Η "ΑΝΑ.Σ.Α." για τις τελευταίες εξελίξεις, όσο αφορά το σκάνδαλο της Τ.Ι.Ε.Δ.Α.

Το ερώτημα που τέθηκε από πλευράς της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑ.Σ.Α." στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Ιανουαρίου 2017, αφορούσε το κατά πόσο τηρήθηκε η δημόσια δέσμευση του δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, σχετικά με την επιστροφή των παράνομων χρημάτων που εισέπραξαν τα μέλη του πρώην Δ.Σ. της Τ.Ι.Ε.Δ.Α, επί προεδρίας του Κώστα Μαυρίδη.
Η απάντηση του κ. Λαμπάκη, επιβεβαίωσε το πρακτικό του τελευταίου  Δ.Σ. της Τ.Ι.Ε.Δ.Α (30/11/2016), σύμφωνα με το οποίο καταγράφονται υπολειπόμενες οφειλές μελών του Δ.Σ. (Ν.4093/12) συνολικού ποσού 35.853,00 €, συμπληρώνοντας απλώς, πως έχουν κατατεθεί οι σχετικές αγωγές από πλευράς του Δήμου, εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων.
Την επόμενη ημέρα (26/1/2017), με δελτίο τύπου από πλευράς της δημοτικής αρχής, ανακοινώθηκε η διαγραφή του δημοτικού συμβούλου κ.Μαυρίδη από την παράταξη του κ. Λαμπάκη, επί ετών στενού συνεργάτη του κ. δημάρχου.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, στις 3/12/2015 το έγκυρο αθηναϊκό ενημερωτικό μέσο newpost.gr
 με τον τίτλο "σκάνδαλο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης", αποκάλυπτε τα εξής:
Μετά από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης αποκαλύφθηκε ότι συγκεκριμένα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, αγνόησαν τη νομοθεσία (Ν4093/12) που καθόριζε ότι από τις αρχές του 2013 θα έπρεπε να έχουν περικοπεί κατά 50% οι πάσης φύσεως αποδοχές τους(αποζημιώσεις,έξοδα παράστασης κλπ) και συνέχισαν να λαμβάνουν, χωρίς καμιά μείωση ,τις ίδιες αποδοχές έως το Σεπτέμβριο του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από καταγγελία, το Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης μείωσε με απόφασή του αναδρομικά (από 1/1/2013) τις αποδοχές και οι 15 πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, συνολικά 41.983 ευρώ.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακινζής παράλληλα, απέστειλε την υπόθεση των 15 στελεχών της δημοτικής επιχείρησης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έκδοση των σχετικών καταλογισμών.
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα πέρα των ανωτέρω προκάλεσε και την παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα!
Από το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης είναι σαφές πως για το σκάνδαλο της ΤΙΕΔΑ, η πολιτική και όχι μόνο ευθύνη, βαραίνει κυρίως τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στις 5/11/2014, σύμφωνα με τα οποία γίνεται σαφής αναφορά για το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου καθώς και της προκλητικής αδιαφορίας του δημάρχου για το γεγονός αυτό!!!
Εξάλλου σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δημόσια δέσμευσή του (maximum fm 7/12/2015) ότι μέσα σε 6 μήνες θα επιστρέφονταν όλο το ποσό με ισόποσες μηνιαίες δόσεις!
Η αποπομπή του στενού του συνεργάτη και οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του κ.Λαμπάκη, ο οποίος καλείται πλέον να πάρει θέση και για τα υπόλοιπους συνεργάτες του - μέλη της παράταξή του, οι οποίοι και εμπλέκονται στην υπόθεση!
Σε ότι αφορά τον ίδιο, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
Οφείλει να αναζητήσει κάποια ίχνη ευθιξίας, να ζητήσει μια δημόσια συγνώμη από τους πολίτες και προφανώς να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως έκανε και με τον κ.Μαυρίδη.


Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης