ΝΔ: Βαθύ γαλάζιο παρασκήνιο και συγκρούσεις μηχανισμών

Τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση του Β. Μεϊμαράκη για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη (και τον Aπ. Τζιτζικώστα). Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο περίσκεψης και εκτίμησης των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και όσων μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα μετρήσει καταλυτικά είναι η...
στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στο εσωτερικό της παράταξής του.


Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα μόνο αν δεν κατέβει ο Β. Μεϊμαράκης και αυτό θα ισχύσει και για άλλους ενδιαφερόμενους που θα θεωρήσουν το παιχνίδι χαμένο γι’ αυτούς. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα έχουν αφήσει οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης που, όμως, αποτελούν ομάδα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει τη μάχη για την ηγεσία. Επομένως, αν κάποιος από τους δύο κατέβει δεν αποκλείεται να το κάνει σε συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη για να δυσκολευτεί στον πρώτο γύρο ο Ευ. Μεϊμαράκης από έναν υποψήφιο με απήχηση στη λαϊκή δεξιά.

Ιδεολογική ασάφεια

Πέρασε σχετικά απαρατήρητη η πολύ ήπια αντίδραση της ΝΔ στο «μπες-βγες» του Δ. Καμμένου στην κυβέρνηση. Η αιτία δεν βρίσκεται μόνο στην εσωκομματική αναμπουμπούλα που δεν τους αφήνει χώρο για δυναμική και ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά και σε ιδεολογικές/αξιακές ασάφειες. Όταν, για παράδειγμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης, προεκλογικά, σε ερώτηση για τους γάμους ομοφυλοφίλων είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το «αν θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το νορμάλ και το σωστό», καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει μία μόνο προσέγγιση στη ΝΔ σχετικά με την ομοφοβία και επομένως το ποιους ακριβώς και πόσο ενοχλούν οι αντιλήψεις Καμμένου δεν είναι αυτονόητο.

Αν προσπαθήσει κανείς να αναλύσει τις διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας με όρους ιδεολογικούς δεν θα βγάλει άκρη. Για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη όσο και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο όμως δεν θα στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία. Βρίσκονται πολύ κοντά του οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και τα βάθη της δεξιάς αλλά παρόλα αυτά προβάλλονται ως μεταρρυθμιστές.

Όλοι αυτοί μαζί θεωρείται ότι αναφέρονται στον Α. Σαμαρά, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε πρώτη ανάγνωση. Ο Ευ. Μεϊμαράκης επαγγέλθηκε προεκλογικά άνοιγμα στο κέντρο αλλά οι «λαθρομετανάστες» ταξίδευαν από ομιλία σε ομιλία του. Επομένως, ποιοι είναι φιλελεύθεροι, ποιοι κινούνται στα δεξιά της δεξιάς και γιατί δεν ομαδοποιούνται;

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια στη ΝΔ θα πρέπει να δώσει προσοχή στους μηχανισμούς και τα συστήματα επιρροής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των προσωπικών στρατηγικών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ... 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια