«ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ»


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Με την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διασποράς της Αιγύπτου Δρ. Ναμπίλα Μακράν συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Κάιρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ.
Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, με τους δύο Υπουργούς να κάνουν αλληλοενημέρωση για τη δομή και τα θέματα των Ομογενειακών τους Κοινοτήτων.
Μίλησαν επίσης για το ενδεχόμενο κοινών δράσεων και σε τρίτες χώρες με μεγάλο όγκο διασποράς και των Ελλήνων και των Αιγυπτίων, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, που θα βοηθήσει και σε πολιτιστικά και σε τουριστικά θέματα.
«Η Αιγύπτια Υπουργός, διπλωμάτης καριέρας με μεγάλη εμπειρία, συμφωνήσαμε να έρθει τον άλλο μήνα στην Ελλάδα, και αφού προηγουμένως έχω ενημερώσει τη συνάδελφό μου Έλενα Κουντουρά, θα μπορούμε με τη βοήθεια των δύο Ομογενειών να ανοίξουμε πολλά παράθυρα επικοινωνίας που περνάνε και μέσα από πολιτιστικές και τουριστικές δράσεις.

Έτσι και αλλιώς οι πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οπότε είμαι βέβαιος ότι οι Ομογένειες Ελλάδας και Αιγύπτου μπορούν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο σε όλο αυτό το εξαιρετικό διακρατικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε 50 λεπτά.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομήνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού, κα Μάγια Σολωμού.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στη συνέχεια ο Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε το ελληνικό Νοσοκομείο Καίρου, ένα ιστορικό νοσηλευτικό Ίδρυμα με τεράστια συνεισφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιθάλποντας τους Έλληνες τραυματίες που μετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής.
Όπως σχολίασε ο Τέρενς Κουίκ:
«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό νοσοκομείο το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί με τα τελειότερα μηχανήματα και με την εγκατάσταση 17 ΜΕΘ».
Ο Πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ Χρήστος Καβαλής και ο αρμόδιος για το Νοσοκομείο, Κοινοτικός Επίτροπος και Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης ξενάγησαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών και στη μονάδα του Γηροκομείου, που λειτουργεί σε απόλυτα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο Υφυπουργός επιστρέφει απόψε στην Αθήνα.