Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την καταβολή ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις προϋποθέσεις για την καταβολή ενωσιακών ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς του Έβρου και για τη μακροπρόθεσμη προληπτική αντιμετώπιση του ζητήματος εκθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Τις τελευταίες μέρες, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή του Έβρου, προκαλώντας άνοδο της στάθμης του ποταμού, εκκενώσεις χωριών και οικισμών [1] καθώς και καταστροφικές πλημμύρες σε πάνω από 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων [2]. Παράλληλα, η κακοκαιρία συνεχίζεται και η τελική έκταση των καταστροφών δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί από τώρα.


Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι δυνατότητες υφίστανται για έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, είτε μέσω άλλων πιθανών διαθέσιμων πόρων για θύματα φυσικών καταστροφών;
2. Υφίσταται πρόβλεψη για άμεση αποδέσμευση των σχετικών κεφαλαίων, καθώς και για μεταγενέστερη εκτίμηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών και συνακόλουθη αναπροσαρμογή των προς διάθεση ποσών;

Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Επιτροπής (27.4.2015)

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο έπειτα από αίτηση που θα υποβάλουν οι ελληνικές εθνικές αρχές, αφού θα έχουν αξιολογήσει την προκληθείσα ζημία. Η συνολική άμεση ζημία, για να είναι επιλέξιμη προς ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, πρέπει να υπερβαίνει, για λεγόμενη «μείζονα καταστροφή», το 0,6 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας –ποσοστό το οποίο επί του παρόντος αντιστοιχεί σε 1,168 δισ. ευρώ– ή, για λεγόμενη «περιφερειακή καταστροφή», το 1,5 % του ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής. Το κατώτατο όριο για περιφερειακές καταστροφές στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανέρχεται σε 123,4 εκατ. ευρώ. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την έναρξη της καταστροφής.
Η Ελλάδα, μόλις υποβάλει την αίτησή της, θα μπορούσε να ζητήσει την καταβολή προκαταβολής ύψους 10 % της αναμενόμενης ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το μέγιστο ετήσιο ποσό που διατίθεται στο Ταμείο Αλληλεγγύης καθορίζεται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και, για την περίοδο 2014-2020, ορίζεται σε 500 εκατ. ευρώ σε τιμές 2011. Τα επιμέρους ποσά της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει της ζημίας που προκλήθηκε σε σχέση με τη σχετική ευμάρεια της οικείας χώρας/περιφέρειας.
Όλες οι χώρες του κόσμου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, όταν η σοβαρότητα της κατάστασης υπερβαίνει τις εθνικές ικανότητες παρέμβασης. Η παρεχόμενη βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια σε είδος, ειδικό εξοπλισμό και αποστολή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση και τον συντονισμό κατά την κορύφωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να υποβληθεί αίτηση συνδρομής στο Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής.
Για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πλημμυρών, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπονήσει σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας στο πλαίσιο της οδηγίας για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) έως τον Δεκέμβριο του 2015, τα οποία, με βάση τα σενάρια στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας.

________________________________________


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια