν κατανοούμε την παρανοϊκή αυτή διαπίστωση, μια και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα. Πιθανότητα, να βολεύει το ψέμα αυτό τη ρητορική των μελών της End National Debt, ωστόσο παραμένει απόλυτα ένα ακόμη ψέμα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, όπως άλλωστε φαίνεται και στην εταιρική ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας http://www.nbg.gr/wps/portal/el/THE-GROUP/Governance-Governance/Board-of-Directors
Όπως φαίνεται στην παραπάνω σελίδα, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνο!
 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Αυτές τις ευφάνταστες ιστορίες, ευτυχώς δεν τις υιοθέτησε κανένας δικηγόρος που ανέλαβε υποθέσεις εκ μέρους μετόχων, γιατί θα είχαμε τραγικά αποτελέσματα στα δικαστήρια. Αποτελέσματα που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν με την κωμικοτραγική τους παρουσία καθημερινά σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια