Οι 100 ημέρες και τα στοιχήματα της κυβέρνησης... Τα κοινωνικά ισοδύναμα στα μέτρα του μνημονίου...

Τον «φάκελο» με τα κοινωνικά αντίβαρα στα μέτρα που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε ο...
χειμώνας που έρχεται να μην είναι τόσο βαρύς όσο προβλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι πασιφανές ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα για τον χειρισμό ουκ ολίγων προβλημάτων που αγγίζουν άμεσα και απασχολούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Μπορεί δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό να έδωσε μια καθαρή νίκη στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Γι' αυτό και στις πρώτες συσκέψεις που έχουν ήδη γίνει αναζητούνται σοβαρά «αντίβαρα» στη φορολογική καταιγίδα που εκ των πραγμάτων θα πέσει με φόρα σε πολλά νοικοκυριά, τα οποία έχει ήδη πλήξει η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων.
Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών, αν και αποτελεί βασικό μέλημα όλων των κυβερνήσεων, αυτήν τη φορά είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς βάσει αυτού ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί ότι θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και την κατανόηση των πολιτών ότι διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση μέσα στην τετραετία. Πώς;
Στη Βουλή
Μόλις ανοίξει η Βουλή -σε επτά ημέρες- και ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η διαδικασία με τις προγραμματικές δηλώσεις (ώστε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης), ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για τις 100+80 μέρες της νέας διακυβέρνησης, που απαιτούνται για το πρώτο κρας τεστ του κυβερνητικού σχήματος. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει το στοίχημα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης κυρίως στα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και για τα οποία προεκλογικά ανέβασαν τον πήχη των προσδοκιών όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον σχεδιασμό για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των ανοιχτών θεμάτων ξεχωρίζουν:
• Πρώτα απ' όλα η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιώργο Σταθάκη και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι στη ρύθμιση για την προστασία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη αβεβαιότητα και όντως δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου.
• Το θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όπου κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατόν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι «κοινό μυστικό» στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπικών ερευνών ότι ένα σημαντικό ποσοστό ιδιωτικών υπαλλήλων στήριξαν την επιστροφή Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι θα τους διασώσει από τις ανατροπές στον εργασιακό-επαγγελματικό χάρτη. Γι' αυτό και το επιτελείο του έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρώσει άμεσα την πρότασή του για να συζητηθεί εγκαίρως με τους εταίρους.
• Το θέμα της λειτουργίας του νέου Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που πρέπει να διασφαλίζει την Αξιοποίηση και όχι την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν διασφαλιστούν οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έτσι θα διασωθούν ενέργειες και πόροι υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αλλωστε το χτύπημα της ανεργίας και μέσω του ΕΣΠΑ είναι ήδη στα σκαριά.
• Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ όπου η κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας έχει επισημάνει στον Π. Σκουρλέτη να μην καθυστερήσει την εκπόνηση της μελέτης για την τύχη του κρίσιμου τομέα.
• Η επιχείρηση ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Είναι πασιφανές ότι το άλφα και το ωμέγα της πρώτης περιόδου της νέας διακυβέρνησης αφορά εν πολλοίς και την «ομπρέλα» που θα καταφέρει να ανοίξει η κυβερνητική ομάδα για την προστασία των σημερινών συντάξεων. Οι γνωρίζοντες πάντως υπενθυμίζουν κάποια «ψιλά γράμματα» στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, αλλά επιμένουν ότι μπορεί να βρεθούν ισοδύναμα.
• Το πέρασμα από τα «κλειστά σχολεία» και τις προφανείς ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην ομαλή λειτουργία των βασικών πυλώνων της Παιδείας και της Υγείας είναι εκ των πραγμάτων ο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος των 100 πρώτων ημερών. Ειδικά στην Υγεία σκοπεύουν να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις για να επαναφέρουν σταδιακά την «κανονικότητα» σε όλες τις υπηρεσίες και τα νοσοκομεία...
ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια