Στ. Κοντονής: Μας κάνουν μαθήματα αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν με ελεεινή διαδικασία

Η υπόθεση Οτσαλάν ήταν μία εντελώς παράνομη διαδικασία, τίποτε δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, αυτός ο άνθρωπος στην ουσία παραδόθηκε, με ένα μυθιστορηματικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και οι διαδικασίες ασύλου, ξεκαθάρισε ο Σταύρος Κοντονής.

«Πού τα είδαμε όλα αυτά με τον Οτσαλάν; Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν» σήμερα αρθρογραφούν για να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί, κάνουν μαθήματα στους δικαστές, «αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν», όπως είπε.

«Αυτό που έγινε τότε ήταν όνειδος για τον νομικό πολιτισμό της χώρας και μας κάνουν μαθήματα ορισμένοι για το τι πρέπει να γίνει τώρα. Θυμούνται τι έκαναν; Καμία επιτροπή δεν συνεδρίασε, κανένα δικαστήριο και έγινε αυτό που έγινε», υπενθύμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση θα τηρήσει απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, είπε ο κ.Κοντονής. Αν η απόφαση για το αίτημα έκδοσης είναι απορριπτική, η διαδικασία τελειώνει εκεί και ουδείς εμπλέκεται.

Εάν είναι θετική, εφόσον επιλέξουν να προσφύφουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη «ως έχουν δικαίωμα, θα πρέπει κι αυτό να γίνει κατά τρόπο απρόσκοπτο». Όπως προσέθεσε σε άλλο σημείο, σε αυτή την περίπτωση θα γίνει προσπάθεια να ληφθούν όλες οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις για δίκαιη δίκη, όχι μόνο κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά για όλη την «επόμενη ημέρα».

Η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης έπεται, όπως προβλέπει ο νόμος και εξετάζονται όχι νομικά ζητήματα αλλά θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας, όπως διευκρίνισε.

Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, καταγράφεται αρθρογραφία με στοιχεία παραπληροφόρησης, εκτίμησε ο υπουργός, την ώρα που δεν έχει υπάρξει ούτε καν απόφαση από την δεύτερη επιτροπή ασύλου.