Ερρίκος Ντυνάν: Τρεις υπουργοί μεθόδευσαν την εκχώρηση του νοσοκομείου

Στα χέρια της Δικαιοσύνης, έχει φτάσει επίσημη καταγγελία για την «πολιτική μεθόδευση», με κεντρικά πρόσωπα στο κάδρο των ευθυνών υπουργούς κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε σε ιδιωτικά συμφέροντα το Νοσοκομείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ), με μεγάλη οικονομική ζημία και του ελληνικού Δημοσίου.


Σε ένορκη κατάθεση του στην εποπτεύουσα των φυλακών Κορυδαλλού, εισαγγελέα, Βικτωρία Μαρσιώνη, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου, Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος κρατείται προσωρινά για αδικήματα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές ότι διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του, εμπλέκει σε «σχέδιο εκχώρησης- παράδοσης» του «Ερρίκος Ντυνάν»:


Τους πρώην Υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, αλλά και πρόσωπα εμπιστοσύνης των πολιτικών ηγεσιών τα οποία είχαν διοριστεί μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΕΝ.

Ζητά την ποινική διερεύνηση της νομιμότητας των διαδικασιών που οδήγησαν το 2014 στον εκπλειστηριασμό του Νοσοκομείου,το οποίο πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σε βάρος - όπως τονίζει - του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,από τον οποίο συνεστήθη το ΚΙΕΝ, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου που «δεν αναγγέλθηκε για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Μαρτίνης, εμφανίζεται λάβρος ειδικά κατά του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας καθώς μιλά για «ευθύνες υπουργών, κυρίως δε του Άδωνη Γεωργιάδη», επί των ημερών του οποίου «ο Μιχ.Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Νοσοκομείου από την Κύπρο (κατά πληροφορίες έναντι ευτελούς ποσού )»,στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, το Νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς.

Οι τροπολογίες Λοβέρδου

Οι καταγγελίες ότι η «μεθόδευση» υπήρξε δικομματική και ξεκίνησε επί ημερών Λοβέρδου, στηρίζονται, όπως καταθέτει, στα εξής γεγονότα:

«Στις πιέσεις του να ανακαλέσω μήνυση σε βάρος του Ανδρ. Βγενόπουλου, που κατάφερε το πρώτο μεγάλο πλήγμα ‘οικονομικής ασφυξίας’ του Νοσοκομείο του ΚΙΕΝ καθώς ως επικεφαλής τότε της Μαρφίν Τράπεζας από την οποία είχαμε δανειοδοτηθεί λειτούργησε ως αντίπαλος κλινικάρχης και όχι ως τραπεζίτης».

Σε δυο τροπολογίες που εκδόθηκαν παραμονή της αποχώρησης του από το Υπουργείο, με τις οποίες αποσύρθηκε η θεσμοθετημένη εκπροσώπηση του Υπουργείου από το ΚΙΕΝ και επαvήλθε το καθεστώς διαχωρισμού του διορισμού του συμβουλίου αμιγώς από τον Ερυθρό Σταυρό και παρείχετο η δυνατότητα πώλησης του Νοσοκομείου το οποίο αρχικά αμφισβητούσε ο εν λόγω υπουργός αλλά στη συνέχεια το επέτρεψε.

Αυτό -ισχυρίζεται ο καταγγέλλων- είχε ως αποτέλεσμα να απολεσθούν μεγάλες οικονομικές προσφορές αγοράς του και μπορεί βάσιμα πλέον να υποστηριχθεί ότι αποτέλεσε την απαρχή του σχεδίου εκχωρήσεως-παράδοσης του Νοσοκομείου».

«Θα σε λιώσω»

Στην ένορκη κατάθεση για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται:


«Το 2006 ο Βγενόπουλος με το δέλεαρ φτηνότερου κόστους δανεισμού κ.α., μας έπεισε να αλλάξουμε τράπεζα και συνάψαμε τρεις δανειακές συμβάσεις (συνολικά 115 εκατομμύρια) με την Marfin Popular Bank Λευκωσίας η οποία απαίτησε να της εκχωρηθούν οι απαιτήσεις του Ιδρύματος προς όλα τα Ταμεία και τις ασφαλιστικές, ενέγραψε προσημείωση για όλα τα υλικά και άυλα στοιχεία του νοσοκομείου εκτιμώντας με δική της εταιρεία το ακίνητο στο ύψος των 174 εκατομμυρίων,ενώ παλιότερη δική μας εκτίμηση αναβίβαζε την αξία του στα 200 εκατομμύρια».

«Το 2009 επεκτείναμε τις κλίνες και την δομή του γυναικολογικού- μαιευτικού τμήματος με τη σύμπραξη - όπως επέτρεπε το καταστατικό μας -του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών,που θα είχε τη διαχείριση του τμήματος».

Όταν όμως «η σύμπραξη υλοποιήθηκε ως «ΓΑΙΑ» Ερρίκος Ντυνάν, με οικονομική ωφέλεια στο ΚΙΕΝ 5-6 εκατομμυρίων ετησίως, η άμεση αντίδραση Βγενόπουλου ήταν να καταγγείλει τη σύμβαση και να καταστήσει αμέσως απαιτητά τα δάνεια που είχαν μειωθεί στα 85 εκατομμύρια. Του επεσήμανα ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο καθόσον εμφανώς λειτουργούσε ως αντίπαλος κλινικάρχης,δεδομένου ότι τα νοσοκομεία «Υγεία, Μητέρα και Λητώ» ανήκαν στην σφαίρα επιρροής και συμφέροντος της MIG, και όχι ως τραπεζίτης. Μου ανταπάντησε ότι «θα με λιώσει». Αναγκάστηκα να υποβάλλω μήνυση κατά Marfin.

«Οι πιέσεις»

Όταν τελικά ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα εκβίασης και προσδιορίστηκε η εκδίκαση για τον Ιανουάριο του 2012 «υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις και εκ μέρους του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου,και εν τέλει αναγκάστηκα να ανακαλέσω τη μήνυση κι εκδόθηκε βούλευμα,παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε συμφωνήσει να γίνει ανάκληση στο ακροατήριο».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής (26.10.2011), όπου ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι η επίμαχη δικαστική αντιπαράθεση εμποδίζει να ευοδωθεί η προσπάθεια που κατέβαλλε να ορθοποδήσει το Ντυνάν καθώς «τα χρήματα που καταβάλλει το ασφαλιστικό σύστημα στο Ε.Ν. τα παρακρατάει η Τράπεζα ''.

Αναφέρει ότι ο ίδιος είχε ζητήσει «να λυθεί το θέμα» επικαλούμενος κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από διάλογο του με τον Αστ.Ροντούλη,μέλος της επιτροπής:

Ροντούλης: «Αν γίνει απόσυρση ενδίκων μέσων θα συνεχίσει η παρακράτηση από τη Marfin;»

Λοβέρδος: «Δεν το ξέρω».

Ροντούλης: «Τότε πως του λέτε να αποσύρουν τα ένδικα μέσα:»

Λοβερδος: «Το υποθέτω βασίμως... Η κατάθεση -ενόψει του ακροατηρίου-της προθέσεως να υπάρξει παραίτηση,όπως βεβαιώνει η πλευρά της τραπέζης, την απελευθερώνει στο να άρει την παρακράτηση και να αποδώσει τα χρήματα.Η κίνηση αυτή,χωρίς να είναι τελική-γιατί μπορεί η τράπεζα να μην το κάνει-όταν φτάσει η ώρα του ακροατηρίου αποσύρεις τη δήλωση παραίτησης. Αυτή η ευέλικτη νομική κίνηση δεν έχει γίνει. Οι δικοί μου εκπρόσωποι έχουν ζητήσει να γίνει. Ζητώ από τον κ. Μαρτίνη, εδώ, να το κάνει».

Και συνεχίζει ο καταγγέλλων: «Υποκινητής των όσων προαναφέρθηκαν και συμφωνήθηκαν κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων ήταν ο Βγενόπουλος, που ουδέποτε τήρησε την συμφωνία».



Ο Άδωνις και «η παράδοση του νοσοκομείου»

Σε ότι αφορά τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο μάρτυρας λέει ότι όταν ανέλαβε «αποκαταστάθηκε άμεσα η επαφή μου με το Υπ.Υγείας», χαρακτηρίζει όμως «δήθεν» τις διαβεβαιώσεις του ότι « θα βοηθούσε το Ίδρυμα», καθώς όπως εκτιμά με μια σειρά κινήσεων του οδήγησε «στην παράδοση του Νοσοκομείου».

Τι κατέθεσε ο Μαρτίνης:

«Παραιτηθήκαμε κατόπιν αιτήματος του εγώ και η πλειοψηφία μελών του ΔΣ».

«Προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο όπου διορίσθηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αναφέρω ενδεικτικά ότι πρότεινε ως μέλη τον κ.Μπούρα (διευθυντή του Αντωνίου Σαμαρά), την κα Στάικου - Σάλλα και άλλους επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Φρόντισε να διορισθεί ο στενός του συνεργάτης, νυν πρόεδρος, ο δοτός κ.Αυγερινός απόστρατος φαρμακοποιός».

«Μου απέστειλε στις 15.1-2014 επιστολή ότι ο Μιχαήλ Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο από την Κύπρο (κατά πληροφορίες έναντι ευτελούς ποσού)».

«Οι διορισμένοι με συγκεκριμένη εντολή από το Δικαστήριο παρόλο που δεν είχαν αρμοδιότητα, ορίζουν νέο Δ.Σ. και υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας (πρόεδρος Κωσταράς και αντιπρόεδρος Πανεθυμιτάκης, στενός συγγενής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) χωρίς να έχουν εξουσία, με το οποίο ουσιαστικά παρεδίδετο το Νοσοκομείο στον κ. Σάλλα και όπως καταφαίνεται όχι αζημίως. Το εν λόγω μνημόνιο ουδέποτε αρχειοθετήθηκε καθόσον ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ρήτρα εμπιστευτικότητας με συνέπεια να μην καθίσταται εφικτή η λήψη αντιγράφου, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την ενέργεια του».

Ο Βορίδης και η τροπολογία


«Η Τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλει τα δάνεια και το Νοσοκομείο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 24.9.2014 και το αποκτά η «ΗΜΙΘΕΑ» συμφερόντων αποκλειστικά του ομίλου Πειραιώς. 0 αντιπρόεδρος Πανεθυμιτάκης παραιτείται από το ΚΙΕΝ και ορίζεται έμμισθος Διευθύνων σύμβουλος της «ΗΜΙΘΕΑ», αν και καθηγητής της Νομικής Σχολής και ο Πρόεδρος Νίκας (καρδιοχειρουργός) κατά το χρονικό διάστημα που έλαβε χώρα ο πλειστηριασμός, παραιτήθηκε επίσης, αφού ίδρυσε δεύτερο καρδιοχειρουργικό τμήμα και ανέλαβε την Διεύθυνση. Κυρίως όμως από 15.1.2014 αμέλησαν να υποβάλλουν ισολογισμό για το 2013 σε συμπαιγνία φοβάμαι με ελεγκτές του υπ. Οικονομικών ώστε να μην αναγγελθεί το Δημόσιο για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ»

«Νόμιζαν ότι έχουν κάθε δυνατότητα αφού με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ιδιαίτερα όπως διαμορφώθηκε η τελευταία πράξη πέντε μόλις ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο Μ. Βορίδης (σ.σ. υπουργός Υγείας την περίοδο του εκπλειστηριασμού, που είχε περάσει τροπολογία στην οποία κάνει αναφορά ο Μαρτίνης ) τον κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγουμένων αιρετών Διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους προφανώς για να αδρανήσουν στον πλειστηριασμό υπέρ της τρἀπεζας και εις βάρος του Ε.Ε.Σ. και του ελληνικού Δημοσίου».

«Ο έλεγχος της εφορίας άργησε κατά δύο χρόνια τα οποία καταλογίσθηκαν για τη χρήση μόνο του έτους 2013 και δεσμεύτηκε η προσωπική περιουσία του Γεωργίου Χλαπουτάκη, του Αλέκου Παπαδημητρίου καθηγητή Πανεπιστημίου και η δική μου για πoλλά εκατομμύρια ευρώ. Αν και η Διοίκηση και ειδικότερα οι φορολογικές αρχές γνώριζαν στο ακέραιο τις έναντι αυτών οφειλές του Κ.Ι.Ε.Ν., δεν προέβησαν στις προσήκουσες ενέργειες εισπράξεως με αποτέλεσμα να μην αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο νόμιμο τίτλο εισπράξεως και να υποστεί αντίστοιχη ισόποση ζημιά η οποία δεν Θα συνέβαινε εάν η ·αρμόδια φορολογική αρχή αναγγελλόταν εγκαίρως στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε 10 μήνες αργότερα ύστερα από επίσπευση της Πειραιώς, όπου το νοσοκομείο κατακυρώθηκε στην «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ» έναντι τιμής 115.135.251 ευρώ.

«Δεν αφορούν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει»

Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος του Ανδρ. Μαρτίνη, σε ερώτημα του Documento σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών του πελάτη του που αντιμετωπίζει σοβαρά αδικήματα σχετικά με τη θητεία του στην προεδρία του Ε.Ν., επεσήμανε:

«Η ένορκη κατάθεση Μαρτίνη στην εισαγγελέα των φυλακών δημιουργεί μείζονος σημασία θέμα για την τύχη και την προοπτική του Ερρίκος Ντυνάν. Είναι εξαιρετικά σοβαρά τα θέματα που προκύπτουν από το περιεχόμενο της, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι καταγγελίες Μαρτίνη σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν υπερασπιστικά σε σχέση με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και εκκρεμούν σε βάρος του».