Μέσω ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «ξεκλειδώνουν» μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 20160 σχόλια

Τρία μεγάλα έργα υποδομών, την επέκταση του μετρό της Αθήνας, την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και την επέκταση του φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα δρομολογεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία για τη γραμμή 4 του Μετρό. 
Παράλληλα, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Δήμοι θα διαχειριστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου από κάθε προηγούμενη φορά, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).  

Στην  εισήγησή του, ο υφυπουργός υπογράμμισε την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους Δήμους της χώρας, τόσο χρηματοδοτικά όσο και ως προς την τεχνική και διαχειριστική τους επάρκεια, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν σημαντικά τοπικά έργα κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

 «Βασική πολιτική μας επιλογή αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων τοπικού χαρακτήρα, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Γι` αυτό και επιλέγουμε να θωρακίσουμε τους Δήμους -ειδικά εκείνους των ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών- με όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαθέσιμους πόρους και να υλοποιήσουν έργα με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, ο υφυπουργός τόνισε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι Δήμοι θα κληθούν ως τελικοί δικαιούχοι, να διαχειριστούν έργα συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου από κάθε προηγούμενη φορά. Για έργα στον τομέα του περιβάλλοντος και των υποδομών, έχουν ήδη προκηρυχθεί προσκλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν επιπλέον προσκλήσεις, ύψους 720 εκατ. ευρώ.  

Όσον αφορά τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στα δυο επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιος εντέλει θα διαχειριστεί τα κονδύλια, αλλά να υλοποιηθούν έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις προτεραιότητες ενός συνεκτικού περιφερειακού σχεδιασμού».
http://www.stokokkino.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger