Τσακαλώτος: «Δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο, ούτε καν το ίδιο ξέρει»

Κανένα νέο μέτρο μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος δεν πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του. Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως το ίδιο το ΔΝΤ δεν ξέρει τι θέλει να κάνει σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως εάν στην απίθανη περίπτωση που οι προβλέψεις του ΔΝΤ επαληθευτούν τότε στο πλαίσιο συμβιβασμού μπορεί να συζητηθεί η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη».
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο έκτακτο επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους το οποίο προκάλεσε πρόσκαιρες αντιδράσεις και προσωρινό «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος ενώ υπογράμμισε πως δεν υφίσταται το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως το «πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι, αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας».
Ερωτηθείς «πόσο αριστερή είναι η επιλογή» να χορηγηθεί μέρος του πλεονάσματος με μοναδικό κριτήριο το εισόδημα από συντάξεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά ότι «διοικητικά είναι πιο εύκολο να δώσεις σε συνταξιούχους και, συγχρόνως, να ξοδευτούν εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εγγραφεί η δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016, καθώς έτσι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος».

Η επιστολή στους θεσμούς

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη» η εκδοχή να μην φτάσουμε στον στόχο του +0,5% και προσθέτει ότι « το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας».
«Πάντως αν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για συνταξιούχους, είτε για ανέργους, είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να το θεωρεί η ΝΔ "εξευτελισμό ή, από την άλλη μεριά, να ψηφίζω «παρών» σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Τί θα κάνει το ΔΝΤ

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ή αν θα μπορούσε να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο. Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές έναν καθαρό και ασφαλή διάδρομο για να επενδύσουν; Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα και από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις».

Για τον «κόφτη»

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού θα δεχόταν να εξετάσει μείωση του αφορολογήτου ορίου ή μείωση-κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και για το εάν μια λύση για μετά το 2018 ήταν η θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού λήψης προκαθορισμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, απάντησε:
«Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μία από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού»,