Με γεμάτη ατζέντα έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας

Θα έχει τετ-α-τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα και θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από τα ξημερώματα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, τον κ. Τσίπρα περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνει ομογενείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους χαιρέτισε φτάνοντας.Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο δημοσιογράφος στον λογαριασμό του στο Twitter.

ignatiou
Κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει  σειρά διεθνών επαφών υψηλής σημασίας ενώ, αν και δεν έχει οριστεί επίσημο ραντεβού, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Ομπάμα, με τον δεύτερο να τον συγχαίρει για την επανεκλογή του και με αντικείμενο τόσο το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας όσο και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν την υψηλή σημειολογία της επικείμενης συνάντησης των δύο πολιτικών ηγετών, καθώς έρχεται αμέσως μετά την επανεκλογή του και πριν αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της γενναίας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας ώστε να καταστεί βιώσιμο, ερχόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο σε σύγκρουση με το Βερολίνο, ενώ πρόσφατες είναι και οι σχετικές πιέσεις της Ουάσιγκτον στη Γερμανία για το κλείσιμο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες έγιναν με κύριο εκφραστή τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.
Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες πολλών κρατών, όπως τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου εκλαμβάνεται επίσης ως υψηλής σημασίας, καθώς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που το μεταναστευτικό - προφυγικό αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ο ρόλος της Τουρκίας στην ανακοπή των προσφυγικών ροών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της όποιας ενδεχόμενης λύσης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).
Στο ενδιάμεσο των διεθνών επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, όσο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετέχει και σε πάνελ του Hellenic Initiative, του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Μπιλ Κλίντον και στο οποίο μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της ομογένειας.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια