Συνέντευξη του Κώστα Παναγόπουλου, Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, στον Κώστα Πατερόπουλο, στην εκπομπή STATUS RADIO 94,6

Ερώτηση.  Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Σας πετυχαίνουμε κάπου στην Κύπρο έτσι δεν είναι;
ΚΠ. Καλησπέρα και σε σας και στους ακροατές της Θράκης. Ναι πράγματι είμαι στην Κύπρο.
Ερώτηση.  Ένας άνθρωπος  της αγοράς πως μπλέχτηκε ή καλύτερα πως ασχολήθηκε με αθλητισμό και ιδιαίτερα με το στίβο και μάλιστα φτάνοντας στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο;
ΚΠ. Η ιστορία ξεκινά από την παιδική μου ηλικία. Οι γονείς μου, που δεν ζουν πια, ήταν εκπαιδευτικοί, με τον πατέρα μου Δ/ντη εκπαίδευσης, με συνεχείς μεταθέσεις ανά την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν στις πόλεις που ζούσαμε, εμένα και τον αδερφό μου, το βραβείο που μας έταζε ο πατέρας μου, όταν πηγαίναμε καλά στις μαθητικές μας επιδόσεις, ήταν να έρθουμε στην Αθήνα και να παρακολουθήσουμε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν παρακολουθώ το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου από τα 10 μου χρόνια, ανελλιπώς, έως σήμερα που είμαι 54 ετών.
Έτσι καταλαβαίνετε πως ξεκίνησε εμένα και τον αδερφό μου, αυτή η αγάπη για τον στίβο. Αργότερα συνεχίσαμε να τους παρακολουθούμε μόνοι μας και μετά αρχίσαμε να ταξιδεύουμε, με μια εκλεκτή παρέα φίλων του κλασσικού αθλητισμού και στο εξωτερικό για να παρακολουθούμε αγώνες στίβου. Ξέρετε δεν θέλει πολύ να κολλήσει, με την καλή έννοια του όρου, το «μικρόβιο».

Ερώτηση. Μικρόβιο λοιπόν.
ΚΠ. Έτσι. Κάποια στιγμή, αυτό οδήγησε από μέρους μου, σε χορηγίες αθλητών και αθλητριών και έτσι πλησίαζα όλο και πιο κοντά. Το 1999 ο σημερινός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, τότε Πρόεδρος, ο Βασίλης ο Σεβαστής μου πρότεινε να μπω και στο Διοικητικό Συμβούλιο και το έκανα. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Αργότερα υπήρξε από μέρους μου η ανάληψη της ευθύνης του Μαραθωνίου της Αθήνας , με θετικά νομίζω αποτελέσματα, για να φτάσουμε στην εκλογή μου στην Προεδρεία πριν 3 χρόνια.
Ερώτηση. Οι άνθρωποι του στίβου, νομίζω στην πλειοψηφία τους, θεωρούν σημαντική της παρουσία σας, διότι δώσατε τον τόνο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που έλειπε.
Κ.Π. Σας ευχαριστώ. Πάντως εάν με ρωτήσετε σήμερα, ποια ιδιότητα μετράω περισσότερο, θα σας έλεγα αυτή του φιλάθλου.
Ερώτηση. Είχαμε συνηθίσει τον αθλητισμό κρατικοδίαιτο. Εσείς νομίζω ότι τον βγάλατε από αυτό το καλούπι και παρά το οικονομικό κραχ, που ζούμε τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας και φυσικά και στον αθλητισμό, με μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις, εσείς και η ομάδα σας καταφέρνετε να φέρνετε αποτελέσματα και να κρατάτε ψηλά τον Ελληνικό στίβο.
ΚΠ. Έχετε απόλυτο δίκαιο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν ευχάριστο αυτό.  Προφανώς όλοι βιώνουμε τι δυσάρεστες συνέπειες της κρίσης, κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, κάθε συμπατριώτης μας. Επίσης προφανώς , ο αθλητισμός θα έπρεπε να συνεισφέρει στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, όμως επιτρέψτε μου να πω, ότι για κάποια κοινωνικά αγαθά όπως ο αθλητισμός, η παιδεία, η υγεία, νομίζω το έχουμε παρακάνει  και μάλιστα πάρα πολύ. Νομίζω ότι δεν μπορεί αυτά τα κοινωνικά αγαθά, κύριε Πατερόπουλε, να αντιμετωπίζονται ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες, δηλαδή ως πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λύση, ως διέξοδο για την νεολαία και την κοινωνία.
Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αξιοποιούμε το πολύ καλό αγωνιστικό δυναμικό του στίβου, αλλά και την πολύ επιτυχημένη ανάμιξη της Ομοσπονδίας μας, στους μαζικούς αγώνες, τον Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, τον εξαιρετικά πετυχημένο θεσμό του RUN GREECE, ένας εκ των οποίο γίνεται στην Αλεξ/πολη. Προσπαθήσαμε λοιπόν και νομίζω τα καταφέραμε, να απευθυνθούμε στην αγορά, με ένα αξιόπιστο και μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα, το οποίο η αγορά το στηρίζει, εμπιστεύεται το ΣΕΓΑΣ, εμπιστεύεται τις προσπάθειες που κάνουμε και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό, μας έχει επιτρέψει να αναπληρώσουμε, όχι πλήρως σε μεγάλο βαθμό, την περικοπή των επιχορηγήσεων της πολιτείας, που αγγίζει τα τελευταία χρόνια το 70%.
Τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες κατευθύνονται στο να στηρίξουν τον υψηλό αθλητισμό και την ανάπτυξη του ΣΕΓΑΣ, να στηρίξουν τα σωματεία, τους αθλητές και προπονητές.
Ερώτηση. Συμπληρώνω σ’ αυτά που λέτε ότι μιλώντας με Προέδρους άλλους Ομοσπονδιών, ακούμε ότι οι αθλητές τους πληρώνουν ακόμη και για τα δελτία τους και οι διεθνείς αθλητές πληρώνουν τα έξοδα τους για αγώνες στο εξωτερικό.
Διαβάζω από άλλη συνέντευξη σας τώρα,  ότι επόμενοι στόχοι σας είναι να εκσυγχρονισθεί  ο ΣΕΓΑΣ, περιορίζοντας κι άλλο το κόστος λειτουργίας του, να επανασχεδιασθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα, να δημιουργηθούν νέες δομές. Τι εννοείται με αυτά;
ΚΠ. Τα τελευταία χρόνια πραγματικά μειώνουμε τα λειτουργικά μας κόστη, μεταφέροντας πόρους στις αγωνιστικές δραστηριότητας και θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Τα λειτουργικά μας βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, που δύσκολα μπορεί να μειωθούν κι άλλο.
Λειτουργικά κόστη και μισθοδοσίες υπαλλήλων του ΣΕΓΑΣ, δεν ξεπερνούν το 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ένα ποσοστό που είναι ικανοποιητικό ακόμη και για ανώνυμη εταιρεία.
Συνεχίζουμε όλα τα καινούργια πράγματα που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τις προπονητικές συγκεντρώσεις, τη δυνατότητα προετοιμασίας αθλητών και αθλητριών εκτός Ελλάδος, σεμινάρια διαδικτυακά των σωματειακών μας προπονητών. Όταν οι οικονομικές δυνατότητες δεν μας επιτρέπει να φέρουμε 300 ανθρώπους στην Αθήνα, μας δίνει τη δυνατότητα το διαδίκτυο, να τους επιμορφώσουμε στο σπίτι τους.
Σύστημα βαθμολόγησης με πόντους, των πιο παραγωγικών αθλητών και προπονητών. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα σωματεία μας, κάτι που δυστυχώς καμιά Ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει.
Ο ΣΕΓΑΣ συνεχίζει να συνεισφέρει στα έξοδα μετακινήσεων των σωματείων στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά και ενισχύοντας το προπονητικό έργο. Θα θέλαμε να το κάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν μπορούμε, αλλά το προσπαθούμε.
Και φυσικά συνεχίζουμε με δικούς μας ελέγχους ενάντια στην χρήση απαγορευμένων ουσιών, μέσω του ΕΣΚΑΝ πάντα, με ενημέρωση, με αποστολή προπονητών σε σεμινάρια στο εξωτερικό. Έχουμε είναι πίσω σε μερικά πράγματα , όπως η μηχανοργάνωση του ΣΕΓΑΣ. Πιστεύω όμως ότι θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε τα επόμενα χρόνια.
Ερώτηση. Πρόγραμμα KIDS Athletics. Στην Αλεξ/πολη κάποιες εκατοντάδες παιδιά περνούν από την διαδικασία αυτή κάθε χρόνο.
ΚΠ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξωαγωνιστική επιτυχία του Ελληνικού στίβου, τα τελευταία χρόνια. Μαζί με το σύστημα εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης, όπως και το σύστημα υποτροφιών. Ο ΣΕΓΑΣ σπουδάζει 15-17 αθλητές-τριες κάθε χρόνο. Είναι ένα κίνητρο για τα νέα παιδιά, αλλά και προσπαθεί να βρει νέους δρόμους, με την βοήθεια του ειδικού μας συνεργάτη Δημήτρη Γαργαλιάνου, στον τομέα της επιμόρφωσης. Που τον έχετε κοντά στην πόλη σας, συνεργάζεται μαζί σας  και γνωρίζετε τι έργο προσφέρει. Ο ΣΕΓΑΣ λοιπόν προσφέρει,  να ανοίξει νέους δρόμους και στο εξωτερικό και για άλλες υποτροφίες.
Ξαναγυρίζω στο KIDS Athletics, είναι το όπλο μας για να φτάσει ο στίβος με ένα ευχάριστο , παιγνιώδη τρόπο στα μικρά παιδιά. Το καθιερώσαμε πέρυσι στα σχολεία, με την συνεργασία του Υπ.Παιδείας και θα το συνεχίσουμε. Μάλιστα η είδηση είναι ότι πριν λίγο καιρό, ενημερωθήκαμε από την παγκόσμια ομοσπονδία, ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα KIDS Athletics από την ΙΑΑF, με 25.000 δολάρια, για φέτος και τα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος η ανάπτυξη του προγράμματος ακόμη περισσότερο.
Ερώτηση. Για τους αγώνες δρόμου τώρα. Είπατε για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, το RUN GREECE. Ποιο πιστεύεται είναι το μέλλον τους. Θα αναπτυχθεί κι άλλο το δρομικό κίνημα, το οποίο έχει τεράστια ταχύτητα στην Ελλάδα.
ΚΠ. Το κίνημα αναπτύσσεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Με συνέπεια στους αγώνες που διοργανώνουμε εμείς και τους αναφέραμε προηγουμένως, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και εάν είναι δυνατόν να ψηλώσουμε και άλλο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πέρα απ’ αυτό όμως θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο, τουλάχιστον στην υγειονομική κάλυψη και τις ασφάλειας των δρομέων. Η εκρηκτική ανάπτυξη μπορεί καμιά φορά να οδηγήσει και σε προβλήματα, σε αδικίες, σε αστοχίες, σε ατυχήματα, το οποίο θα πλήξουν το δρομικό κίνημα.
Αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην γίνει, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς την πολιτεία, στα πλαίσια μιας  συζήτησης για το νέο αθλητικό νόμο.
Ερώτηση. Πως είδατε τις φετινές επιτυχίες του στίβου;
ΚΠ. Πρέπει να τονίσουμε, ότι οι αθλητές και αθλήτριες του στίβου, διαθέτουν τεράστια υπομονή και επιμονή. Καταφέρνουν να ξεπερνούν, επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλες επιδόσεις, αλλά και διακρίσεις. Την τελευταία διετία είχαμε τεράστιες επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Φέτος ειδικά ήταν μια ονειρεμένη χρονιά για το στίβο, φτάνοντας μέχρι τους Ολυμπιακούς που χάρισαν στο στίβο πολύ ψηλά. Έτσι ευελπιστούμε να γίνεται και τα επόμενα χρόνια.
Ερώτηση. Ευχαριστώ για την κουβέντα, καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας και φυσικά καλή επιτυχία και στις επερχόμενες εκλογές του ΣΕΓΑΣ.
ΚΠ. Νομίζω ότι ειπώθηκαν χρήσιμα πράγματα. Ευχαριστώ και εγώ.