Μπουρλότο !!! “Ζουρλομαδύας” made in Berlin … το “σύμφωνο σταθερότητας”!!!

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 20160 σχόλια

Βέλη κατά της στάσης των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά απέναντι στους κανόνες της ευρωζώνης εξαπολύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Open Democracy,
Όπως επισημαίνει ο Ευκλ Τσακαλώτος, την ίδια ημέρα που απέστειλε τις διευκρινίσεις στα ερωτήματα των θεσμών που γεννηθηκαν από την πρωτοβουλία Τσίπρα για την χορηγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη ενισχύει τα δεξιά λαϊκίστικά κόμματα ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ. Χαρακτηρίζει επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έναν μόνιμο ζουρλομανδύα. «Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουμε κολλήσει με τις πιο ανεξάρτητες εκ των κεντρικών τραπεζών, με εμμονή με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αλλά και με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας»

O Έλληνας υπουργός μιλάει “έξω από τα δόντια”, επισημαίνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη -“δείχνοντας” την Γερμανία- ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές και την ακροδεξιά, ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ.
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται επικριτικός για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας… Για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, χωρίς μια ατζέντα που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, δηλαδή αυτό που ονομάζει “κοινωνική αφήγηση”, οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
Το επιχείρημα της αφήγησης αυτής, όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι η αλλαγή των κανόνων αυτών κάθε τόσο μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Επιπλέον, κατά την ίδια αφήγηση, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση εκείνων του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες» αναφέρει με ειρωνικό ύφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην πολιτική Σόιμπλε.
Στο σημείο αυτό ο Έλληνας υπουργός τονίζει πως η «κοινωνική αφήγηση» έχει μεγάλη πνευματική στήριξη, διότι εστιάζει στις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και στις αυξανόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Το πιο σημαντικό είναι πως η «κοινωνική αφήγηση» αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την άκρα δεξιά, προτείνοντας μια αλλαγή στην ημερήσια διάταξη και τη μεταρρύθμιση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων.
Επικαλείται επίσης τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή, ιστορικό και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η ικανότητα της Ακροδεξιάς να κινητοποιεί την κοινωνική βάση του προοδευτικού μπλοκ στηρίζεται στο ότι οι προοδευτικοί δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη.

Χάρης Ζ.

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger