Δεν χάνει ευκαιρία να εξακοντίσει σφοδρές κατηγορίες στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυβέρνηση, με το τελευταίο επεισόδιο να παίζεται στο κεφάλαιο του Δημοσίου και την ατζέντα των χιλιάδων απολύσεων, τόσο στο Δημόσιο όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το σύνθημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: «Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω».
Έτσι, μετά το φιάσκο με τους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο έχει αφήσει έκθετο τον κ. Μητσοτάκη, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, αλλά και την πλήρη ταύτισή του με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, η αναφορά του σε περικοπές δαπανών στο Δημόσιο αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.
Και αυτό διότι, όπως τονίζουν από το Μαξίμου είναι ευκρινής η διαφορά και η πολιτική στόχευση του καθενός. Την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει με προσλήψεις και κονδύλια τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απεργάζεται πλάνα αθρόων απολύσεων, οι οποίες μάλιστα πλέον πέρασαν και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, στο Μαξίμου συντηρούν διαρκώς ψηλά στην ατζέντα το «αντικοινωνικό μένος» του κ. Μητσοτάκη, προβάλλοντας την ταύτισή του με την ολιγομελή ελίτ που απέχει έτη φωτός από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας.
Γιατί όμως η κυβέρνηση στοχοποιεί τόσο έντονα τον πρόεδρο της ΝΔ;
Η απάντηση εν πολλοίς μπορεί να βρίσκεται στην… σπόντα του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό: Έχετε σκεφτεί ότι θα γίνετε γραφικός ζητώντας έναν χρόνο εκλογές, είχε ρωτήσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της κυβέρνησης.
Έτσι, την ώρα που η πραγματικότητα διαψεύδει πλήρως το καταστροφολογικό σενάριο του κ. Μητσοτάκη, αφού για πρώτη φορά στα επτά χρόνια των μνημονίων το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει και βρίσκεται εντός στόχων, με την κυβέρνηση μάλιστα να καταφέρνει να χορηγήσει και εφάπαξ βοήθεια σε 1.600.000 χαμηλοσυντξιούχους, το Μαξίμου εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στην εκλογολογία.
Εκεί ακριβώς είναι που «χτυπά» και όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μαξίμου. Οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που όπως φάνηκε και από την επιστολή Τσακαλώτου, πορεύεται με μοναδικό γνώμονα το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ωστόσο, το αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη που ζητά εκλογές την ώρα που τις θέλει μονάχα αυτός και η συντρηπτική μειοψηφία των δανειστών που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, δίνει το πάτημα για σκληρή αντεπίθεση.
Στο Μαξίμου διαρκώς τονίζουν πως με το διαρκές αίτημα για εκλογές, ακόμα και την ώρα που η αξιολόγηση μένει ανοιχτή, ο κ. Μητσοτάκης «δεν υποσκάπτει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα», ενώ δεν παραλείπουν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως κανείς στην Ευρώπη σε επίπεδο ηγεσίας δεν θέλει την τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και τη δημιουργία ενός νέου πυρήνα αποσταθεροποίησης, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά την ώρα που η ήπειρος εισέρχεται στο προεκλογικό 2017 και ενώ σοβούν οι κρίσεις ασφαλείας και προσφυγικού.
Έτσι, εκτός της ταύτισης του Μητσοτάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις το νέο στρατηγικό αδιέξοδο του προέδρου της ΝΔ έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Δεν είναι τυχαίες οι προσεκτικές αιχμές κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου για «εσωτερικά προβλήματα» του προέδρου της ΝΔ.
Την ίδια ώρα πάντως, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδιοξη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι σκληρές επιθέσεις στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξυπηρετούν και τον στόχο της συσπείρωσης τόσο της ΚΟ όσο και την κοινωνικής πλειοψηφίας ενόψει της δύσκολης συνέχειας, τα συμφέροντα της οποίας απέχουν παρασάγγας από τους σχεδιασμούς της ηγεσίας της ΝΔ.