Ραντεβού Τσίπρα – Κέρι στη σκιά της εμπλοκής

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα του χρέους μπαίνουν ξανά σήμερα στην πρώτη γραμμή της ατζέντας Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι – μια συνάντηση που έρχεται στη σκιά της, χαμηλής έντασης πάντως, χθεσινής εμπλοκής για το θέμα των Σκοπίων.
Η εμπλοκή προέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην παραβρεθεί στη συνάντηση κορυφής που είχε συγκαλέσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού του ISIS, επειδή σ’ αυτή θα συμμετείχαν και τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια ως FYROM – ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό και, κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη σύνοδο.

Παρά την απόφαση αυτή, ωστόσο, το ζήτημα κρατήθηκε χαμηλά και από τις δύο πλευρές και δεν υπήρξε κανένα επίσημο διάβημα, καθώς ούτε η Αθήνα ούτε η Ουάσιγκτον θέλουν να διαταράξουν το διμερές θετικό κλίμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που προκύπτει τέτοιου τύπου εμπλοκή λόγω του ζητήματος των Σκοπίων.

Στο παρελθόν, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικων είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε ανάλογη συνάντηση για τον ίδιο λόγο αποστέλλοντας τότε και επίσημη διαμαρτυρία στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το ραντεβού Τσίπρα – Κέρι

Στη σημερινή του συνάντηση με τον Τζον Κέρι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει και να εστιάσει ξανά στο αίτημα της διεθνούς λύσης για το χρέος, προσβλέποντας στην πάγια θέση της Ουάσιγκτον υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και της εμπλοκής του ΔΝΤ προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο ρόλος του ΔΝΤ, άλλωστε, στο νέο Μνημόνιο είναι ένα κομβικό σημείο, το οποίο ήδη συζητήθηκε στην χθεσινοβραδυνή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 'Ηταν μια μάλλον αναγνωριστική συζήτηση μεν, στην οποία ωστόσο έγινε για μια ακόμη φορά σαφές ότι το κεφάλαιο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και της ελάφρυνσης του χρέους, θα ανοίξει μόνον μετά την περίφημη, πρώτη αξιολόγηση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν απολύτως σαφής και θεσμική, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο συγκεκριμένο ζήτημα, μένοντας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές που προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Οκτωβρίου και εν συνεχεία έναρξη της συζήτησης για τον ρόλο του ΔΝΤ και το χρέος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με βάση τη λαϊκή εντολή και προσπαθώντας για το καλύτερο, ενώ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
http://tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια