Στο εδώλιο στην Κύπρο για την υπόθεση Focus Βγενόπουλος, Μάγειρας και Ζολώτας στις 30 Σεπτεμβρίου

Επιδόθηκαν τα κατηγορητήρια στους κατηγορουμένους από την Ελλάδα για την υπόθεση της εταιρείας Focus και στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Όπως μετάδωσε απόψε το ΡΙΚ, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν ήδη το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίδοση των κατηγορητηρίων.
Κατά το κατηγορητήριο, στο εδώλιο θα βρεθούν δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Κυριάκος Μάγειρας και Μιχάλης Ζολώτας, καθώς και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του και ο τέως σύζυγός της.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, είναι διαφθορά, δωροδοκία και δεκασμός.
Η υπόθεση αφορά τη δωροδοκία του Χριστοδούλου με ένα εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus του Ζολώτα, η οποία είχε διανειοδοτηθεί από τη Marfin-Λαϊκή με πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Focus διαβίβασε τα χρήματα στην εταιρία του Χριστοδούλου με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων αξιωματούχων της MIG.
Δηλαδή η εταιρία του Ζολώτα λειτούργησε ως όχημα για να μεταφερθούν τα χρήματα στον κύπριο πρώην κεντρικό τραπεζίτη, αφού φαίνεται ότι από τα χρήματα που έπαιρνε ως δάνειο κάποια χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό. Η δωροδοκία έγινε προκειμένου ο Χριστουδούλου ως κεντρικός τραπεζίτης να μην κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο όταν ο Βγενόπουλος και συνδεδεμένες μ' αυτόν εταιρίες εξαγόρασαν περίπου το 20% της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστοδούλου είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2014 σε πέντε μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τη μια πτυχή της υπόθεσης που αφορούσε το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου μάλιστα είχε παραδεχθεί έξι κατηγορίες που αφορούν αδικήματα φορολογικής φύσεως. Παράλληλα το δικαστήριο είχε επιβάλλει στην εταιρία του Χριστοδούλου A.C Christodoulou Consultants Ltd χρηματική ποινή ύψους 13.500 ευρώ. Ο Χριστοδούλου αποφυλακίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι αν οποιοσδήποτε από τους κατηγορούμενους παραλείψει να εμφανιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου για να απαντήσει στις κατηγορίες, οι κυπριακές αρχές προτίθενται να λάβουν μέτρα εναντίον του, όπως η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.