Αθλιότητες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε βάρος της χώρας με ρεπορτάζ - παραγγελιά
Ένα άθλιο άρθρο, προϊόν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαρροής από τον ίδιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα δημοσιεύουν οι Financial Times. Σε μία πρωτοφανή παρέμβαση, ευθυγραμμισμένο πλήρως με τα ψεύδη της διαπλοκής και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κύκλων που επιθυμούν την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα το κατάπτυστο άρθρο διερωτάται κατά πόσο σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και των οργάνων η ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα δεν διστάζουν, στο παραλήρημά τους, οι εντεταλμένοι συντάκτες του λιβελογραφήματος κατά της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να τη συγκρίνουν με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Από εκεί και πέρα ο λίβελος είναι εμφανώς... παραγγελία Στουρνάρα. Έτσι κάνει αναφορά στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής και την κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του Στουρνάρα να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη. Οι FT επικαλούνται μάλιστα πηγές που αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγάλο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής, να δοθεί η θέση στον «με λίγη γνώση περί τα τραπεζικά» Κωνσταντίνο Μακέδο.
Χωρίς να τηρεί τα προσχήματα η εφημερίδα σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν ευθεία πρόκληση προς τον Στουρνάρα.
Ευθυγραμμισμένο με τη διαπλοκή που πασχίζει να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι «το επεισόδιο αυτό επικαλούνται επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής τάσης που λένε ότι γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς οι ηγέτες του παλεύουν με την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ανάκαμψη της υποστήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία».
Για άλλους, συμπληρώνει η εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό και άλλα είναι απλώς μία πιο ορατή έκφανση της πολυετούς δυσκολίας σεβασμού της ανεξαρτησίας βασικών δημοσίων θεσμών στην Ελλάδα.
Μάλιστα φιλοξενεί και άκρως προκλητικές δηλώσεις του γνωστού για την εχθρική του στάση προς την κυβέρνηση, νεοφιλελεύθερου καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών... τρόφιμου του ΣΚΑΪ και των ΜΜΕ Αλαφούζου Θάνου Βερέμη, που σχολιάζει χωρίς ίχνος ντροπής και ευρισκόμενος σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήθελε να θέσει κάθε ανεξάρτητο θεσμό υπό κρατικό έλεγχο», καθώς «είναι μέρος της ιδεολογίας τους».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην έφοδο των εισαγγελέων διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου – «ένα περιστατικό που ανησύχησε αξιωματούχους της ΕΚΤ και προκάλεσε ευρύτερους φόβους για την προθυμία του κράτους να κάνει χρήση εκφοβισμού για να περάσει το δικό του». Η κα Νικολοπούλου δηλώνει στους FT ότι ο πραγματικός στόχος της εφόδου ήταν ο σύζυγός της. Η κα Νικολοπούλου προσθέτει ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση, χωρίς υπογεγραμμένο ένταλμα έρευνας. «Ήμουν έξαλλη αλλά και σοκαρισμένη που κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει σε μία δημοκρατική χώρα», δηλώνει η σύζυγος του Στουρνάρα. Δηλαδή οι Financial Times τι ζητούν; Να μην ελεγχόταν η σύζυγος του τραπεζίτη, η οποία εμπλέκεται σε σκανδαλάρες;;;
Ακόμη εφημερίδα σημειώνει ότι η έφοδος έγινε λίγο πριν ο κ. Μακέδος κριθεί ακατάλληλος για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής και ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επιβάλει απαγόρευση δανεισμού στην προβληματική τράπεζα, γεγονός που σήμανε την ακύρωση δανείου που προετοίμαζε η τράπεζα προς τον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν από τους «προτιμητέους από την κυβέρνηση» συμμετέχοντες στην «ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη» διαδικασία τηλεοπτικών αδειοδοτήσεων. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στα βοσκοτόπια των εγγυήσεων Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σας θυμίζει κάτι;
H εφημερίδα με άκρως προκλητικό τρόπο τοποθετεί την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων. Μάλιστα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως η απειλή για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την απειλή σε αυτές τις δύο χώρες. «Δεν είναι τόσο έντονη, αλλά σε μεθοδολογία είναι η ίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», λέει στους FT ο κ. Βενιζέλος.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μεταξύ των παρατηρητών του ελληνικού προγράμματος διάσωσης υπάρχει μια έγνοια ότι η έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία ορισμένων θεσμών, ιδίως της δικαιοσύνης, «θα μπορούσε να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα στην προσπάθεια της χώρας να στρίψει τη γωνία και να προσελκύσει έξωθεν επενδύσεις».
Αναφερόμενη σε φόβους περί εμβάθυνσης της κουλτούρας της πολιτικής παρέμβασης στο δημόσιο τομέα η εφημερίδα επικαλείται τον πρώην Πρόεδρο του ΣτΕ και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που κάνει λόγο για σημείο καμπής: «Λίγο-λίγο η τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εξαφανίζεται. Νιώθω πως κάθε μέρα που περνά οι Έλληνες πολίτες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους Ευρωπαίους πολίτες».
Το δημοσίευμα, ωσάν να γράφτηκε από την ντόπια διαπλοκή, συνεχίζει αναφέροντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κατέρρευσε εν μέσω «περαιτέρω σκανδάλων», με κατηγορίες περί απόπειρας επιρροής των μελών του ΣτΕ με υποσχέσεις για αύξηση αποδοχών, κάτι που απορρίπτουν κυβερνητικές πηγές επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση για την παράκαμψη του ΕΣΡ.
Εκτενέστερη είναι, τέλος, η διήγηση των νομικών περιπετειών του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με την κατηγορία της εσκεμμένης υπερβολής των υπολογισμών για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τους FT να σχολιάζουν ότι οι διεθνείς ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι εκπληκτικό και πραγματικά απογοητευτικό ότι επίσημοι στατιστικολόγοι διώκονται πολιτικά και ανηλεώς εντός των συνόρων της ΕΕ», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Γεωργίου. Και αυτό τυχαίο;;; Η εφημερίδα προσπαθεί να προστατέψει τον άνθρωπο των ξένων συμφερόντων.
Το μακροσκελές δημοσίευμα των FT καταλήγει μεταφέροντας τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατηγορίες περί υποχώρησης του κράτους δικαίου είναι μια απόπειρα σπίλωσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα. Κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις γίνονται ακριβώς επειδή πλήττονται υπενδεδυμένα συμφέροντα.
Παρόλα αυτά, προστίθεται, σε μια ένδειξη του πόσο μεγάλες είναι πλέον οι ανησυχίες, το θέμα του σεβασμού της ανεξαρτησίας των θεσμών θα αναδειχθεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο από την αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει: «Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ότι γινόμαστε μάρτυρες μίας διάβρωσης της ποιότητας των δημοκρατικών θεσμών μας από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ».
Τέλος, ο κ. Βερέμης σχολιάζει ότι παρά τις απόπειρές του κατά της ανεξαρτησίας θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ «στερείται στρατηγικής και επομένως αυτοσχεδιάζει, κάτι που οδηγεί σε προχειρότητες και τελικά σε αποτυχία».
Εν κατακλείδι.
Τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια; Ο Γιάννης Στουρνάρας μοιράζει άρθρα κατά της Ελλάδας στην προσπάθειά του να συσκοτίσει υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο ίδιος και η σύζυγός του. Προκειμένου να διασωθεί, παραγγέλνει αγιογραφίες του ιδίου και υπερασπιστικά άρθρα σε εφημερίδες του εξωτερικού ενώ είναι γνωστές οι εγκληματικές του ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας, οι εξωθεσμικές και εκτός του ρόλου του παρεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα και η σταθερή υπονόμευση της πορείας της χώρας.