Όλα καλά με τα έσοδα, μένουν τα προαπαιτούμενα...

Άσσο στο μανίκι του οικονομικού επιτελείου θα αποτελέσει η εντυπωσιακή επίδοση των εσόδων για τον Σεπτέμβριο καθώς κατέγραψαν υπέρβαση 806 εκ. ευρώ σε έναν πολύ δύσκολο μήνα, κατά τον οποίο επιχειρήσεις και νοικοκυριά έπρεπε να...
πληρώσουν φόρους 1,8 δισ. ευρώ.

Με τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου η υπέρβαση των εσόδων για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έφτασε τα 1,36 δισ. ευρώ έναντι υπέρβασης 460 εκ. ευρώ που καταγράφονται από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Το συνολικό αυτό αποτέλεσμα δημιουργεί μια ασφαλή βάση για τον προϋπολογισμό του 2017 που θα είναι ένα από τα αντικείμενα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά το κυριότερο: Αποτρέπει το ενδεχόμενο και νέων μέτρων αφού καθώς φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία αυτά που εφαρμόζονται, μέχρι στιγμής, υπεραποδίδουν.

Βεβαίως η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος τους χρόνου αφού το υπουργείο οικονομικών έχει να εισπράξει περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.

Από τα χρήματα αυτά περίπου 2 δισ. ευρώ θα έρθουν από τις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ άλλα 1,2 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, 1.1 δισ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας και άλλα περίπου 700 εκ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών παρελθόντων ετών.

Βεβαίως εκτός από τα έσοδα, σε ορθή πορεία θα πρέπει να έρθει και ο τομέας των δαπανών. Αυτό αφορά όχι μόνο τις προγραμματισμένες δαπάνες του προϋπολογισμού που υπολείπονται περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τον στόχο που έχει τεθεί όσο και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του οποίου θα πρέπει να πληρωθούν χρέη συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2016.

Αγκάθι ακόμη τα προαπαιτούμενα

Ωστόσο εκτός από το δημοσιονομικό σκέλος υπάρχει και το διαρθρωτικό και σήμερα λήγει η προθεσμία για να κλείσουν και τα τρία τελευταία ανοιχτά μέτρα, τα οποία συνδέονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στην υποεπιτροπή για το χρέος όπου μίλησε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε βέβαιος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του για το πόσο πιθανό είναι να έχουμε μια επίσημη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Από το ευρωκοινοβούλιο, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί, παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος τόνισε ότι πλέον μένουν μόνο πέντε μέρες μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup και όπως είπε «ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις μικρές λεπτομέρειες».

Ως γνωστό τα τρία θέματα που απομένουν είναι:

1. Το τέλος εκπομπής ρύπων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ΑΕΠ.
2. Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας που θα προσαρμόσει την λειτουργία της υπηρεσίας ενσωματώνοντας και το έλεγχο των περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν παραχωρηθεί στην Frapport.
3. Η εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία καθυστερεί αφού ακόμη δεν έχει απεμπλακεί ακόμη το θέμα της δημιουργίας των νέων διοδίων.

Τα δύο πρώτα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ενώ η παραχώρηση είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του υπουργείου υποδομών.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr