Συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον αν. υπουργό Εξωτερικών κ. Τσακαλώτο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου, Νατάσα Γκαρά

Σε άμεσες ενέργειες για το θέμα των διακρατικών ευθυνών που αφορούν τον ποταμό Έβρο, προχωράει η κυβέρνηση
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ώστε να μην επαναληφθούν οι παραλείψεις του παρελθόντος και να περιορίζονται κατά το μέγιστο δυνατό οι αρνητικές επιπτώσεις των πλημμυρών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για τις διακρατικές ευθύνες που αφορούν τον ποταμό Έβρο, η βουλευτής Π.Ε. Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα, ο κ. αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «το θέμα θα τεθεί ξανά και κατά την επόμενη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βουλγαρίας για συνεργασία στον τομέα των υδάτων και του περιβάλλοντος. Ήδη η Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια έχει ζητήσει την επίσπευση της συνάντησης από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση της Ν. Γκαρά για το ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε πως «βασική προτεραιότητα της χώρας μας αποτελεί η εγκατάσταση και αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το λεγόμενο «earlywarningsystem», προς αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Όσον αφορά τέλος, τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να τα αξιοποιήσει, ανέφερε ότι «η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, η διαχείρισή του, καθώς και η όποια παρέμβαση στις περιοχές των απαραίτητων υποδομών, μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας. Αυτά τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούνται σε δύο ή παραπάνω κράτη που συνορεύουν. Αυτά τα προγράμματα θα συγχρηματοδοτούνται με πόρους του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου. Θα είχαν δώσει, δε, οριστική λύση από την περίοδο 2007-2013, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Φιλοδοξούμε ότι θα τα εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και σας καλούμε από τη μεριά σας να πιέσετε και τους ΟΤΑ, ώστε να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτών των έργων.»



Η Ν. Γκαρά, τόνισε ότι είναι θετικό που η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, για να λυθεί αποτελεσματικά το θέμα και επισήμανε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των δεσμεύσεων αυτών.
Παρακολουθήστε το βίντεο :https://www.youtube.com/watch?v=65v0LQwbhhQ&feature=youtu.be

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια