ΓΓΙΦ Ημερίδα καταπολέμηση στερεοτύπων στα ΜΜΕ

Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε στην Τελική εκδήλωση του Σχεδίου Δράσης, που είχε αναλάβει ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με θέμα: ″ Συμβολή στην καταπολέμηση των στερεοτύπων λόγω φύλου, όπως παρουσιάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης″.
Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι ο ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της έμφυλης ατομικής και συλλογικής συνείδησης. Πρόκειται για μέσα που αναπαράγουν τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας, βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους σε ανδρικά χέρια και πολύ συχνά διαμορφώνουν εικόνες γυναικών που συνδέονται με αναχρονιστικά πρότυπα, ″κατασκευασμένη″ θηλυκότητα, προσβολή-στρέβλωση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Ενώ παράλληλα, τα ΜΜΕ βρίθουν από σεξισμό, όχι μόνο στην προς τα έξω έκφρασή τους, αλλά και στο εσωτερικό τους, καθώς οι εργαζόμενες σε αυτά υφίστανται διακρίσεις και υποτίμηση όχι μόνον ως εργαζόμενες, αλλά και σαν γυναίκες.

Για την ΓΓΙΦ αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα ισότητας και άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Ενδεικτικά, η Φωτεινή Κούβελα επεσήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να λάβει μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ, πρότεινε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας(2007) και την ένταξη νέου παραρτήματος που θα εξειδικεύει την παρουσίαση των διαφημίσεων με την οπτική του φύλου. Απαραίτητη επίσης, είναι και η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα των ΜΜΕ και πρώτα και κύρια στα δημόσια, καθώς και η παρέμβαση στον ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ΜΜΕ, για την κατοχύρωση της ισότητας και την υπέρβαση του σεξισμού.
Χαιρετισμός  της ΓΓΙΦ,   Φωτεινής Κούβελα

στην Ημερίδα με θέμα :
«Συμβολή στην καταπολέμηση των στερεότυπων λόγου φύλου όπως παρουσιάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης/ΜΜΕ»
την Τρίτη, 29/09/2015

Φίλες και φίλοι,
Το σχέδιο δράσης που παρουσιάζεται σήμερα, απαντά στην ανάγκη εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων που συναντώνται πολύ συχνά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην Γενική  Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχουμε πρωταρχικό στόχο  τον σχεδιασμό δράσεων και την εφαρμογή τους για την καταπολέμηση των στερεότυπων και την ανάδειξη της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι διάφορες προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.
Για εμάς, αποτελεί μία ακόμα άμεση προτεραιότητα η με πολλαπλούς τρόπους ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα της ισότητας και της άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούμε να δούμε πανελλαδικές καμπάνιες, βραβεία σε δημοσιογράφους, τηλεοπτικούς παραγωγούς και Μέσα, σε σχολές δημοσιογραφίας  και ΜΜΕ όλων των επιπέδων με την ένταξη σχετικών διδακτικών περιεχομένων-ενοτήτων, ενίσχυση κινηματογραφικών δημιουργών, ενθάρρυνση κρατικών και δημοτικών θεάτρων για παρουσίαση ανάλογων παραγωγών κ.λπ.
Κυρίως μας ενδιαφέρει η κατανόηση της σημασίας που έχει αυτή για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, και για την ποιότητα της Δημοκρατίας.
O ρόλος των ΜΜΕ είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της έμφυλης ατομικής και συλλογικής συνείδησης.
Πρόκειται για μέσα που αναπαράγουν τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας και ιεραρχίας και τα ιδεολογήματα που τις περιβάλλουν, βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους σε ανδρικά χέρια και πολύ συχνά διαμορφώνουν εικόνες γυναικών που συνδέονται με αναχρονιστικά πρότυπα, «κατασκευασμένη» θηλυκότητα, προσβολή/στρέβλωση της γυναικείας σεξουαλικότητας κλπ.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων προκειμένου να προωθήσει το ρόλο της γυναίκας ως ισότιμο ενεργό πολίτη - μητέρα - εργαζόμενη αναλαμβάνει να αξιοποιήσει μια σειρά από θεσμικά και άλλα μέτρα και εργαλεία πολιτικής, όπως:
Α. Την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) σε όλα τα μέτρα και τις πολιτικές που σχεδιάζει και  υλοποιεί η Κυβέρνηση, με ταυτόχρονη θέσπιση διαδικασιών και κριτηρίων για την αποτίμηση των επιπτώσεων που έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε φύλο.
Β. Την υιοθέτηση «θετικών δράσεων», μέσω αναμορφωμένου και επικαιροποιημένου σε τομείς άμεσης προτεραιότητας, Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ισότητας των Φύλων (ΕΣΔΙΦ). Η εφαρμογή και τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα του,  θα παρακολουθούνται τακτικά και θα δημοσιοποιούνται  σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.
Η ενεργή εμπλοκή των ίδιων των συλλογικοτήτων των γυναικών καθώς και η αξιοποίηση όλων των γνωστικών πόρων για το σχεδιασμό του, θα διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και οικειοποίηση του από μεγάλα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού.
Όσον αφορά την Συλλογική Συνείδηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβλέπονται τα εξής:
  • Συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς που προωθούν την έμφυλη ισότητα. Την φεμινιστική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, τη διανόηση, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης και τα κινήματα-συλλογικότητες των ίδιων των γυναικών.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και ρυθμίσεων στα πεδία αρμοδιότητας των συνεργαζόμενων κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων, για την αλλαγή της σχετικής «μιντιακής» κουλτούρας με την εξάλειψη των σεξιστικών απεικονίσεων, που θα συμβαδίζει με την προβολή και την παρουσίαση των έμφυλων ζητημάτων και των θεμάτων που αφορούν στις γυναίκες, με τρόπο  που δεν θα τις προσβάλλει και που δεν αναπαράγει και δεν δημιουργεί διακρίσεις και ανισότητες με βάση το φύλο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
  • Ρητή ένταξη στις υποχρεώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης η μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ.
  • Συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για την επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007) και την ένταξη νέου παραρτήματος που θα εξειδικεύει την παρουσίαση των διαφημίσεων με την οπτική του φύλου.
  • Εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/65/ΕΚ αναφορικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων με στόχο τη συμπερίληψη ειδικής διάταξης σχετικά με την ισότητα των φύλων.  
  • Ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα των δημόσιων ΜΜΕ και δημιουργία στο πλαίσιό τους θεσμικής Επιτροπής Ισότητας.
  • Παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ΜΜΕ για την κατοχύρωση της ισότητας και την υπέρβαση του σεξισμού.
  • Σεμινάρια για την ισότητα των φύλων στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
  • Οι εγκύκλιοι, οι δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας πρέπει να αφορούν και τα δύο φύλα και ο λόγος που αρθρώνεται να είναι ο αντίστοιχος.
  • Δημιουργία Τμήματος ή Επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, μέσα στη Γενικής Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Έχω ήδη πραγματοποιήσει  συνάντηση με τον  Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά  και του παρουσίασα τις θέσεις και τις προτάσεις μας με την παρότρυνση να εφαρμοστούν άμεσα στη δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ και να διαχυθούν και στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσω και τον Πρόεδρο της ΕΡΤ  για να του υποβάλω τις προτάσεις μας και να αναδειχτούν τα θέματα της ισότητας και της έμφυλης βίας.
Επίσης σπουδαίο ρόλο μπορεί να παίξει και το κανάλι της Βουλής. Έχουμε ήδη στείλει στην προηγούμενη Πρόεδρο τα Βουλής με επιστολή, τις προτάσεις μας και θα επιδιώξουμε συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Βουλής μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια