Ύπουλη και αόρατη η αιμορραγία της απειλούμενης οικονομίας

Του Μιχάλη Καρχιμάκη

Συμπληρώνεται την περίοδοαυτή μια πενταετία δύσκολης διαδρομής της χώρας μας και συνεχίζεται με «μαλακή» ή «σκληρή» διαπραγματευτική τακτική το ίδιο προεξάρχον κυνήγι των δόσεων μέσα στο οποίο συνθλίβεται η όποια πραγματικά αναγκαία συζήτηση για την εθνική στρατηγική επιβίωσης μας, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται διαρκώς σε μια εξωτερική χρηματοδότηση, αλλά σε μία απελευθερωτική οικονομική αντίληψη, που θα αναχαιτίσει την οικονομική αιμορραγία χωρίς να επιδεικνύει μια απαθή ανοχή στην κλοπή και την υπονόμευση του πλούτου.

Είναι γνωστό ότι μέσα στον ορυμαγδό της απώλειας εισοδημάτων και θέσεων εργασίας, η παραοικονομία συνεχίζεται και το χειρότερο είναι ότι μεγάλο μέρος του χρήματος που αποκτάται παράνομα δεν μένει καν στη χώρα για να αυξήσει και την επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και την ρευστότητα στην αγορά που ασφυκτιά και για να φορολογηθεί έστω στην κατανάλωση (ΦΠΑ) αποδίδοντας το προσήκον αναπτυξιακό μέρισμα στη χώρα παραγωγής του, αλλά οδεύει ανενόχλητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμβάσματα ακόμα και μικρής αξίας στο εξωτερικό.

Ανάλογα «μικρής αξίας»εμβάσματα διακινούνται δε και από την πλειοψηφία των παροικούντων στη χώρα μεταναστών και μάλιστα η αποστολή τέτοιων εμβασμάτων κατέστη προφανής επικερδής δραστηριότητα επιχειρήσεων, που επιλέγουν την πιάτσα της Ομονοίας και όχι μόνο.

Συλλέγουν τα μικροποσά των μεταναστών, τα καταθέτουν σε τραπεζικό τους λογαριασμό και από αυτόν εκτελούν μέσω διαδικτύου τα παραγγελθέντα εμβάσματα, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό άμεσους άμισθους συνεργούς τους τις ελληνικές τράπεζες.
Η αιμορραγία που συντελείται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας από την διακίνηση με τον τρόπο αυτό των αθροισμάτων αυτών των μικροποσών είναι προφανής και ακόμη περισσότερο εμφανές είναι ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα ελέγχου των φαινομένων αυτών, μέτρα τα οποία εκτός των άλλων θα περιορίσουν και την ίδια την έκτασή τους.

Ως τέτοια μέτρα μπορούν να προταθούν:

1. Η υποχρεωτική δήλωσηστην εφορία της προτιθέμενης αποστολής εμβάσματος και η χορήγηση τριπλοτύπου αποτύπωσης της συναλλαγής (ένα αντίτυπο για έκαστο των συμμετεχόντων στη συναλλαγή – τράπεζα, εταιρεία αποστολής του εμβάσματος και εντολέα) με ταυτόχρονη παρακράτηση φόρου αξίας της τάξης του 20% της αξίας της συναλλαγής (ποσοστό που αντιστοιχεί στην ισχύουσα παρακράτηση φόρου ελευθέρων επαγγελματιών).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο παρακρατούμενος φόρος θα συμψηφίζεται στην επόμενη φορολογική δήλωση του εκτελούντος τη συναλλαγή και τότε θα εκκαθαρίζεται ή και θα επαυξάνεται εάν δεν καλύπτεται από το προσωπικό πόθεν έσχες.

Προφανώς όλα αυτά γίνονται για συναλλαγές ατόμων με ισχύον ΑΦΜ και δεν είναι δυνατή η οιαδήποτε συναλλαγή από άτομα που στερούνται ΑΦΜ και έτσι αντλούν το εκάστοτε προκείμενο εμβαστέο ποσό από αναμφισβήτητα παραβατική δραστηριότητα ανασφάλιστης εργασίας και/ή από μη νόμιμη ή εγκληματική δραστηριότητα, όπως παραεμπόριο, ναρκωτικά, κλπ.  

2. Η υποχρεωτική προσκόμισηενός των τριπλοτύπων της εφορίας στην τράπεζα (κατά το χρόνο της κατάθεσης του αναφερομένου στο τριπλότυπο χρηματικού ποσού στον λογαριασμό της εταιρείας μαζικής μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό)  όπου τηρείται ο λογαριασμός της εταιρείας εκ της οποίας αποσκοπείται η αποστολή του εμβάσματος από τον προτιθέμενο εντολέα-καταθέτη του εμβάσματος (ή από τρίτο νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) και όχι από την εδρεύουσα γύρω της«προσήλιας» πλατείας Ομονοίας ή άλλης έδρας εταιρείας διενέργειας συναλλαγών.

Τέτοια ανάλογη υποβολήπαραστατικού της εφορίας στις τράπεζες επιβάλλεται και για όλες τις περιπτώσεις αποστολής εμβασμάτων περιλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου δεν υφίσταται διαμεσολάβηση από εταιρεία μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις να σταματήσει την αιμορραγία και να συντελέσει στον βαθμό που αναλογεί στην ανόρθωση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας στη χώρα μας, σήμερα, που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Ανάλογη διαδικασίαεφαρμόζεται  άλλωστε στις χώρες των ευρωπαίων εταίρων μας, που μας «πιέζουν» να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας, αλλά δεν απαιτούν, έστω μαζί με τις απαιτήσεις μειώσεων μισθών και συντάξεων, τέτοια θετικά μέτρα τάξης, ίσως επειδή τέτοια μέτρα θα στερούσαν τις δικές τους τράπεζες από την μετάγγιση αίματος από την βαρέως ασθενούσα οικονομία μας.

Tέτοια όμως ίσως μέτρα θα απέτρεπαν μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες την τελική έκβαση των οικονομικών δυσκολιών μας. 

* Ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης είναι Πρ. Υφυπουργός, Βουλευτής, Γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ - Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια