Κάναβις η κλωστική-Canabis sativa. Ένα ‘'παρεξηγημένο'' είδος.
Τόπος : Μαλέα άκρα - Βρομώντας , Χρόνος: περίπου στον 4ο με 5ο αιώνα π.χ.
Ντόπιοι χωρικοί καλλιεργούν το φυτό της Κάνναβης για να παρασκευάσουν από τις ίνες του ενδύματα, σκοινιά, δομικά υλικά για τις κατοικίες τους, και το πιο σημαντικό προϊόν: πανιά για τα εμπορικά πλοία που προσεγγίζουν την περιοχή από διάφορες ακτές της Μεσογείου.
Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν για αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων - την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν συναντάμε το 450 π.X. στον Hρόδοτο. Aλλά και στα μέσα του 20ού αιώνα, η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν. Πολύ διαδεδομένη όμως ήταν η επεξεργασία της κάνναβης και τοπικά, με την μορφή της οικοτεχνίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε είδη καθημερινής χρήσεως, όπως τσουβάλια, σχοινιά, ρούχα. Η δραστηριότητα αυτή ασκήθηκε περίπου μέχρι τα μέσα του '60 και εν συνεχεία πέρασε γρήγορα στη λήθη. Λόγω αμερικανικών πιέσεων στο πλαίσιο της αντιναρκωτικής εκστρατείας, αλλά και της εμφάνισης του βαμβακιού και, αργότερα, των συνθετικών ινών, η καλλιέργεια της κάνναβης άρχισε να εγκαταλείπεται διεθνώς. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εκτός από τις HΠA και... την Eλλάδα!
O λόγος; H παραπληροφόρηση σχετικά με την κάνναβη και η απροθυμία της Πολιτείας να αναλάβει το πολιτικό κόστος κάνοντας το διαχωρισμό μεταξύ της καλλιέργειας του φυτού για την παρασκευή ναρκωτικών και για την παραγωγή ινών. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι το 1957, οπότε με νόμο απαγορεύθηκε η καλλιέργεια του φυτού, λειτουργούσαν στην Eλλάδα επτά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών. Μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια οι αξίες της κάνναβης και η ιστορία της ξεχάστηκαν. Μόνον στην Έδεσσα σώζεται το μοναδικό πια κανναβουργείο, με τα παλιά -άριστα διατηρημένα- μηχανήματά του, για να θυμίζει, σε όποιον διαβαίνει τις πύλες του, το άγνωστο αυτό παρελθόν της Ελλάδας.
Στη δεκαετία του '90 η καλλιέργεια της κλωστικής Κάνναβης αναβίωσε. Κύριες αιτίες της αναβίωσης αυτής είναι:
α) Έχουν δημιουργηθεί νέες πολύ παραγωγικές ποικιλίες κλωστικής κάνναβης με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ρητίνες χασίς (THC-Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλης).
Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ 619/71, κλωστική κάνναβη θεωρούνται οι ποικιλίες της Cannabis sativa με περιεκτικότητα σε THC κάτω από 0,2%, υπολογιζόμενη με την κοινοτική μέθοδο που περιγράφεται στον Κανονισμό ΕΟΚ 1164/89.
β) Η Ε.Ε. επιδοτεί την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης καθώς και την παραγωγή των σπόρων σποράς των ποικιλιών της κλωστικής κάνναβης.
γ) Έχει αναπτυχθεί νέα τεχνολογία απόληψης των ινών με πολύ μικρότερο κόστος από την παραδοσιακή παλαιά μέθοδο.
δ) Η κάνναβη παράγει πλήθος προϊόντων και υποπροϊόντων. Eκτός από ίνες για υφαντά, σχοινιά, σπάγκους και υλικά μονώσεων από το υπέργειο μέρος της φυτείας, η κάνναβη παράγει και πλήθος άλλων προϊόντων. Aπό την ξυλώδη μάζα, μπορεί να παραχθεί χαρτί υψηλής ποιότητας (η κάνναβη παράγει τέσσερις φορές περισσότερες ίνες ανά στρέμμα από τα δέντρα, ενώ ο πολτός της δεν περιέχει τα τοξικά υποπροϊόντα του κομμένου ξύλου), μοριοσανίδες, υλικά μονώσεων (οι ίνες κάνναβης έχουν άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες) και οικοδομής. Aπό την εντεριώνη των στελεχών, υλικά για στρώμνη αλόγων ιππασίας και μικρών οικιακών ζώων. Aπό τους σπόρους, τροφή ωδικών πτηνών (κανναβούρι), έλαιο για καλλυντικά, σαπούνια, κτηνοτροφές, βερνίκια κ.ά. Mε ό,τι μένει μετά την επεξεργασία, μπορούν να παρασκευαστούν βελτιωτικά εδάφους καλλωπιστικών και κηπευτικών φυτών. O πολτός της, τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμη ύλη.
ε) Τα προϊόντα της κάνναβης θεωρούνται υποαλλεργικά και για το λόγο αυτό έχουν αύξουσα ζήτηση με υψηλές τιμές.
στ) Τέλος η καλλιέργεια της κάνναβης έχει υψηλή οικολογική σπουδαιότητα καθώς λειτουργεί ως αποπνικτική ζιζανίων. Έτσι είναι πολύτιμη για συστήματα αμειψισποράς σε ζιζανιοβριθείς αγρούς συντελώντας στη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων.
Εναλλακτική καλλιέργεια
Η κάνναβη είναι ετήσιο φυτό εαρινής σποράς και προσαρμόζεται άριστα σε περιοχές όπου καλλιεργούνται ο αραβόσιτος και το βαμβάκι. Τα καλύτερα εδάφη για την κάνναβη είναι τα βαθιά, γόνιμα, μέσης σύστασης που στραγγίζουν καλά και έχουν ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση.
Ξέρατε ότι...
- H κάνναβη καλλιεργείται από το τέλος της νεολιθικής εποχής στην Kίνα, στη Mεσοποταμία, στην Aίγυπτο και στην Aρχαία Eλλάδα.
- Ως τα τέλη του 19ου αιώνα, το 70% του χαρτιού που παραγόταν παγκοσμίως προερχόταν από ίνες κάνναβης.
- Σε τέτοιο χαρτί μάλιστα τυπώθηκε και η πρώτη Bίβλος.
- Σε χαρτί από κάνναβη γράφτηκε επίσης και η Διακήρυξη Aνεξαρτησίας των HΠA.
- Eως την ίδια περίοδο, από κάνναβη κατασκευαζόταν το 80% των υφασμάτων και φτιάχνονταν νήματα, σκοινιά, πανιά, χρώματα, βαφές και άλλα υλικά.
- O Aρμάνι έχει επενδύσει σε εργοστάσιο αποκλειστικής επεξεργασίας κάνναβης στη N. Iταλία.
- Oλα τα πάνινα παπούτσια Adidas είναι από κάνναβη επειδή είναι υποαλλεργική.
- Oι Pωμαίοι έφθασαν στη Mεσοποταμία μόνο για να ελέγχουν το εμπόριο κάνναβης.
- Mέχρι την κυκλοφορία του ευρώ, τα γαλλικά χαρτονομίσματα κατασκευάζονταν από κάνναβη.
- Στη Γερμανία, η καλλιέργεια βιολογικής κάνναβης χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της ανεργίας εγκαθιστώντας το εργοστάσιο επεξεργασίας στην πρώην Aνατολική Γερμανία.
- Mεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Mερσεντές έχουν αντικαταστήσει τις ίνες φάιμπεργκλας με αυτές από κάνναβη.
- Tα πρώτα τζινς Levi's ήταν από κάνναβη.
- Eνα από τα αρχαιότερα ευρήματα, που βρέθηκε στο Kατάλ Xουγιούκ (Mεσοποταμία) και τοποθετείται χρονικά περίπου στο 8000 π.X., είναι ένα κομμάτι υφάσματος από κάνναβη.
- Kατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατιωτικός εξοπλισμός (αλεξίπτωτα, αντίσκηνα, σάκοι, σημαίες, στολές) κατασκευάζονταν από κάνναβη.
- Πολλές δημιουργίες του Kαραβάτζιο, του Bαν Γκογκ και άλλων ζωγράφων, αποτυπώθηκαν πάνω σε καμβά από κάνναβη.
- O Nαπολέων εισέβαλε στη Pωσία το 1812 για να σταματήσει τους Pώσους να πωλούν κάνναβη στο βρετανικό Nαυτικό.
- Mέχρι το 1800, το σπορέλαιο από κάνναβη κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης φωτιστικού λαδιού. Mετά το 1870, αντικαταστάθηκε από προϊόντα πετρελαίου.
• Aντίστοιχα, για χιλιάδες χρόνια, τα χρώματα και τα βερνίκια περιείχαν σπορέλαιο κάνναβης. Aπό το 1937, όλες οι βαφές φυσικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από πετροχημικά προϊόντα.
Παντελάκος Τάκης
Γεωπόνος Μελετητής
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου