Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής...

Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ε.Ε., δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το...
πέρας των εργασιών της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έλαβε στήριξη στο αίτημα να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δημοκρατικών αξιών. «Αυτό το μήνυμα απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις, οι οποίες στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά χωρών που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεννόηση των χωρών του Νότου θα έχει μέλλον, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των Μεσογειακών κρατών, αλλά και των μελών της Ε.Ε..

Όπως είπε, η Ε.Ε. έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών, αλλά και για να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες «για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Επεσήμανε επίσης ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση των προσπαθειών για ενίσχυση της αλληλεγγύης πάνω στην οποία «χτίστηκε» η Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη στήριξη των ηγετών του Νότου για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και για επαναφορά της κοινωνικής συνοχής στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

naftemporiki.gr