Ζητάμε πράξεις και όχι άλλες υποσχέσεις για την κτηνοτροφία

  Ο νομός Έβρου στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή. Οι βασικοί πυλώνες της περιοχής μας -γεωργία & κτηνοτροφία- έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες ζωονόσους και τις πλημμύρες.
Ένας νέος σοβαρός κίνδυνος απειλεί να αφανίσει την κτηνοτροφία στον Έβρο. Πρόκειται για την λοιμώδης οζώδη δερματίτιδα (LSD),  που έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές μας χώρες με κρούσματα σε Μέση Ανατολή (2012), Τουρκία (2013), Κύπρο (2014), Αδριανούπολη (2015) και πλέον με κρούσματα εντός του Έβρου (7/2015).

    Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα, ενώ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, εάν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση και άσκηση λανθασμένης πολιτικής θα οδηγήσει σε επέκταση του νοσήματος και σε άλλους νομούς.

    Οι εγκύκλιοι του υπουργείου για κινητοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την δραματική έλλειψη προσωπικού και μέσων του Ν. Έβρου. Από το 2014! ένα και πλέον χρόνο, το θέμα έχει απασχολήσει τους φορείς και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ, χωρίς όμως να παρθούν δραστικά ή/και προληπτικά μέτρα όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών.

    Για ακόμα μια φορά ο Έβρος βρίσκεται στο έλεος του Θεού και μετρά μια-μια τις πληγές του που παραμένουν ανοιχτές χωρίς κανένα ενδιαφέρον από το κέντρο. Μένουμε στάσιμοι στις επισκέψεις υπουργών και τα ευχολόγια, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.  "Το Ποτάμι" για ακόμα μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...

    Ζητάμε άμεσες ενέργειες :
    - Να σχεδιαστεί άμεσα ένα επιχειρησιακό υλοποιήσιμο πρόγραμμα αντιμετώπισης από την Περιφέρεια σε συνδυασμό & με άλλους φορείς. Δεν αρκούν μερικές απολυμαντικές τάφροι για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ζωονόσων στην περιοχή μας. Απαιτείται άμεσα η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης των κτηνοτρόφων με παράλληλη κινητοποίηση και άλλων φορέων.

    - Να συντονιστούν και να ενισχυθούν με προσωπικό οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όχι μόνο του Έβρου αλλά και της Θράκης. Διαθέτουμε ένα αξιόλογο "Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων", χωρίς επαρκές προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα, μια ακόμη ανενεργή δημόσια επένδυση, που χρηματοδοτήθηκε και από την ΕΕ.
Η κατάσταση είναι έκτακτη και δεν μπορούμε να βασιστούμε στις αργές και καθυστερημένες αντιδράσεις από τα κέντρα των υπουργείων. Γιατί στις πρόσφατες έκτακτες προσλήψεις εποχικών κτηνιάτρων του υπουργείου,αγνοήθηκε προκλητικά ο Έβρος, ενώ γνώριζε ότι θα υπάρξει το πρόβλημα; Γνώριζε το Υπουργείο τη μελέτη που ανατέθηκε από την ΕΕ στην EFSA για τη νόσο και τι έκανε ουσιαστικά, ώστε να είναι έτοιμη μια άμεση αντίδραση και καλύτερη αντιμετώπιση που προβλήματος;

    - Να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση και προβολή από όλα τα μέσα ενημέρωσης (τοπικά & κεντρικά) για την σωστή πληροφόρηση και διάδοση της πληροφορίας. Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη ότι η πλήρης καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής, καταστρέφει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στον Έβρο και την Θράκη.
Παράλληλα να γίνουν άμεσες ενέργειες για τη λειτουργία γρήγορων διαύλων επικοινωνίας των κτηνιατρικών φορέων Ελλάδος-Τουρκίας-Βουλγαρίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκών κανόνων πιέζοντας τις Βρυξέλλες για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στο πρόβλημα.

- Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι με πραγματικές τιμές για τα ζώα που θανατώνονται (ανάλογα με το είδος και τη ηλικία) και άμεσα, όχι καθυστερημένα αναγκάζοντας έτσι κάποιους να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία. Παράλληλα άμεσα να διορθωθεί το θέμα της φορολογίας, δεν μπορεί να θεωρείται εισόδημα και να φορολογείται η αποζημίωση μιας καταστροφής.

- Να αποσαφηνιστεί άμεσα ποια ζωικά προϊόντα και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να διακινηθούν λόγω της καραντίνας.

    Δεν αρκούν οι επικοινωνίες μεταξύ υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών χωρίς αποτελέσματα. Ας θυμηθούμε πως ούτε τα  αναχώματα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως ακόμη παρά τις υποσχέσεις και το "αμέριστο ενδιαφέρον".

    Το Ποτάμι θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στόχος μας είναι η προσθήκη αξίας στα προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα, η αύξηση της ποιοτικής ζωικής παραγωγής και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Απαιτούμε πράξεις και δράσεις σήμερα!

    Το ΠΟΤΑΜΙ
    Τοπική Ομάδα Έβρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια