Ερώτηση Αν. Δημοσχάκη για ρήτρα Ακριτικότητας

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με την υιοθέτηση της Ρήτρας Ακριτικότητας κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία, σε συνέχεια προηγούμενης γραπτής ερώτησής του.


Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού ερωτώνται εάν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην νομοθετική ρύθμιση για την υιοθέτηση της Ρήτρας Ακριτικότητας στα πρότυπα της Ρήτρας Νησιωτικότητας ώστε να προστατευτούν οι παραμεθόριες περιοχές και ειδικά ο Έβρος από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που έχουν παραβλεφθεί κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία. Η ερώτηση αναμένεται σύντομα να συζητηθεί στην Βουλή.


Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού


ΘΕΜΑ: Νομοθετική ρύθμιση υιοθέτησης Ρήτρας Ακριτικότητας.
Μετά από πρόσφατη γραπτή Ερώτησή («Εφαρμογή Ρήτρας Νησιωτικότητας και δημιουργία Ρήτρας Ακριτικότητας», 878/17-3-2015) και τις απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επανερχόμαστε στο ζήτημα της Ρήτρας Ακριτικότητας.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Έβρος το τελευταίο διάστημα λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, αλλά και συσσωρευμένων προβλημάτων και ζητημάτων (ζωονόσοι, μη καταβολή επιδότησης μισθολογικού κόστους από ΟΑΕΔ κλπ.), καταδεικνύει την σημαντικότητα της περαιτέρω υιοθέτησης για την Ακριτική Ελλάδα, ειδικά περιοχών υψηλής ευαισθησίας όπως ο Έβρος, ειδικών μέτρων άμεσης και έγκαιρης επέμβασης, ακόμα και σε προληπτικό επίπεδο.
Με βάση την σύμφωνη άποψη της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προτείνεται η ενεργοποίηση της Ρήτρας Νησιωτικότητας (βάσει του Ν. 4150/2013), ειδικά για ακριτικές περιοχές όπως η Σαμοθράκη, καθώς και η επέκταση της με την προσθήκη μιας Ρήτρας Ακριτικότητας, δεδομένων των αναγκών περιοχών όπως ο Έβρος, μέσω της δημιουργίας αντίστοιχου τμήματος στο οργανόγραμμα του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για τον έλεγχο και την μελέτη των επιπτώσεων κάθε νομοθετικής ρύθμισης στις ακριτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, έτσι ώστε να προλαμβάνονται και να διορθώνονται τυχόν αβλεψίες κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ακριτικής Ελλάδας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην νομοθετική ρύθμιση για την υιοθέτηση της Ρήτρας Ακριτικότητας στα πρότυπα της Ρήτρας Νησιωτικότητας, ειδικά για περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως ο Έβρος και η Σαμοθράκη, και την δημιουργία  αντίστοιχου τμήματος ή διεύθυνσης στο Υφυπουργείο. Μακεδονίας-Θράκης για την εφαρμογή της;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια