Η ώρα του πορίσματος (και των ευθυνών) για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ χρωστούν 401 εκατ. και τα ΜΜΕ 1,3 δισ.
Τον τετραγωνισμό του κύκλου θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ Αντώνης Μπαλωμενάκης, καθώς ανάμεσα στα κόμματα υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις ως προς τα συμπεράσματα από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Το πόρισμα, ύστερα, από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, θα κατατεθεί στις 16 Ιανουαρίου.
Το πρώτο μέρος του πορίσματος πιθανότατα θα αφορά την δανειοδότηση των ΜΜΕ και το δεύτερο των κομμάτων. Για τα συμπεράσματα προφανώς κάθε κόμμα θα έχει δικό του κείμενο.
Το δεδομένο είναι πως η δανειοδότηση των κομμάτων είναι 418 εκατ. ευρώ (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χρωστούν 401 εκατ.) και των ΜΜΕ 1,3 δισ. ευρώ.


Οι παθογένειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει την παθογένεια του τραπεζικού, του πολιτικού και του μιντιακού συστήματος. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έχει μιλήσει για:
- Τον τραπεζικό πυλώνα «με την αθρόα δανειοδότηση χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις».
- Το πολιτικό σύστημα που νομοθέτησε (άρθρο 78 Ν. 4146/2013) την ποινική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και στους υπεύθυνους των κομμάτων (τροπολογία Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη).
- Και το σύστημα της ενημέρωσης, όπου σύμφωνα με την κατάθεση ενός διευθυντή ΜΜΕ είχε καταστεί γραφείο των επιχειρήσεων των ιδιοκτητών.
Λειτουργώντας σ’ αυτό το πλαίσιο το πολιτικό σύστημα κατάφερε:
1) Να άρει τις ποινικές ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών και των υπευθύνων των κομμάτων.
2) Τα κόμματα να μην εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ευρώ από το φθινόπωρο του 2010! Μάλιστα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκχώρησαν τα ίδια έτη μελλοντικής κρατικής χρηματοδότησης, παρ' ότι χορηγούσαν σε κάθε τράπεζα έγγραφη διαβεβαίωση ότι ούτε εκχώρησαν ούτε θα εκχωρήσουν την κρατική χρηματοδότηση του έτους που βάζουν ως εγγύηση για τη λήψη δανείου!


Τα ΜΜΕ

Όσον αφορά τα ΜΜΕ εκτιμάται πως θα επισημανθεί:
- Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ ήταν πλημμελής.
- Η δανειοδότηση, παρ' ότι από το 2009 είχαν πτώση του τζίρου, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημίες, αδυναμία καταβολής δόσεων έναντι τόκων και κεφαλαίου δανείων, αμφιβολία για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.
- Τα δάνεια δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις.
- Τα δάνεια είναι ακάλυπτα κατά 70% - 90%. Συγκεκριμένα: ΠΗΓΑΣΟΣ 88%, ΔΟΛ 70%, “Πρώτο Θέμα” 70%, Star 82%.
- Οι συνολικές οφειλές είναι: ΔΟΛ 179.000.000 ευρώ, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 115.000.000 ευρώ, ΠΗΓΑΣΟΣ 150.000.000 ευρώ, όμιλος “Πρώτο Θέμα” - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 44.000.000 ευρώ, όμιλος ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ 47.000.000 ευρώ, Alter πάνω από 400 εκατ.
- Η κατάθεση Αλαφούζου, ότι δόθηκαν δάνεια «πέραν πάσης λογικής», ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται δικαστικά για άδηλους πόρους, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε «πολιτική σχέση ΜΜΕ και κυβερνήσεων» και ότι το Mega «απολάμβανε την εύνοια των κυβερνήσεων, κανένας δεν το κυνήγησε ποτέ για τα χρέη του».
- Οι τράπεζες χορηγούσαν παράνομα δάνεια για την αναχρηματοδότηση δόσεων τόκων, ώστε να εμφανίζονται αυτά ενήμερα.
- Τα δάνεια δεν καταγγέλλονταν και δεν κηρύσσονταν αυτο-απαιτητά ολόκληρα αν και υπήρχε καθυστέρηση άνω του ορίου των 90 ημερών.
- Σε ΜΜΕ με ζημίες και αρνητικά κεφάλαια κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, δεν επιβαλλόταν ο νόμος που όριζε ή τη λύση και εκκαθάρισή τους ή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
- Όλες οι καταγγελίες των δανείων από τις τράπεζες έγιναν μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στις 31 Μαρτίου 2016!
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες. Για παράδειγμα, υπάρχει η κατάθεση Ψυχάρη ότι έπαιρνε δάνεια 15 εκατ. και 20 εκατ. χωρίς καμιά εγγύηση «με αέρα» - για το θέμα η εκτίμηση του Σπ., Λάππα είναι ότι έχει και ποινικές προεκτάσεις. Επίσης υπάρχει η κατάθεση του Νίκου Σαλαγιάννη, υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ, που περιέγραψε την αθρόα χρηματοδότηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ν.Δ.: Ούτε γάτα ούτε ζημιά

Από την πλευρά της η Ν.Δ., διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο, θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση σε ήσσονος σημασίας θέματα προκειμένου να αποπροσανατολίσει. Για παράδειγμα, θα αναφερθεί στο δάνειο με το οποίο αγοράσθηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και θα υποστηρίξει ότι έγινε κούρεμα του δανείου. Ωστόσο δεν θα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο δάνειο έχει εξοφληθεί και σε κάθε περίπτωση είναι προ του 2002, είναι δηλαδή εκτός της περιόδου που ελέγχει η Εξεταστική. Επιπλέον σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οφειλή στην Alpha Bank (τότε Ιονική Λαϊκή) που ήταν η δανείστρια τράπεζα.
Ακόμη θα αναφερθεί στο μετοχολόγιο της «Αυγής». Επί της ουσίας, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ θα ισχυριστούν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια...
Όσον αφορά τα δάνειά της, η Ν.Δ. θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και θα αποδώσει τον υπερδανεισμό στην ευκολία με την οποία κυκλοφορούσε το τραπεζικό χρήμα πριν από το 2010 και στην εκτίμηση ότι η μεταβολή είναι απρόοπτη και δεν μπορούσε να προβλεφθεί.