Τσίπρας: Εάν ο λαός μας αποδοκιμάσει, ας κυβερνήσουν αυτοί που κατέστρεψαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια

Στην πρώτη προεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ στον  ALPHAτόνισε πως «δεν συμβιβάστηκα, δεν παραδόθηκα, έδωσα μάχη», ενώ σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές υπογράμμισε πως είχε ένα κρίσιμο δίλημμα εκείνες τις 17 ώρες που διαπραγματευόταν, όταν και οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με τους δανειστές στις 12 Ιουλίου.

«Η πρώτη επιλογή ήταν να σηκωθώ και να φύγω, όπως μου έλεγε η καρδιά μου» ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό θα τον έκανε ήρωα για κάποιες ώρες τόσο στο λαό όσο και στο κόμμα.

«Αλλά την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις και με κλείσιμο τραπεζών. Η άλλη επιλογή ήταν να πάρω το πολιτικό κόστος στο κόμμα μου και στην κοινωνία, αποτρέποντας μία κοινωνική καταστροφή» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εξήγησε πως επιθυμεί να δώσει το λόγο στους πολίτες για να τον κρίνουν, για όσα πέτυχε και όσα όχι.

«Μήνες πορεύτηκα με μία εντολή για μια σκληρή διαπραγμάτευση, αυτήν την εντολή την εξάντλησα, παλεύοντας όσο πιο σκληρά μπορούσα. Έχω υποχρέωση να τεθώ στην κρίση των πολιτών» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, λόγω της σύγκρουσης με τους εταίρους, κάτι που στο τέλος οδήγησε στο συμβιβασμό και στη συμφωνία.

Για το δημοψήφισμα σημείωσε πως ήταν μεγάλη και ιστορική στιγμή ανάτασης του ελληνικού λαού, αλλά και τομή στην ιστορία της Ευρώπης. «Προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το δίκιο των Ελλήνων αλλάζοντας την Ευρώπη, όχι εκτός της Ευρώπη. Το δημοψήφισμα άνοιξε ρωγμή στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσπαθήσουν να εκδικηθούν» τόνισε.

Τόνισε ακόμα ότι «θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο ψάχνοντας να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα για τις ασθενείς κοινωνικες ομαδες».

Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου που υπήρχαν το διάστημα της διαπραγμάτευσης και την επιστροφή στη δραχμή επεσήμανε: «Δεν ήταν επιλογή η επιστροφή στη δραχμή, Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μια αριστερή επιλογή. Έξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Η Ευρώπη είναι σαν ενα μεγάλο καράβι και η Ελλάδα είναι για πολλά χρόνια στο κατάστρωμα μαζί με άλλες χώρες».

"Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το 50% των εσόδων για το χρέος και το 50% για την ανάπτυξη. 

Για παράδειγμα είμαστε κοντά σε συμφωνία με ξένους επενδυτές για το αεροδρόμιο το Καστελλίου όπου το ελληνικό δημόσιο θα έχει το 51%"

Για το θέμα των συνεργασιών μετα τις εκλογές δήλωσε: "Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εκφράζουν το παλαιό πολιτικό σύστημα. Δεν θα είμαι πρωθυπουργός σε τέτοιες συνεργασίες".

Σε σχέση με τη διαπραγματευση επεσήμανε πως: «Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Γιάνης Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για συντενταγμένη έξοδο από ευρώ. Όλοι είχαν προδιαγράψει ότι το Grexit δεν ήταν επιλογή. Και έγινε επιλογή από τις δυνάμεις τις συντήρησης». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».« Πίστευε μέσω το σχεδίου του οτι οι δανειστες θα πάρουν πίσω την έξοδο της Ελλαδας από την ευρωζώνη αλλά εγω δεν μπορούσα να παίξω την χώρα κορώνα γράμματα, 50% να υποχωρησουν οι δανειστές και 50% να καταστραφεί η χώρα»

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ είπε χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει, αλλά δεν υιοθετεί τη συμφωνία: «Τα πρώτα δύο μνημόνια, ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Πρώτο μνημόνιο 40 δισ. ευρώ μέτρα, δεύτερο μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα και τρίτο μνημόνιο 9,7 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει να συνεργαστεί και πάλι με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, αφού κριτήριο για τις μετεκλογικές συνεργασίες αποτελεί η εντιμότητα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση με έντονο ύφος είπε ότι «εάν ο ελληνικός λαός μας αποδοκιμάσει, ας κυβερνήσουν όσοι κατέστρεψαν τον τόπο τα τελευταία 40 χρόνια».

«Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σε μένα και στη μάχη των επτά μηνών όλα τα στραβά των προηγούμενων 40 χρόνων, γιατί οι μάχες αυτούς τους μήνες ήταν σκληρές. Εμείς αυτούς τους μήνες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε, γιατί βρισκόμασταν υπό το διαρκές άγχος να κλείσει η συμφωνία», είπε.

Υποστήριξε ακόμη: «Σε αυτές τις συνθήκες της πιστωτικής ασφυξίας είχαμε τη δυνατότητα για μικρές αλλαγές, όπως ο νόμος για τις 100 δόσεις, να περάσουμε νόμο αποσυμφόρησης των φυλακών, την ιθαγένεια, κατάργησης του πεντάευρου στα νοσοκομεία και να καταφέρουμε καίρια χτυπήματα στη διαφθορά», επισημαίνοντας επίσης πως «η λίστα Λαγκάρντ ελέγχεται». Όλα αυτά σε επτά μήνες ασφυξίας, τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν ήταν «απροσδόκητη». Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η προσπάθεια να μετατραπεί ως κυριότερος εχθρός ο εσωτερικός αντίπαλος. Ξαφνικά, αφότου εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα, να με κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους, είπε, εκφράζοντας πικρία για τα πρώην στελέχη του κόμματος, που πλέον καταφέρονται εναντίον του.

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει ΑΝ αισθάνεται πικρία από την επιλογή του να την ορίσει πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας: «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τις αποφάσεις του».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε: «Ως οικονομολόγος έχει σημαντικές περγαμηνές, αλλά οι οικονομολόγοι κρίνουν με βάση τους αριθμούς, εγώ θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία. Ο Γιάνης πίστευε ότι έπρεπε να ρισκάρουμε μέχρι τέλους, με 50% πιθανότητες να φύγει η χώρα από το ευρώ. Εγώ δεν μπορούσα να το ρισκάρω αυτό. Αν δεν υπήρχε ο Ευκλείδης (σ.σ. Τσακαλώτος), δεν θα είχαμε συμφωνία».

Για τις εξελιξει σε πολιτικό επίπεδο τόνισε πως "Με στενοχωρεί και με πληγώνει η προσπάθεια να μετατραπεί ως μεγαλύτερος εχθρός ο εσωτερικός Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας εγώ κρίνομαι για όλα". 

ΑΝ είμαστε αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε τη μάχη για να πετύχουμε στόχους, όπως το χρέος, το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για παράδειγμα στο θέμα με τους αγρότες, θα βρούμε αντισταθμιστικά;» είπε ακόμη, αναφορικά με τις μετεκλογικές του προθέσεις.
koutipandoras.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια