Όλο το πόρισμα Καλούδη για τα δάνεια των κομμάτων...

Από τον Απρίλιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερώσει την Οικονομική Εισαγγελία ότι τα δάνεια προς τα κόμματα, συνολικού ύψους 272,44 εκατομμύρια ευρώ, δεν πρόκειται να αποπληρωθούν, ενώ μετά από...
ενδελεχή δικαστική έρευνα, τον Μάρτιο του 2013, ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γιώργος Καλούδης, εισηγούνται ονομαστικά την απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος τραπεζικών στελεχών και πολιτικών - κομματικών παραγόντων.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά την έκδοση του πορίσματος Καλούδη εισήχθη αιφνιδίως τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο 4146/43, με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις αυτές, που δόθηκαν παράνομα την περίοδο 2000-2011, «με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις έως το 2020».

Οι ταμίες

Το πόρισμα Καλούδη, το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ανασύρθηκε προ ημερών από το αρχείο μετά τη μαραθώνια κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην Εξεταστική της Βουλής, προκειμένου να διακριβωθεί εάν και για ποιους υφίστανται ακόμη κατηγορίες, ενόψει της κλήσης των «ταμίων» των κομμάτων στην επιτροπή τις προσεχείς ημέρες.

Σημειώνεται ότι το 2013 οι «ταμίες» είχαν κληθεί για παροχή εξηγήσεων από τον τότε επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη, όμως η διαδικασία ματαιώθηκε λόγω της ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης της τότε κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Η «έκθεση ειδικής έρευνας» της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωνε ότι οι δανειακές συμβάσεις συνήφθησαν μεταξύ τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) και έξι τραπεζών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών (72,9%) έχει χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στις 29/2/2012 η ΝΔ εμφάνιζε δάνεια στην ΑΤΕ 106,43 εκατομμύρια ευρώ, στην ΕΤΕ 5,17 εκατομμύρια ευρώ, στην Πειραιώς 15,63 εκατομμύρια ευρώ, 2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 3,19 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank.

Το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε 92,29 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΤΕ, 8,77 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 6,15 εκατομμύρια ευρώ στην Πειραιώς, 5,2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank, 5,16 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank και 3,16 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin Egnatia.

Το ΚΚΕ, 7,72 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική, 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 1,95 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin, ενώ ο ΣΥΝ (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) 8,04 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 152 χιλιάδες ευρώ στην Πειραιώς και 79 χιλιάδες ευρώ στην Attica Bank.

Αντίφαση

Οι συντάκτες της έκθεσης της ΤτΕ υποπίπτουν σε μια σοβαρή αντίφαση, που αποτέλεσε την εισαγγελική αφετηρία για την απόδοση ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη.

Αναφέρουν μεν ότι οι «πιστοδοτήσεις εκτιμήθηκαν ως χαμηλού - μέσου πιστωτικού κινδύνου, καθότι η αποπληρωμή τους στηριζόταν στην πλειοψηφία τους στην είσπραξη μελλοντικών απαιτήσεων από το Δημόσιο, για τις οποίες εθεωρείτο ότι δεν υφίστατο ιδιαίτερος κίνδυνος να υποστούν σημαντική μείωση… δεδομένου ότι οι τράπεζες είχαν εκτιμήσει αφενός πως τα ληφθέντα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις είναι ισχυρά και αφετέρου η πιθανότητα αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των κομμάτων είναι χαμηλή…». Εντούτοις διαπιστώνουν ότι «οι τράπεζες οι οποίες έχουν λάβει ως εγγύηση κρατική επιχορήγηση που θα εισπραχθεί μετά το 2014 θεωρείται ότι εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο».

Άρα, με ποια λογική σχημάτιζαν προβλέψεις και χορηγούσαν δάνεια όταν ήδη από το 2008 είχε ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ από τις εκλογές του 2009 και εντεύθεν διαφαίνονταν μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα εκείνης της περιόδου, συνεπώς και μεταβολή του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης, που καθορίζεται ανάλογα με το ποσοστό των πολιτικών φορέων στις εθνικές εκλογές;

Για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Η ΤτΕ σημειώνει για το ΠΑΣΟΚ ότι «την τελευταία τριετία (δηλαδή από το 2009) χαρακτηρίζεται από συνεχή υστέρηση λειτουργικών εσόδων σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες που πραγματοποιεί…».

Επίσης: «Το κόμμα καταφεύγει σε νέο δανεισμό για κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών και για δάνεια που λήγουν». Συνεπώς: «Η έγκαιρη αποπληρωμή των υψηλών δανειοδοτήσεων που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ, στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, δεν θεωρείται βέβαιη».

Οσο δε για τη ΝΔ, «λόγω του συνεχώς αυξανόμενου δανεισμού, το κόστος εξυπηρέτησής του αυξήθηκε κατά 173,3%, ποσό που ανέρχεται στα 66% της κρατικής χρηματοδότησης του 2010». Βάσει αυτών των στοιχείων, η ΑΤΕ, η Eurobank και η ΕΤΕ αποφάσισαν το 2012 τον «σχηματισμό πρόβλεψης απομείωσης της αξίας των απαιτήσεών τους» από τα δύο κόμματα. Δηλαδή, «κούρεμα» ή μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων.

Για το ΚΚΕ αναφέρεται ότι η κατάσταση των οικονομικών του επιτρέπει την πρόβλεψη αποπληρωμής των δανειοδοτήσεων, όπως και για τον ΣΥΝ, αφού «το υπόλοιπο των δανείων του δεν υπερβαίνει το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για την επόμενη τριετία».

Πηγή: Παραπολιτικά, topontiki.gr