Την έντονη δυσφορία κυβερνητικών κύκλων και κύκλων της Αντιπροεδρίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, Αντώνη Στεργιώτη, ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι σε συνάντηση των υπουργών Ευ. Τσακαλώτου, Ν. Παππά και Γ. Δραγασάκη με τον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, ζητήθηκε από τους υπουργούς να τον απομακρύνουν από τη θέση του προέδρου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το capital.gr πέραν της απόλυτης απαξίωσης των συγκεκριμένων δηλώσεων μέσω θεσμικών καναλιών και το σχολιασμό από το περιβάλλον της Αντιπροεδρίας πως "πρόκειται για κλασική περίπτωση μυθοπλασίας", στελέχη της αγοράς μετά το συμβάν αυτό χαρακτηρίζουν ως ορθή απόφαση να απομακρυνθεί ο κ. Στεργιώτης από τη θέση του το περασμένο καλοκαίρι καθώς δεν φάνηκε να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει προηγούμενο λίγες μόνο ημέρες μετά την τοποθέτηση ενός προέδρου σε μια ανεξάρτητη Αρχή, η πρώτη απόφαση του να αφορά την αλλαγή ενός Κανονισμού (εν προκειμένω για τα VLTs) που ρυθμίζει μια εξαιρετικά σύνθετη αγορά, αλλά και δίχως να τηρηθούν οι διαδικασίες, αφού η απόφαση πάρθηκε χωρίς τη γνώμη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕΕΠ.
Τη σπουδή Στεργιώτη είχαν επισημάνει και υποψήφιοι πράκτορες παραχωρησιούχοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. που συμμετείχαν στη διαδικασία για τη λειτουργία καταστημάτων με VLTs. Όπως ανέφεραν σε μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει, "ο κ. Στεργιώτης ανέλαβε ουσιαστικά τη θέση του Προέδρου της ΕΕΕΠ την Δευτέρα 1/6/2015 και μέσα σε δύο μέρες, την Τετάρτη 3/6/2015, έκανε εισήγηση προς την πρόσφατα συσταθείσα επιτροπή ΕΕΕΠ, χωρίς όμως εισήγηση από την Τριμελή Επιτροπή αρμόδια για θέματα του ΟΠΑΠ και χωρίς εισήγηση από την αρμόδια Διεύθυνση Ρύθμισης Κοινωνικής Ευθύνης και με μια αιτιολογία 100 λέξεων άλλαξε βλαπτικά για την εταιρεία, τους πράκτορες και το Ελληνικό Δημόσιο, τον κανονισμό, στερώντας από όλους τους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ".
Δεν ήταν τυχαίο πως λίγο καιρό μετά την τοποθέτηση Στεργιώτη στην ΕΕΕΠ, ως πρόσωπο επιλογής του Γιάννη Βαρουφάκη, είχαν διατυπωθεί μομφές στο εσωτερικό της κυβέρνησης τόσο και για τις επιλογές Στεργιώτη, όσο και για τα πρόσωπα στελέχωσαν την τριμελή επιτροπή εποπτείας του ΟΠΑΠ.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πολιτική Στεργιώτη στην ΕΕΕΠ θα μπορούσε από ορισμένους να χαρακτηριστεί ως μονομερής και σε κάθε περίπτωση όχι τέτοια που να αρμόζει σε πρόεδρο ανεξάρτητης Αρχής. Θυμίζουν περιπτώσεις που η ΕΕΕΠ απέρριπτε διαρκώς διαφημιστικές καμπάνιες με τις πλέον ευφάνταστες αιτιολογήσεις, λ.χ. διαφημίσεις του ΟΠΑΠ που προέβαλλαν έναν παίκτη να νανουρίζει ένα ταμπλετ ή έναν άλλο να εκφράζει τη χαρά του με ζωηρό τρόπο για τα κέρδη του, μιμούμενος έναν δημοφιλή ποδοσφαιρικό πανηγυρισμό, βάζοντας δηλαδή την μπάλα κάτω από τη φανέλα του, με την αιτιολογία ότι "αποτελούν προσβολή της μητρότητας”...
Αλλά και σε άλλη περίπτωση, σε διαφήμιση όπου παίκτης αφότου κέρδισε σε παιχνίδι αποφασίζει να φύγει για διακοπές, το διαφημιστικό μήνυμα απερρίφθη από την Επιτροπή διότι "στέλνει μήνυμα κατά της εργασίας”......
Η σοβαρότερη, όμως, μομφή που διατυπώνεται από τους ίδιους κύκλους κατά του κ. Στεργιώτη αφορά τα μέτωπα που άνοιξε σχεδόν με όλους τους παράγοντες της αγοράς, πλην όσων δραστηριοποιούνταν στο διαδίκτυο. Η στάση του πρώην προέδρου , αναφέρουν, απέναντι στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου χαρακτηρίζεται επιεικώς αμφιλεγόμενη δεδομένου ότι επί των ημερών του παρότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι μεταξύ των 24 εταιρειών που εντάχθηκαν στο προσωρινό καθεστώς παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού μέσω του διαδικτύου και προέκυψαν ευρήματα μη τήρησης της νομοθεσίας, δεν υπήρξαν περαιτέρω ενέργειες.
Η περίπτωση της YEZ Gaming
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η περίπτωση της YEZ Gaming είναι χαρακτηριστική. Αν και σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προέκυψε πως ιστότοποι της εταιρείας παρείχαν υπηρεσίες στοιχηματισμού στην Ελληνική Επικράτεια κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, κατά τη θητεία Στεργιώτη δεν υπήρξε καμία ενέργεια για να περιληφθούν στην Blacklist της ΕΕΕΠ.
Γιατί συνέβη αυτό; Ο πρώην πρόεδρος της Αρχής σε παρέμβασή του σε ημερίδα που είχε διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού), με θέμα: "Τυχερά Παίγνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών", αποποιήθηκε των ευθυνών του, αναφέροντας πως "με τον ν. 4002 ούτε έλεγχο μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε εταιρείες του Διαδικτύου -24 είναι, πολλές από αυτές δεν θα έπρεπε να είναι, είναι σαφές, το γνωρίζουμε σαν εποπτική Αρχή, το γνωρίζουν οι Αρχές, η κυβέρνηση- δεν βλέπω όμως να προχωράει τίποτα. Καθόμαστε και ανεχόμαστε παρανομίες εν γνώσει μας. Παίρνω δικογραφίες σαν πρόεδρος της ΕΕΕΠ από την Αστυνομία για καραμπινάτες παρανομίες, σε ποινικά δικαστήρια, για κακουργήματα, και δεν μπορώ να πάρω ούτε διοικητικά μέτρα".
Η νυν διοίκηση της ΕΕΕΠ όμως έλαβε διοικητικά μέτρα. Εν προκειμένω μετά από τους ελέγχους σε ιστότοπους των εταιρειών Eldorado και YEZ Gaming, προέκυψαν ευρήματα που στοιχειοθέτησαν παραβάσεις της νομοθεσίας, κάτι που οδήγησε στην ένταξη τους στην blacklist που συντάσσει η ΕΕΕΠ. Οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξαν πως υπήρχε ζήτημα με την άδεια της τελευταίας εταιρείας (YWZ) κάτι που, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ήταν σε γνώση της Επιτροπής κατά την περίοδο που ο κ. Στεργιώτης ήταν πρόεδρος.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων μέσα σε λίγους μήνες από την αποχώρηση Στεργιώτη, έχει συμπεριλάβει πάνω από 300 παράνομους ιστότοπους στοιχηματισμού (ανέρχονται σε 924 πλέον) στη blacklist. Κυβερνητικοί κύκλοι διερωτώνται γιατί δεν υπήρξε ανάλογο έργο στην ΕΕΕΠ επί Στεργιώτη, απεναντίας υπήρξε η δημόσια παραδοχή του πως η Επιτροπή αδυνατεί να ελέγξει τον ιντερνετικό τζόγο, λόγω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, κάτι που αν μη τι άλλο θα καθησύχασε την αγορά του παράνομου τζόγου ότι δεν πρόκειται να ελεγχθεί.. Έτσι, συνεχίστηκαν να χάνονται εκατομμύρια εσόδων για τα Δημόσια ταμεία από τον ιντερνετικό τζόγο ενώ και τα διάφορα παιγνιομηχανήματα VLTs που λειτουργούν παράνομα εκτιμάται πως έφθασαν τις 120 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα.