Απάντηση Τοψίδη σε δημοσίευμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ
«Απάντηση σε δημοσίευμα»
Καλωσορίζοντας τους νέους -εξ Αθηνών- διαχειριστές του πρώην τοπικού blog, που μας τίμησαν με το ανυπόγραφο άρθρο υπό τον ευφάνταστο τίτλο "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει" και απολογούμενοι για την "ανηθικότητα" των πεπραγμένων μας εξηγούμαστε ως ακολούθως.

Σε αντίθεση με τους αιρετούς των Δήμων, Περιφερειών, Υπουργείων κλπ για τους οποίους προβλέπεται το ασυμβίβαστο με την επαγγελματική τους ιδιότητα, ούτε ο πρόεδρος ούτε τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ο ανώνυμος συντάκτης όφειλε να γνωρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι μέλος του επιμελητηρίου είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η παύση αυτής είναι βάσει νόμου, αιτία απώλειας της ιδιότητας του μέλους.

Επί της ασκηθείσας κριτικής για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου με την εταιρεία του κου Ραδιόγλου, σκόπιμα ο ανώνυμος συντάκτης και παρά την "ενδελεχή" του έρευνα, παρέλειψε να αναφερθεί στον διαγωνισμό του Νοεμβρίου του 2016. Στον σχετικό πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας των χώρων του Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη, συμμετείχαν 5 εταιρείες από όλη την Ελλάδα. Στο σύνολό τους οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «ΡΑΔΙΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι.Ε.Π.ΥΑ. Ε.Π.Ε», η οποία κατέθεσε την χαμηλότερη οικονομική προσφορά (Απόφαση Διοικητικής επιτροπής 288/28-11-2016). Επισυνάπτονται η σχετική απόφαση και τα σχετικά έγγραφα του διαγωνισμού.

Σχετικά με την αναφορά στην εταιρεία Αθανάσιος Μουχταρίδης Α.Ε, ο ανώνυμος συντάκτης και πάλι δεν είναι σωστά ενημερωμένος αφού η συνολική δαπάνη για το έτος 2016 δεν ήταν 682 Ευρώ, όπως αναφέρει, αλλά 1.182 Ευρώ. Η δαπάνη το έτος 2010 με την προηγούμενη διοίκηση − χωρίς την συμμετοχή της κας Μουχταρίδου −  προς την εταιρεία Αθανάσιος Μουχταρίδης Α.Ε ήταν 1.799,49 Ευρώ.
Το δαιμόνιο ένστικτο του συντάκτη δεν σταμάτησε εδώ όσον αφορά την συναλλαγή του επιμελητηρίου με την εταιρεία Αθανάσιος Μουχταρίδης Α.Ε, καθώς "ανακάλυψε" ότι τα χρήματα αυτά αφορούν τη διαφήμιση της επιχείρησής του. Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να





αποδομήσουμε την μυθοπλασία του κυρίου συντάκτη. Στην πραγματικότητα το Επιμελητήριο αγοράζει ετησίως τοπικά προϊόντα από διάφορες μεταποιητικές εταιρείες της Π.Ε Έβρου, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως αναμνηστικά δώρα σε επίσημες αποστολές και συναντήσεις. Ετησίως εγκρίνεται προϋπολογισμός για τον σκοπό αυτό, ο οποίος το 2016 όπως είναι αναρτημένος στην διαύγεια ήταν 21.000 ευρώ, από τα οποία δαπανήθηκαν τα 18.965 ευρώ. Με ελάχιστη έρευνα στο διαδίκτυο θα μπορούσε ο ανώνυμος συντάκτης να "ανακαλύψει", επίσης, ότι η εν λόγω εταιρία είναι η μοναδική στην Π.Ε Έβρου που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση μεταξωτών ειδών.

Όσον αφορά δε στα σχόλια περί «εισαγγελικής παρέμβασης» στα οικονομικά του Επιμελητηρίου, ενημερώνουμε ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει και αναθέσει τον έλεγχο των οικονομικών στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο αμέμπτου ηθικής, συντάκτης υποστηρίζει ότι δεν κατηγορούμαστε για το νόμιμο αλλά για το «ηθικό» των πεπραγμένων μας. Η δική μας ηθική υποχρέωση καθρεφτίζεται στην διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας των πεπραγμένων. Το Επιμελητήριο και τα μέλη του ΔΣ λειτουργούν με διαφάνεια και με ονοματεπώνυμο, πολιτική η οποία έδωσε στον συντάκτη, όπως και σε κάθε πολίτη, πρόσβαση σε πληροφορίες. Αντιθέτως η ηθική του συντάκτη καθρεφτίζεται στην αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσίευσε, παραπλανώντας το κοινό στον βωμό της επισκεψιμότητας. Αν ο συντάκτης είχε ελάχιστη επαφή με την τοπική κοινωνία ή εάν απλά συμμετείχε σε κάποια δράση του Επιμελητηρίου, θα γνώριζε τα παραπάνω. Αλλά η Αθήνα είναι μακριά και τα έξοδα πολλά…

Ο συντάκτης μέσα από την έρευνά του ανακάλυψε και μια υπόθεση μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, όπως θέλει να το παρουσιάσει. Με "απλά λόγια" αναφέρει ο συντάκτης "ο κος Τοψίδης υπέγραψε επιστολή καταγγέλλοντας την διαγωνιστική διαδικασία". Με σαφή λόγια ο κος Τοψίδης υπέγραψε "κοινή" επιστολή με τους τέσσερις επιμελητηριακούς φορείς της Θράκης με σκοπό τον εξορθολογισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με πιο απλά λόγια, οι τέσσερις Επιμελητηριακοί φορείς της Θράκης αποφάσισαν να προσβάλουν την διαδικασία και ως είθισται, εκ μέρους του κάθε Επιμελητηρίου υπογράφει ο Πρόεδρος. Ο συντάκτης δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει πληθώρα δημοσιευμάτων σε τοπικό και εθνικό τύπο προσβάλλοντας τους φορείς και την νοημοσύνη του κοινού.
Εν κατακλείδι ο συντάκτης, λοιπόν, θεώρησε ότι έπιασε "λαυράκι" προσβάλλοντας έμμεσα τα τοπικά δημοσιογραφικά και ενημερωτικά μέσα που δεν "ανακάλυψαν" την πλεκτάνη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα τοπικά μέσα διακρίνονται από επαγγελματισμό και σεβασμό προς το κοινό τους και γνωρίζουν τι σημαίνει διασταύρωση πληροφορίας. Για την εξυπηρέτησή τους υπάρχει το Γραφείο Επικοινωνίας στο Επιμελητήριο, το οποίο καλείται καθημερινά να διευκολύνει το έργο τους, από το οποίο θα μπορούσε να είχε προστατευθεί ο συντάκτης αν ερχόταν σε επικοινωνία, έχοντας λάβει  τα πραγματικά στοιχεία, με μόνο τίμημα την άρση της ανωνυμίας. Συνιστούμε, λοιπόν, στους νέους διαχειριστές, αν δεν επιθυμούν να




επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των πληροφοριών τους με το γραφείο επικοινωνίας, να συνεργαστούν με ένα από τα έγκριτα μέσα της περιοχής μας, ώστε να εξασφαλίσουν έγκυρη πληροφόρηση και να λάβουν μαθήματα δημοσιογραφικής ηθικής.  

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, τους νέους διαχειριστές του συγκεκριμένου blog και ενημερώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική, αλλά όχι σε προσπάθειες ανθρώπων που κινούνται «παρασκηνιακά» και με σκοπό να βάλουν «καρφίτσα» στη λειτουργία και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Έβρου. Κλείνουμε, λοιπόν, και ξεκαθαρίζουμε ότι "Δεν πίνουμε" σε ώρα υπηρεσίας και άλλο τόσο "Δεν κερνάμε".
Αν ο «Γιάννης» επιζητά να κεραστεί από το Επιμελητήριο, σας διαβεβαιώνω, ως Πρόεδρος, ότι αυτή η περίπτωση δεν υπάρχει.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο1