Ψάχνουν το λάθος Στουρνάρας-Κουντουρά

Συστήνουν ειδική ομάδα εργασίας για τα έσοδα του τουρισμού
Ομάδα εργασίας, που έχει επιφορτιστεί με την αιτιολόγηση της απόκλισης ανάμεσα στις αφίξεις και στα έσοδα, σύστησαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Γιατί ναι μεν σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, αλλά για πρώτη φορά η Ελλάδα δείχνει να έχει τόσο μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τους αντίστοιχους διεθνείς μέσους όρους. Η μείωση κατά 13,2% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι που εντοπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στο 9μηνο του 2016 είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την μείωση 4-5% που παρατηρείται διεθνώς, έχοντας δημιουργήσει μουρμούρες σε επιχειρηματίες του τουρισμού.
 
Επιπλέον, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και στις αφίξεις, τόσο με την Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όσο και με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού όπως η Γερμανική Destatis, η Βρετανική ONS και η Ρωσική Rosstat. Ειδικά στις αφίξεις εκτός Σέγκεν η Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει δυσανάλογα αποτελέσματα με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς. Οι επισκέπτες εκτός Σέγκεν είναι σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό γιατί ενισχύουν τα έσοδα, καθώς διαμένουν περισσότερες μέρες στην Ελλάδα και έτσι δαπανούν περισσότερα κατά μέσο όρο. Ειδικά το 2016 που η πτώση της ισοτιμίας Ευρώ-Δολαρίου ωφέλησε όλα τα περιφερειακά νομίσματα της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής.
 
Μάλιστα, το γεγονός αυτό δεν έχει προβληματίσει μόνο τα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού αλλά και εκείνα της Τράπεζας της Ελλάδος, γι'αυτό συναποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας, στόχος της οποίας θα είναι να βελτιώσει τον τρόπο συγκέντρωσης των στοιχείων όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, προκειμένου τα στοιχεία που δημοσιεύονται να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
 
 
Αμφισβήτηση και από τη Νέα Δημοκρατία 
 
Θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον τουρισμό έθεσε και η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της και βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνου Κόνσολα. Ο κύριος Κόνσολας κατέθεσε επ'αυτού Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι η μεθοδολογία που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει ελλείψεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να τις "καλύψει", δημιουργώντας ένα νέο κυβερνητικό φορέα που θα επεξεργάζεται δευτερογενώς τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
"Το πρόβλημα", τονίζει ότι "έγκειται στην έλλειψη ενός θεσμικού και εξειδικευμένου οργάνου, που θα επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον τουρισμό. Τα στοιχεία των αφίξεων, αλλά και όλα τα δεδομένα που αφορούν στον τουρισμό, πρέπει να χαρακτηρίζονται από ακρίβεια, να υπόκεινται σε ορθολογική και λεπτομερή επεξεργασία προκειμένου να πιστοποιείται η ακρίβειά τους. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικών και διορθωτικών παρεμβάσεων."
 
Βέβαια, η Τράπεζα της Ελλάδος για χρόνια αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα καταγραφής των συνολικών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού και μέχρι φέτος δεν είχε ανακύψει ποτέ ζήτημα αποκλίσεων. Σημειώνεται ότι εδώ και 15 χρόνια, δεκάδες φορές έχει εξαγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις η ενεργοποίησή τόσο του Παρατηρητηρίου Τουρισμού, όσο και του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού (Δ.Λ.Τ) για την αποτελεσματικότερη συλλογή, κωδικοποίηση και ανάλυση των αριθμητικών δεδομένων του τουρισμού - πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου - αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.