ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ….ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ;

e-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Πολλά ακούγονται στον Έβρο και στην πόλη μας. Πολλά παράπονα ….πολλές κραυγές και ίσως αγωνίας και ίσως δίκαια. Αλλά στο βάθος πρέπει να αναλογιστούμε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια και μείναμε 40 χρόνια ακόμα ποιο πίσω.
Τι έγινε σε επίπεδο υποδομών;
Ας πάρουμε το μοναδικό νησί μας. Πριν 20 χρόνια πήγαινε στο νησί το Αρσινόη, που έγινε Σάος …και 2 δελφίνια, ταυτόχρονα υπήρχε πλοίο που ένωνε την Αλεξανδρούπολη και την Θράκη με τα νησιά του Αν. Αιγαίου και έφτανε μέχρι την Ρόδο και Κρήτη.
Σήμερα υπάρχει μόνο το Σάος …..και αυτό όταν του έρθει.
Το λιμάνι μικρό αλλά η παραγωγή της Θράκης μεγάλα πλοία εμπορικά πηγαινοέρχονταν, ενώ όποιος δούλευε στο λιμάνι δεν έμενε χωρίς χοντρό μεροκάματο, σήμερα εγκατάλειψη…40 χρόνια το βαθαίνουν, άρχισε κάτι να κινείται και θα δούμε. Θέλουν να φέρουν κρουαζιερόπλοια .και δεν υπάρχει ούτε σταθμός μετεπιβίβασης επιβατών, ούτε στάση λεωφορείων ..ούτε ταξί ….αλλά ούτε τελωνείο στο λιμάνι και σταθμός αστυνομίας ……τώρα πως θα το κατορθώσουν …ίσως σε 10 -20 χρόνια….
Δεν μιλάμε για μαρίνα ούτε λόγος φτου κακά όπως λέμε…
Σιδηρόδρομος …οικτρός ήταν ..και παραμένει…..
Η Αλεξανδρούπολη ιδρύθηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας για το λιμάνι της και τον σιδηρόδρομο όπως και τον οδικό άξονα που περνούσε ……το λιμάνι ενώ έσφυζε από ζωή, τώρα ξανάρχισε να κουνιέται …..Και ο σιδηρόδρομος; Μόνο η γραμμή κατεβαίνει στο λιμάνι και αυτή ολοκληρώθηκε προσφάτως.
Όσο για την οδική σύνδεση//ή σύνδεση με την Εγνατία και το λιμάνι ..περνά από τα στενά του Σακαφλιά …..όπως λέει και το τραγούδι …Ακόμα και η χάραξη της, δεν είναι ούτε στα χαρτιά. Κατορθώσαμε σαν τοπική κοινωνία και τοπικοί άρχοντες να ακυρώσουμε ακόμα και τον ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε η πόλη.
Αρχαιολογικοί χώροι πολλοί στον Έβρο και μάλιστα σπάνιοι …αν αρχίσουμε από Αλεξανδρούπολη …σπηλιά του Κύκλωπα, για να πας πρέπει να είσαι λοκατζής ….Μεσημβρία ….Φέρες και παλιά πόλη …Κοσμοσώτηρα …. Δορίσκος …..όπου ο Ξέρξης μαστίγωνε την θάλασσα …απολιθωμένο δάσος Τυχερού με κορμούς 19 μέτρων…20 εκατομμυρίων χρονών ……δέλτα του Έβρου …δάσος της Δαδιάς …Σουφλί ….η πόλη του Μεταξιού που έμεινε δεμένο χωρίς κλωστή και ερημώνει ….Διδυμότειχο.. Μια πόλη που θα έπρεπε να κόβουν εισιτήριο, για να μπουν στην πόλη ……με σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορία από την νεολιθική εποχή έως τις μέρες μας ….βυζαντινά και Ρωμαϊκά κτήρια και ψηφιδωτά …και όμως μέχρι χθες δεν είχε μουσείο. Και που τέλειωσε το 2013….χρειάστηκαν…άλλα 3 χρόνια λόγω κακής κατασκευής …..και δόθηκε πριν λίγους μήνες στην εκμετάλλευση ….ή μάλλον στο κοινό. Φυσικά το Τέμενος Βαγιαζίτ, που έπρεπε να είναι μουσείο ..όπου τα εισιτήρια να κόβονται ουρά, αλλα…  .ακόμα περιμένει  την ανακαίνιση.
Ιαματικά λουτρά Τραϊανουπόλεως …και Σαμοθράκης …Τα δεύτερα καταρρέουν όπως και ο δήμος Σαμοθράκης. Για τα άλλα ντρεπόμαστε, όπως ομολόγησε και αντιδήμαρχος της περιοχής Και όμως εκεί που υπάρχουν ιαματικά λουτρά ….είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης και τουρισμού. Εδώ μαρασμού… Και όμως είναι δημοτική επιχείρηση από το 1982…που αφέθηκε στην τύχη της και οι τοπικοί παράγοντες τι έκαναν.
Εδώ υπάρχει και η αρχία Τραϊανούπολη με ένα σωρό θησαυρούς. Και όμως ούτε ένας δήμαρχος ..ούτε ένας αντιπεριφερειάρχης δεν πρόσφερε ποτέ κάτι, μια χρηματοδότηση στην αρχαιολογική υπηρεσία για έρευνες…Tα περιμένουμε όλα από ψηλά.
Εκτός από τα ιαματικά λουτρά, υπάρχει και το γεωθερμικό πεδίο. Πηγή πλούτου, καθώς αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και μάλιστα, δωρεάν και όμως ακόμα και αυτό είναι στα σπάργανα, ενώ οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το χρησιμοποιούσαν για θέρμανση. Οποία ανικανότατης, λαέ και άρχοντες της κραιπάλης.
Πεδιάδα, ανεξάντλητη, αλλά εδώ και χρόνια εξαντλημένη αφού οι ποσοστώσεις γάλακτος και οι αγραναπαύσεις, την άφησαν εκτός παραγωγής ..και εισάγουμε ακόμα και σιτηρά και φυσικά ένας από τους μεγαλύτερους κτηνοτροφικούς νομούς, χωρίς σφαγεία εδώ και 40 χρόνια και οι τοπικοί άρχοντες όλο φτιάχνουν σφαγεία και όλο τα έχουν στα χαρτιά, τούβλο όμως δεν βάζουν.
Ακόμα και οι τρεις σχολές της αστυνομίας…. Είχαν κλείσει από το 2012-2014..και είχαν μετατραπεί σε κέντρα μεταναστών και είχαμε 3 υπουργούς .και έναν διοικητή της αστυνομίας στην Αθήνα.
Εδώ να πούμε και για την κάθετο της Εγαντίας…..3 υπουργοί και σκοτώθηκε και αδερφός υπουργού στον απαράδεκτο αυτό δρόμο και 40 χρόνια τον φτιάχνουνε. Το γεφύρι της Άρτας τέλειωσε, αυτός ο δρόμος ακόμα.
Και όμως η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση με Μπουργκάς και Βάρνα Βουλγαρίας θα έφερνε  όλο το διακομιστικό εμπόριο από Μαύρη Θάλασσα. .βγάζοντας έξω τα Δαρδανέλια.
Βέβαια τα λόγια των τοπικών αρχόντων πολλά. Διώξαμε το πάρτι των μοτοσικλετιστών, γιατί θα έρθουν ορδές από τσάρτερ ..από Αγ. Πετρούπολη, αλλά τσάρτερ δεν είδαμε, διώξαμε το rave party των Dj στην Σαμοθράκη, φτιάξαμε μια γιορτή κρασιού που σωστά αναβίωσε αλλά την φτιάξαμε αντί για γιορτή διαφήμισης των προϊόντων και των κρασιών της Θράκης, τσαντίρ παναήρ, φτηνιάρικο πανηγύρι  της τσίκνας και πουλάμε σουβλάκια. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι με 5000 κόσμο κάθε μέρα και με 2 ευρώ εισιτήριο και όλους εθελοντές κατόρθωσαν τα 3 πρώτα χρόνια να μπουν μέσα 50.000 την χρονιά. Αυτό και αν είναι θαύμα.
Όπως λέμε ..όμως αν είσαι στον παράδεισο και αντί για μήλο τρως… κουτόχορτο και βλακόχορτο, τότε.. να η κατάντια μας, γιατί ούτε μήλο δεν είμαστε ικανοί να γευτούμε .και αργοπεθαίνουμε.
Για όλα αυτά βέβαια θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες και παράγοντες να ενεργοποιηθούν και να τα αναδείξουν, αλλά μάλλον ενεργούνται μόνον στην τουαλέτα απ ότι φαίνεται…….
Για το φυσικό αέριο, εδώ γελάμε. Περνά εδώ και 25 χρόνια ο κεντρικός αγωγός, που κατεβαίνει Αθήνα,  υπάρχει κεντρικός αγωγός που περνά μέσα από την Αλεξανδρούπολη … αλλά δίκτυο μηδέν …είμαστε, όπως και όλη η Θράκη που περνάν 2 αγωγοί ..χωρίς αέριο και κανείς δεν δήλωσε ποτέ κάτι έστω μια υπόνοια. Τελευταία …η περιφέρεια με κρατική χρηματοδότηση θα φέρει το αέριο στα σπίτια των Θρακιωτών που το κρύο δριμύ αλλά το φτηνό αέριο περνά κάτω από τα πόδια τους και δεν το έχουν να ζεσταθούν.
Ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε και πολλά οφέλη από τους επενδυτές σε ανταποδοτικά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου …αλλά ίσως η μίζα είναι καλύτερα στην τσέπη μερικών.

Υ.Γ. Οι υποσχέσεις και τα λόγια των τοπικών αρχόντων πολλές, από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο ..θα άνοιγαν προξενεία, θα ερχότανε τσάρτερ ..θα βάζανε βαπόρια, θα ερχότανε υδροπλάνα, θα ερχότανε κρουαζιερόπλοια, θα γινότανε εκκλησίες με χρυσούς τρούλους ….από την Ρωσική εκκλησία λες και είχαμε ανάγκη και από άλλες εκκλησίες …..μεγάλες επενδύσεις για κλωστική κάνναβη …δεν ξέρω αν είχαν καπνίσει κιόλας ..όταν τα έλεγαν ….αλλά μόνο λόγια …στα έργα το απόλυτο μηδέν και η απαξίωση των πάντων .. κατάρρευση ολική …και σαν βραβείο οι δήμαρχοι πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες τους, μάλλον πολύ κάνναβη έχει πέσει ..και δεν είναι κλωστική μάλλον.